Hlavní obsah

Jakou barvu do pokojíčku?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Barvy vyvolávají příjemné pocityFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přemýšlíte, jak ještě vylepšit pokojíček toho nejdůležitějšího člena vaší domácnosti - vašeho dítěte? A jak to udělat, aby se ve svém království cítilo dítě co nejlépe? Může to být snazší než si myslíte. Stačí si pohrát s výběrem správných barev!

Článek

Časopis Uzlíček

Vedle správného rozmístění nábytku hrají velkou roli vhodně zvolené barvy. Právě ony dokážou navozovat příjemné pocity, měnit nálady a některé mají vliv třeba i na usínání.

Síla barev

Barvy velmi intenzivně ovlivňují naše pocity a vnímání, proto jejich výběr opravdu dobře zvažujme. V případě dětského pokoje pak několikanásobně, protože dítě bude ve „své" místnosti trávit hodně času.

Děti mají obecně rády syté barvy. Dáme-li vedle sebe ročnímu dítěti autíčko ze surového dřeva a tříbarevné, můžeme si být jisti, po kterém sáhne dříve. Na druhou stranu ale příliš barev a sytosti může škodit. Průzkumy dokázaly, že miminka v sytě žlutém pokoji hůř spí.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Zelená barva uklidňuje a působí vyrovnaněFoto: samphoto.cz/jiunlimited

„Vnímání toho, jak která barva působí na dítě, je zejména v počátečních fázích jeho vývoje a růstu závislá na reflexi jeho rodičů," upozorňuje psycholog a profesionální kouč Vilém Urban.

„Rodiče si musejí všímat, jak se ve kterém prostředí jejich dítě cítí, co ho zklidňuje, dává mu pocit soustředěnosti, nebo naopak co ho aktivuje."

Stále v nás přetrvávají tendence děti podceňovat v tom, co se týká jejich vnímání a prožívání. „Konstatování typu: ,Tomu ještě nemůžeš rozumět, na to ještě nejsi dost vyzrálý...' slýcháme ve svém okolí dnes a denně," říká Vilém Urban a dodává: „Problém ale není v tom, že by si dítě neumělo říci, jakou barvou by chtělo vymalovat pokoj, ale v tom, že to nemusí zapadat do naší představy, jak by měl pokoj vypadat."

Určitým vodítkem pro nás kromě povídání si o barvách mohou být například i obrázky, které naše dítě kreslí.

„Když nastřádané obrázky rozložíme na zem, máme poměrně rozsáhlou galerii, kterou můžeme sledovat spolu s dítětem a vést nad ní diskusi. Mimo jiné v takovémto rozložení máme možnost vidět, které barvy nejčastěji používá. To může být dobrý nástroj pro hledání vhodné barvy pokojíku," radí psycholog.

Foto: samphoto.cz/jiunlimitedOranžová barva zužuje prostor

Co patří do dětského pokoje?

Mezi základní a mnoha lety prověřené principy uplatňované při tvorbě dětského pokoje patří:

  • pohodlí
  • bezpečí
  • univerzálnost
  • mobilita
  • barevnost
  • fantazie

Podle bytové designérky Zuzany Halfarové nesmějí v dětském pokoji chybět základní zóny:

  • zóna spaní
  • zóna určená k hraní
  • zóna k psaní a čtení

„Základním vybavením je vždy dobrá odvětrávaná postel s kvalitní matrací, polohovatelná židle s psacím stolem a dostatečné úložné prostory nejen pro hračky, ale také oblečení, a poličky na knihy."

Zásady pro rozmístění nábytku

Za nejlepší materiál pro nábytek v dětském pokoji považují designéři jednoznačně dřevo.

„Postel bychom měli umístit tak, aby z ní dítě pokud možno vidělo na dveře a mělo tak přehled," doporučuje Zuzana Halfarová. „Bezpečněji se děti cítí v posteli, která je přiražena ke zdi a kterou je vhodné v okolí postele obložit např. látkami s kapsářem apod."

V dětském pokoji by měl být dále prostor určený pro hraní. Pokud je v něm plovoucí či dřevěná podlaha, je vhodné určitou část vybavit kobercem, na kterém si děti mohou hrát.

„K oknu je dobré umístit psací stůl s kvalitní polohovatelnou židlí, která roste s dítětem," pokračuje Zuzana Halfarová. „Stůl umisťujeme k oknu tak, aby na něj dopadalo přirozené světlo a zároveň si dítě neclonilo rukou, kterou píše."

Jaké barvy do pokojíčku?

Jak už jsme se zmínili, je určitě při výběru barev vhodné brát v potaz (kromě přání dítěte) i jeho povahu.

„Obecně lze říci, že k uklidnění hyperaktivních dětí přispívají tóny světlejší, studené odstíny modré, zeleno-modré nebo fialové. Naopak živé barvy, jakými jsou oranžová, žlutá, červená a purpurová, děti povzbuzují a dodávají jim pocit tepla," říká Zuzana Halfarová.

Designéři doporučují volit maximálně tři barvy - z toho jednu barvu výraznou a dvě tlumenější. Více než kdy jindy platí v případě barevnosti, že ,,čeho je moc, toho je příliš". „Preferuji vždy tlumenější odstíny barev, jelikož dalšími oživovacími prvky jsou pak samotné dětské hračky, které barvami jen hýří," vysvětluje Zuzana Halfarová.

A jakých barev se podle designérky vyvarovat?

„Nevhodné barvy, především pro malé děti, jsou syté, agresivní barvy, například oranžová. Obecně je lepší nevolit barvy vyvolávající aktivitu a agresivitu."

Jak vymalovat ostatní místnosti v bytě?

Vnímání barev je záležitost silně individuální, a tak doporučit ty nejvhodnější pro jednotlivé místnosti v bytě jednoduše nejde.

Foto: Alax

Žlutá a oranžovo-žlutá barva podněcují k aktivitěFoto: Alax

„Problém totiž je, že se lišíme v tom, s jakými životními zkušenostmi a okolnostmi máme ten který pocit (a tím pádem tu kterou barvu) spojený. Proto nelze s nějakou větší přesností stanovit, co která barva znamená. Například červená barva, která v někom dokáže evokovat pocity rozkoše a bujení mnoha různých chutí, může v jiném člověku probouzet pocity zoufalství a nechuti, protože si s červenou užil ,své' např. v rámci autonehody, kdy došlo ke zranění nějakého blízkého člověka," vysvětluje Vilém Urban a shoduje se se Zuzanou Halfarovou, která tvrdí:

„Výmalba místností by se neměla řídit striktně danými pravidly. Každý člověk reaguje na barvy různě a vždy je vhodné je volit také podle toho, které jsou naše oblíbené a ve kterých se cítíme dobře.

Přesto existují různé příručky a návody, které „určují," co která barva znamená. Přikládáme je závěrem článku jako možnou inspiraci:

Časopis Uzlíček květen 2008

Reklama

Načítám