Článek
Jestli je hrnek kávy i pro vás každodenním společníkem, asi máte jasno, na jaké si nejvíc pochutnáte. A právě podle toho jsme pro vás vytipovali pár kávovarů. Samozřejmě včetně několika tipů na to, jak si mezi nimi ten nej.
Kvalitní káva bez práce
Kvalitní espresso můžete mít, aniž byste museli vynaložit jakoukoli práci s mletím kávy či následným čištěním kávovaru. Pokud jste ochotni do přístroje investovat, bude vaší volbou automatický kávovar. Oblíbený nápoj, ve velikosti a síle, vám nachystá stisknutím jednoho tlačítka – a ty nejmodernější dokonce po pokynu přes telefon.
Plnoautomatické kávovary mají zásobník na vodu i kávová zrna, stejně jako trysku nebo nádobku na mléko k našlehání. Proto stačí stisknout tlačítko a jsou schopny kávu namlít, ale i použít již namletou, odměřit příslušnou dávku, stlačí, spaří horkou vodou a posléze kávovou sedlinu vysype do zásobníku. Údržba přístroje je přitom nenáročná a většinou si sám přesně řekne, co je zapotřebí udělat – doplnit vodu, spustit program odvápnění, vysypat nádobu se zbytkem sedliny…
Plnoautomatické kávovary nachystají kávu tak, jak si představujete – od velikosti šálku a síly nápoje až po množství našlehaného mléka. Navíc si můžete svůj oblíbený nápoj uložit do paměti přístroje.
„Stiskem jednoho tlačítka pak připravíte jakýkoli nápoj. Třeba i cappuccino. Při výběru přístroje dbejte i na kvalitu mlýnku, protože právě ta ovlivňuje konečnou chuť nápoje. Pro přípravu lahodného espressa je nutné kvalitně namlít kávová zrna, následné je stlačit tou správnou silou a důležitá je i výsledná teplota nápoje,“ říká Kateřina Holíková, produktová manažerka značky Krups.
Potřebujete opravdu hodně kávy?
Jestli pijete kávu na litry a nepotřebujete, aby byla příliš silná, potěší vás překapávače.
Při výběru nepřehlédněte, zda má přístroj ohřívací ploténku či termokonvici – pro případ, že si navaříte kávu dopředu a měla by zůstat déle teplá. Některé přístroje mají časovač a hotovou kávu zahřívají jen po určitou teplotu.
Dražší modely mají i samočinné vypínání po delší nečinnosti kávovaru a také vylepšené kropení kávy vodou pro efektivnější vylouhování, včetně systému Drip Stop proti odkapávání, když vyjmete konvici. Filtry v kávovaru mohou být jednorázové papírové, nebo permanentní, omyvatelné. Můžete mít přístroj i s automatickým odvápňováním nebo s časovačem.
Filtrovanou kávu můžete v překapávači vyrábět jen z mleté kávy. Množství si můžete dávkovat dle chuti. Intenzitu výsledného nápoje ovlivníte i hrubostí jejího mletí. Čím jemnější, tím ve výsledku silnější a aromatičtější nápoj.
„Nejchutnější kávu připravíte z čerstvě namleté zrnkové kávy. Slovo čerstvě je důležité, protože káva po umletí ztrácí své vlastnosti už asi po 15 minutách. Automatické a dražší kávovary mají integrovaný mlýnek, ale například k překapávači radím si pořídit ruční nebo elektrický mlýnek a mlít kávu přímo před přípravou samotného nápoje,“ radí Tomáš Zezula, produktový specialista Euronics.
Kávový experimentátor
Nevypijete moc kávy, ale pokaždé máte chuť na jinou? Tak pro vás by mohl být tím pravým kávovar na kapsle. Právě kapsle totiž nabízejí velkou spoustu druhů kávy i ostatních nápojů a jako bonus velmi snadnou přípravu, většinou stisknutím jediného tlačítka.
Mnohé přístroje si umí „přečíst“ kapsli a přizpůsobit tomu teplotu, množství a postup dávkování vody. Kávovary na kapsle potěší i svým designem, protože rozmanitost tvarů a barev musí uspokojit snad každého. Kvalitní přístroje umí pracovat s tlakem až 15 barů.
Nevýhodou je rozhodně cena kapslí a nutnost používat výhradně jednu značku – právě proto se hodí pro ty, kteří nepijí kávu ve velkém. I pro vás jsme našli několik příkladů z obchodů.
Potrpíte si na chuť kávy?
Páková espressa jsou dobrou volbou pro ty, kteří si svou kávu chtějí vychutnat a nevadí jim trocha práce při její přípravě. I ta pracují s mletou kávou – ať již napěchovanou do páky nebo v podobě samostatně balených porcí čili podů – polštářků s mletou kávou. I tady platí rada o mletí kávy těsně před přípravou. Ke standardnímu vybavení pákových kávovarů patří tryska na napěnění mléka, některé mají i nádobku na mléko. Práci dá také pravidelné a rozhodně nutné čištění páky a sítek.
„Pokud vám opravdu záleží na chuti a kvalitě kávy, vyhněte se přístrojům s tlakem kolem tří barů a vybírejte z přístrojů s tlakem od osmi do deseti barů, které zajistí kvalitu výsledné chuti. Tlak, kterým voda protéká přes kávu, je totiž klíčem k úspěchu,“ vysvětluje Tomáš Zezula.
Jakou kávu máte nejraději vy? Napište nám!