Hlavní obsah

Ve stopách filmařů? Do Lurd, na zámek i do jeskyně!

Foto: Sergey Fedoskin, Shutterstock.com

Foto: Sergey Fedoskin, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U zázračného pramene, na hradě, zámku, ve zřícenině i jeskyni. Tam všude se natáčely pohádky, filmy, seriály nebo soutěžní pořady. Proč si tedy nenaplánovat výlet právě po stopách filmařů?

Článek

Romantické zámky, strohé a ponuré zříceniny, tajuplné hradní chodby nebo jeskyně. Tam všude byste mohli potkat filmové štáby. Chcete vidět, kde se odehrával děj vaší oblíbené pohádky, nebo jste zahlédli v nějakém filmu zajímavé místo a chcete zjistit, jak vypadá v reálu? Není nic snazšího než si tam naplánovat výlet. Ostatně většina hradů a zámků má od 25. května otevřeno – i když je lepší si to předem ověřit.

Český Krumlov s Andělem Páně

Český Krumlov bývá v „normálních časech“ doslova našlapaný turisty. Momentálně máte unikátní příležitost si ho projít v klidu a bez tlačenice. Do Krumlova vás nepošleme na prohlídku jedné památky, ale rovnou na procházku celým městem. A možná se vám, až budete míjet schody v Kostelní ulici nebo procházet Latrán, vybaví pohádka Anděl Páně 2 (2016). Právě uličky Českého Krumlova  v něm sehrály zásadní roli – spolu s hradem Ledeč nad Sázavou. Místní malebná zákoutí zahlédnete i v pohádce Z pekla štěstí (1999) a zdejší zámek se mihl i v komedii Jen ho nechte, ať se bojí (1977).

Foto: Mistervlad, Shutterstock.com

Romantické uličky Českého Krumlova hrály v pohádce Anděl Páně 2 jednu z hlavních rolíFoto: Mistervlad, Shutterstock.com

Malé šumavské Lurdy a Policie Modrava

Zázračně se uzdravit? To jde nejen v Lurdech, ale údajně i na Šumavě u Hauswaldské kaple. Leží asi 2 kilometry od obce Srní a jde o oblast kolem Modravy, kterou můžete znát z krimiseriálu Policie Modrava (2011–2019).

Nachází se zde kouzelný pramen, který postavy jednoho z dílů navštíví, aby u něj vyslovily své přání. Toto magické místo bylo navštěvováno poutníky z celé Evropy a v kronikách byste našli popis mnoha zázraků, které se zde udály (magická místa ve světě).

Foto: Profimedia.cz

V jednom z dílů seriálu Policie Modrava se objeví i zázračná studánka, která má plnit přáníFoto: Profimedia.cz

Pernštejn plný princezen a upírů

Na gotickém hradě Pernštejn vzdáleném asi 43 kilometrů od Brna jsou filmaři jako doma. Objevil se ve více než padesáti filmech a pohádkách – připomenout můžeme Tři zlaté vlasy děda Vševěda (1963), Jak se budí Princezny (1977), Princezna Fantaghiró (1994), Sedmero krkavců (2015) nebo Byl jednou jeden král (1954). Ale zahrál si i ve filmu o upírech Van Helsing (2004) s Hughem Jackmanem (51) v hlavní roli nebo v Jakubiskově filmu Bathory (2008). Pár záběrů z Pernštejna byste našli i v českých seriálech Návštěvníci (1983) a Dobrodružství kriminalistiky (1989–1993) a hostil i štáb výpravného seriálu Borgiové (2011–2013).

Foto: Irinabilberry, Shutterstock.com

Jeden z nejnavštěvovanějších moravských hradů Pernštejn byste našli v nejméně padesáti filmech nebo pohádkáchFoto: Irinabilberry, Shutterstock.com

Čertovský Grabštejn

Z věže hradu Grabštejn je skvělý výhled na trojmezí Česka, Německa a Polska. Tato hraběcí pevnost stojí na skalnatém kopci nad obcí Chotyně nedaleko Hrádku nad Nisou. První záznam o něm pochází z roku 1286. Při návštěvě můžete obdivovat renesanční exteriéry (hlavně překrásně zdobenou kapli sv. Barbory) nebo atmosféru hradních sklepení.

Grabštejn ale není jen „historická konzerva“, konají se zde kulturní akce, jarmarky nebo svatby (svatby slavných roku 2020). Hrad se zalíbil také filmařům a právě zmiňovanou kapli, stejně jako další interiéry, zahlédnete hlavně v pohádce Čert ví proč (2003).

Foto: hrad-grabstejn.cz

Interiéry Grabštejna využili filmaři například při natáčení pohádky Čert ví pročFoto: hrad-grabstejn.cz

Lemberk čertovský i císařský

Raně barokní zámek Lemberk, kousek od Jablonného v Podještědí v okrese Liberec, stojí na místě středověkého hradu. Prohlédnout si můžete zámeckou kapli Seslání Ducha svatého, sál s renesančním kazetovým stropem, rytířský sál s barokní štukovou výzdobou a apartmán posledních majitelů zámku Clam-Gallasů.

Lemberk se může pochlubit účinkováním v mnoha českých i zahraničních filmech a pořadech. Připomenou můžeme Tajemství staré bambitky (2011), mobiliář zapůjčil i komedii Císařův pekař – Pekařův císař (1951), natáčela se tu televizní soutěž O poklad Anežky České (1993) nebo dokumentární cyklus Poutní místa (2002–2008). Lemberk se objevil i v pohádce Čert ví proč (2003) a hodil se i do filmu David Copperfield (2000).

Foto: Profimedia.cz

Zámek Lemberk uvidíte v pohádce Tajemství staré bambitkyFoto: Profimedia.cz

Koněpruské jeskyně pravěké i tajemné

Koněpruské jeskyně patří k chráněnému území Českého krasu ve středočeském kraji. Najdete je pár kilometrů od Berouna, nedaleko Karlštejna nebo Křivoklátu. Veřejnosti jsou přístupné od roku 1959, i když jednotlivci v nich „úřadovali“ daleko dřív, jak dokládá nález tajné pěnězokazecké dílny z patnáctého století. Z celkové délky přes dva kilometry je přístupná trasa dlouhá 620 metrů a prohlídka zabere asi hodinu.

Prostředí jeskyně je pro filmaře atraktivní, což dokládá pohádka Jezerní královna (1998), O pokladech (2012), a teď naposledy Kouzelník Žito (2018).

Foto: Iakov Filimonov, Shutterstock.com

Prostředí jeskyní do pohádek prostě patří – to platí i o té v KoněprusíchFoto: Iakov Filimonov, Shutterstock.com

Helfenburk s Rumburakem

Asi pět kilometrů od Bavorova na hoře Malošín najdete zbytky gotického hradu Helfenburk. S jeho stavbou se začalo v roce 1355. Původně byl majetkem bratří z Rožmberka, ale po jejich smrti se majitelé střídali. Z kronik víme, že se o něm už v roce 1593 píše jako o pustém hradě (slavné české zříceniny).

Dobře zachovaný obranný systém dělových a obranných bašt a zbytky rozlehlého dvoulodního paláce jsou lákadlem nejen pro návštěvníky, ale romantická atmosféra láká také filmové štáby. Helfenburk si díky tomu zahrál ve filmu Rumburakova pomsta (1980), v pohádce Princezna ze mlejna (1994), Tři životy (2007) nebo v českém dramatu Bloudění (1965).

Foto: Sergey Fedoskin, Shutterstock.com

Dobře zachovalá zřícenina hradu Helfenburk si zahrála i ve filmu Princezna ze mlejnaFoto: Sergey Fedoskin, Shutterstock.com

Romantiku pohádek jste si připomněli. Co se ale vydat na nejstrašidelnější místa v Česku. Už jste tam byli? A pokud jste si ještě pořád nevybrali, podívejte se na pořad Výleťák, anebo pořad TaJeMno.

Související témata:
Grabštejn
Pernštejn

Načítám