Hlavní obsah

S dětmi do města? A proč ne! Mnohá jsou „baby friendly“

Foto: Karlovarský kraj

Foto: Karlovarský kraj

Reklama

Máte rádi městskou turistiku? Není důvod se jí vzdávat ani s dětmi, i když se všeobecně tvrdí, že těm je nejlépe v přírodě nebo na hřišti. S našimi tipy můžete navštívit vybraná města v Čechách a na Moravě i s potomky a užijete si to všichni!

Článek

S dětmi do města na výlet! To jste se asi zbláznili, vážně je chcete tahat s sebou? Ano! Protože města nabízejí zábavu pro malé i velké a rozhodně neznamenají jen návštěvy starých kostelů, nudných galerií a okukování historických budov. Naopak si tu na své přijde celá rodina. Proto jsme vám města opravdu přátelská k dětem vytipovali.

Karlovy Vary

Že se do Varů jezdí hlavně na ozdravné pobyty a za filmovým festivalem? Chyba! Město obklopené krásnou přírodou má hodně co nabídnout. S dětmi nevynechejte motýlí dům v komplexu Diana a na výlet vyrazte podél řeky Ohře až ke Svatošským skalám. Kromě malebné přírody tu oceníte i dětský ráj s trampolínami, minizoo a ohništěm, kde si můžete opéct buřtíky. Nejen milovníci in-line bruslení si užijí areál Rolava s přírodním koupalištěm a park Meandr Ohře s jezírky. A v nedalekých Mariánských Lázních se nachází unikátní park miniatur Boheminium s desítkami maket pamětihodností – najdete tu třeba Karlštejn nebo Český Krumlov.

Foto: Karlovarský kraj

Karlovarsko je protkané sítí cyklostezek a výhledy na město stojí za viděníFoto: Karlovarský kraj

Kutná Hora

Město stříbra, jehož památky jsou na seznamu UNESCO, vás překvapí. Projděte se uličkami historického centra, pokochejte se monumentálním chrámem svaté Barbory a dost času si vyhraďte na GASK = Galerii Středočeského kraje. Kromě zajímavých výstav výtvarného umění tu objevíte i originální herny pro malé i větší děti. Milovníci muzeí si můžou vybrat mezi stříbrem, čokoládou a knihtiskem. A pokud máte děti odrostlejší, nevynechejte strašidelnou kostnici v Sedlci.

Foto: Profimedia.cz

Muzeum čokolády? Nepočítejte s tím, že v Kutné Hoře zhubneteFoto: Profimedia.cz

Praha

Že výlet do hlavního města zavání historií a památkami? Pamětihodnosti nařeďte piknikem v parku Stromovka, zoologickou a botanickou zahradou v Troji nebo návštěvou interaktivního Národního zemědělského muzea a bude to prima rodinný výlet. Děti si nakonec užijí i ta muzea, z Galerie ocelových figurín, Muzea fantastických iluzí nebo Centra současného umění DOX se jim nebude chtít. A pokud chcete metropoli co nejlépe poznat, doporučujeme na děti zaměřenou prohlídku s průvodcem.

Foto: Zueva Oksana, Shutterstock.com

Zoo Praha je jednou z nejkrásnějších na světě, sem se vyplatí zajítFoto: Zueva Oksana, Shutterstock.com

Brno

Ani moravská metropole nezůstává pozadu. Ukažte dětem centrum města a vyšlápněte na hrad Špilberk. Milovníci zvířat si přijdou na své ve vyhlášené Zoo Brno nebo v Lamacentru Hády, kde můžou zkusit bosostezku. Pokud prahnou děti i během prázdnin po nášupu informací, tak zábavní vědecký park VIDA! science centrum se skoro dvěma stovkami interaktivních exponátů bude to pravé. A jestli touží po pohybových aktivitách a adrenalinu, řešením je Lanové centrum Proud v Lesné. Kousek od Brna je také na kopci Babí lom parádní rozhledna.

Foto: Profimedia.cz

Schválně počítejte, kolikrát si ve vědeckém centru řeknete „No vida!“Foto: Profimedia.cz

Ostrava

Chystáte-li se na sever Moravy, určitě zamiřte do Ostravy. V Dolních Vítkovicích najdete Velký a Malý svět techniky a zjistíte, že věda rozhodně není nuda. Celý den lze strávit v hornickém muzeu Landek Park, kde můžete sfárat do dolu. A do oblak se dostanete, až vystoupáte na Bolt Tower. V metropoli Moravskoslezského kraje najdete i druhou největší zoologickou zahradu v Česku, která se specializuje na chov hrochů a její součástí je i botanický park.

Foto: Profimedia.cz

Asi se budete těšit zpátky na sluníčko, ale cítit se chvíli jako horník bude zajímavá zkušenostFoto: Profimedia.cz

Plzeň

Že se do Plzně vyplatí jet jen kvůli pivu? Nevěřte tomu. Vsadíme se s vámi, že program pro děti si užijete i vy. Klidně celý den můžete strávit v místní zoo, která je propojená s jedním z nejkrásnějších DinoParků v Česku. Dostatek času si určitě zaslouží i návštěva Techmania Science Centra, kde najdete expozice, vědecké pokusy i 3D planetárium. A přímo v centru města pak navštivte Muzeum loutek a Muzeum strašidel. Anebo vás zláká plzeňské podzemí?

Foto: Profimedia.cz

Krasavců, kteří vypadají jako živí a umějí pořádně zařvat, najdete v Plzni spoustuFoto: Profimedia.cz

Liberec

Máte-li v plánu dovolenou na severu Čech, jeden den musí patřit Liberci. Místní zoo s bílými tygry je klasika. Aquapark, Lunapark a iQPark pod jednou střechou se nacházejí v Centru Babylon a o kousek dál čeká na malé vědátory iQLandia s humanoidním robotem Thespianem. Než se vydáte na ikonický Ještěd, užijte si přírodu ve městě ve volnočasovém EKOParku. Díky Blátivé kuchyni si vychutnáte v klidu kávu, protože malí kuchaři se zabaví „vařením“ z přírodních surovin.

Foto: Profimedia.cz

IQPark bude děti bavit, to je zaručeno!Foto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám