Hlavní obsah

Jaké nářadí by měl mít doma každý? Tohle je minimální základ!

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemusíte být zrovna domácí kutilové, a přesto není nutné kvůli každé maličkosti volat opraváře. Občas je potřeba něco zašroubovat či přitlouct, což základním nářadím zvládne každý.

Článek

Jaké nářadí byste měli mít každý doma? Ač se to zdá prosté, jednoznačná odpověď asi neexistuje. Schopnosti i chuť pouštět se vlastníma rukama do nejrůznějších domácích oprav a úprav se totiž mezi lidmi velmi liší. Vyzpovídali jsme dva z vás, abychom zjistili, jaké nářadí v běžném životě opravdu využijete nejčastěji.

Základní nářadí pro technického antitalenta

„Rozhodně nejsem technický typ,“ přiznává paní Martina z Brna, která pracuje jako knihovnice. „Doma mám minimum nářadí, pro mě nemá smysl si nic dalšího pořizovat. Vždy, když něco potřebuji, zavolám zetě nebo kamarády. Jediné, na co si občas troufám, je utáhnout šroubek na nábytku, vytáhnout odněkud hřebík nebo něco jednoduchého přibít. Moje nářadí se skládá z několika šroubováků, kombinaček a kladiva. Mám ještě metr, odlamovací nožík a starou malířskou špachtli, pro kterou ale nemám využití,“ říká paní Martina.

Nářadí pro technicky zdatné

Jinou situaci popisuje strojař Milan ze Znojma. „Nejsem domácí kutil, ale po přestěhování z bytu do rodinného domu se moje výbava nářadí neustále rozrůstá, obzvlášť o kusy pro určité činnosti,“ říká pan Milan a dodává, že doma zvládne skoro všechno a na odborníky se obrací naprosto minimálně. „Nejčastěji v běžných situacích používám křížové a ploché šroubováky, různé typy klíčů, kombinačky, štípačky, kladivo, vodováhu, šupleru, nožík a z elektrického nářadí vrtačku,“ popisuje pan Milan svoje zkušenosti.

Foto: Pixabay

Výbava základního nářadí v rozšířené variantěFoto: Pixabay

Co z toho plyne? Toto je základní nářadí pro každého

Šroubovák: Lze jej označit za nástroj číslo jedna. Vybrat správně šroubovák však není úplně snadné. Ideální je mít hned několik velikostí jak od plochých, tak zejména od křížových šroubováků, se kterými se dnes setkáte častěji. Může stačit i pořízení rukojeti s výměnnými bity. Do této kategorie je možné přiřadit také imbusové klíče, které rozhodně patří do základního nářadí. Pořiďte si sadu více velikostí.

Ale pozor! Před nákupem si vezměte šroubovák do ruky, měl by se vám dobře držet. Ergonomická rukojeť není jen pro pohodlí, pomáhá s přenosem síly na nástroj. Většinou se doporučuje vyhýbat se levným produktům, které mívají rukojeť nevhodně tvarovanou, snadno se lámou a jejich hroty se rychle deformují. Pokud víte, že budete šroubovat častěji, zvažte pořízení akušroubováku.

Kleště: Úplným základem jsou kombinované kleště zvané kombinačky, se kterými zvládnete více úkonů – například vytáhnout hřebík nebo odštípnout drát. Praktické jsou také čelní nebo boční štípací kleště, hasák, sikovky. Při výběru si opět vyzkoušejte, jak vám padnou do ruky. Kleště jsou k dostání ve více velikostech.

Kladivo: Občas bývá potřeba něco přitlouct, alespoň jedno kladivo střední velikosti by tak mělo být v každé domácnosti. Někdy se z praktických důvodů jako základní výbava doporučuje jedno kladivo malé a druhé velké.

Nožík: Nejvhodnější je univerzální nožík s odlamovacími řezacími plátky. I v tomto případě se vyplatí na kvalitě nešetřit.

Foto: Profimedia

Poměrně zdařilá sada nářadí může z hlediska složení vypadat taktoFoto: Profimedia

Kufříky a sady: Pozor na kvalitu

Koupit si základní nářadí v sadě je lákavé, často však koupíte a zaplatíte více, než opravdu potřebujete, a něco vám naopak bude stejně chybět. Vždy je třeba promyslet, jestli nářadí obsažené v sadě opravdu využijete, a posoudit jeho kvalitu.

Běžné nářadí pro speciální činnosti

Je třeba rozlišovat nářadí, které je třeba mít po ruce pro případ nějaké naléhavé situace, a nářadí, které je sice běžné, ale akci můžete plánovat nebo alespoň odložit do doby, kdy si vše potřebné seženete.

Do této kategorie obvykle patří např. různé pilky, nástroje na malování a tapetování, vytlačovací pistole na tmel, majzlíky, špachtle, brusné papíry a mnohé další. Než si kupovat naráz různé nářadí, které by se mohlo jednou hodit, bude lepší si specifičtější, byť běžné, náčiní pořizovat postupně podle toho, čemu se zrovna budete věnovat.

Reklama

Načítám