Hlavní obsah

Místa, která jinde na světě nenajdete? Máte je na dosah!

Foto: Petr Svoboda, Shutterstock.com

Foto: Petr Svoboda, Shutterstock.com

Reklama

Možná jezdíte do ciziny, abyste viděli věci, které u nás nemáme. A co se letos pro změnu porozhlédnout po Čechách a Moravě a objevit parádní místa, za kterými musí svět dorazit k nám?

Článek

Máme velké štěstí: žijeme v krásné zemi a jsou v ní i místa, která nám mohou ostatní závidět. Našli jsme pro vás pár světových unikátů a jsme si jisti, že nebudete litovat, pokud si k nim uděláte výlet.

Foto: Mapy.cz

Foto: Mapy.cz

Pravčická brána 

Miliony let musela zvětrávat pískovcová skála 15 km od Děčína, než vznikla Pravčická brána: největší přirozená skalní brána v Evropě. Jde o nejúžasnější přírodní útvar Českého Švýcarska a cílem výletů se stala už dávno – cesta od Hřenska byla vydlážděna již před 150 lety a v roce 1881 tu byl postaven výletní zámeček Sokolí hnízdo. Miloval to tu i slavný dánský pohádkář Hans Christian Andersen (1805–1875) a fotogenické místo neušlo ani filmařům: objevilo se v prvním dílu Letopisů Narnie (2005). Pozor ale, nahoru na bránu je vstup zakázán!

Foto: tomicek944, Shutterstock.com

Pravčická brána je největší skalní útvar tohoto typu v EvropěFoto: tomicek944, Shutterstock.com

Poutní kostel na Zelené hoře

Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého byl vystavěn v letech 1720–22 podle projektu Jana Blažeje Santiniho-Aichela. Stavba patří k vrcholným evropským dílům ve stylu barokní gotiky a v roce 1994 byla zařazena do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Architekt pracoval se symbolikou čísla pět: podle legendy se po shození mrtvého Jana Nepomuckého do Vltavy objevilo pět hvězd na její hladině. Kostel má tvar pěticípé hvězdy, má pět východů, pět oltářních výklenků, pět andělů na hlavním oltáři. Celé místo je opravdu magické, architekt si také pohrál s postavením oken při hře světla a stínu a v různé denní doby tu můžete spatřit různé obrazce.

Foto: MMPOP, Shutterstock.com

Kostel je fotogenický v každou denní hodinu i roční dobuFoto: MMPOP, Shutterstock.com

Historická vesnice Holašovice

V seznamu světového dědictví je zapsána i vesnice Holašovice nedaleko Českých Budějovic i Českého Krumlova. Jde o výjimečně ucelený a zachovalý příklad tradiční středoevropské vesnice: 23 selských usedlostí ve stylu jihočeského selského baroka okolo návsi, kaple a rybníček. Mimořádné je, jak skvěle se stavby z 18. a 19. století dochovaly. Některá stavení jsou obydlená, v jiných jsou expozice či keramické dílny a podívat se můžete i do kovárny. Možná vás k výletu zláká i recept na holašovické koláčky.

Foto: Fulcanelli, Shutterstock.com

Holašovické domy jsou skvěle dochovanou ukázkou selského barokaFoto: Fulcanelli, Shutterstock.com

Kamencové jezero v Chomutově

Víte, že i u nás máme Mrtvé moře? Říká se tak Kamencovému jezeru blízko chomutovského zooparku. Vzniklo koncem 18. století zatopením dolů na kamenec a síru a je to světový unikát. Voda má u břehů rezavou barvu a nedovolí přežít žádným rybám, sinicím ani řasám. Je tu skvělé koupání a díky síranům, chloridům a železu prospívá lidem trpícím na záněty horních cest dýchacích, nemoci ledvin nebo akné. Osud mimořádného jezera je nejistý: nemá žádný přítok, a tedy závisí na srážkách, kterých je v posledních letech málo, takže vody ubývá.

Foto: Jiri Igaz, Shutterstock.com

Malé Mrtvé moře leží jen kilometr od centra ChomutovaFoto: Jiri Igaz, Shutterstock.com

Větrný mlýn Ruprechtov

Milovníci technických památek by se měli vypravit k větrnému mlýnu v Ruprechtově u Vyškova. V roce 2009 bylo potvrzeno, že právě jeho pohon Halladayovou turbínou je jediný na světě. Mlýn turbínu dostal poté, co byl původní lopatkový pohon zcela zničen bouří v roce 1882. Větrný mlýn je přístupný veřejnosti, konají se tu výstavy, společenské akce i svatební obřady a lze se v něm také ubytovat.

Foto: Petr Svoboda, Shutterstock.com

Větrný mlýn si můžete nejen prohlédnout, ale můžete v něm i přespatFoto: Petr Svoboda, Shutterstock.com

Hanácké Athény v Kroměříži

Musíte se vzdát dovolené v Řecku? Vyrazte do Kroměříže: městu se přezdívá hanácké Athény. Arcibiskupský zámek s barokní Podzámeckou a unikátní pozdně renesanční Květnou zahradou patří do světového dědictví UNESCO. Můžete obdivovat rozsáhlou obrazárnu nebo knihovnu, za prohlídku stojí i vinné sklepy, biskupská mincovna a 244 m dlouhá arkádová kolonáda se sochami antických bohů, nechybí ani zelené bludiště.

Foto: graphia, Shutterstock.com

V bílé rotundě v Květné zahradě najdete Foucaultovo kyvadloFoto: graphia, Shutterstock.com

Hranická propast

Nejhlubší zatopenou jeskyni na světě najdete na pravém břehu Bečvy v národní přírodní rezervaci Hůrka u Hranic. Říkává se jí i Kmotrova tůň, Kmotrův důl, Kavčí nebo Teplická propast a výzkum česko-polské expedice v roce 2016 potvrdil hloubku 404 m, což zbavilo prvenství italskou propast Pozzo del Merro. S 69,5 m hlubokou suchou částí je celková hloubka Hranické propasti 473,5 m – ovšem může to být i daleko víc, protože zmíněných 404 m naměřili jen proto, že jim došlo vodicí lano… K propasti je volný přístup a do jícnu se můžete podívat díky 3D projekci místního infocentra.

Foto: Tomas Indrak, Shutterstock.com

Hranická propast je prý daleko hlubší, než se zatím podařilo změřitFoto: Tomas Indrak, Shutterstock.com

Muzeum skla a bižuterie

Že jsme sklářskou velmocí a naše bižuterie proslula po celém světě, je známá věc. Ovšem málokdo ví, že v Jablonci nad Nisou najdete Muzeum skla a bižuterie se zcela jedinečnou sbírkou: nikde jinde na planetě nenajdete na jednom místě všechny druhy bižuterie podle materiálu, technologií a sortimentu. A rozhodně nejde jen o předměty vyrobené u nás, ale i o vzácné rarity ze zahraničí.

Foto: Jiří Jiroutek / msb-jablonec.cz

Nikde na světě se nemohou pochlubit tak rozsáhlou sbírkou bižuterie jako v Jablonci n/NFoto: Jiří Jiroutek / msb-jablonec.cz

Ohnivec v Českém Švýcarsku

Kromě Pravčické brány se v Českém Švýcarsku nachází další světová rarita: skalní útvar ohnivec. Byl objeven v 90. letech 20. století ve stěně nad převisem nedaleko říčky Křinice. Má velikost 130 × 50 cm, paprskovitě uspořádané žlábky vznikly zřejmě následkem silného blesku. Odborníci se domnívají, že je starý i několik tisíc let, a podobný zatím nebyl nikde jinde objeven. Aby byl ochráněn proti vandalům, je místo jeho výskytu utajeno. Model ve skutečné velikosti si lze prohlédnout v Domě Českého Švýcarska v Krásné Lípě.

Foto: archiv Národní park České Švýcarsko, foto Zdeněk Patzelt

Tento unikátní útvar vznikl úderem silného blesku do skályFoto: archiv Národní park České Švýcarsko, foto Zdeněk Patzelt

Uvítáte další tipy na zajímavá místa, která stojí za vidění? Mrkněte na 10 ikonických českých památek.

Reklama

Načítám