Hlavní obsah

Jarní očista jídelníčku: Co změnit, abyste začali hubnout?

Foto: Profimedia

Netrapte se hladovkami a využijte jaro ke zdravé inovaci vašeho jídelníčkuFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud nějaké období využít k ozdravění jídelníčku, pak je to právě jaro. Zaprvé proto, že po zimě vaše tělo dávku cenných živin opravdu potřebuje. A zadruhé – máte tak akorát času na zhubnutí do plavek!

Článek

Jaro je obecně známé jako období čisticích kúr a detoxikací organismu. Samotná detoxikace je však velmi kontroverzní pojem a většina odborníků se shoduje, že spíše než detoxikovat byste se právě teď měli rozhoupat a vyjít vstříc zdravému životnímu stylu. Účinnou očistu organismu totiž zcela dostatečně zvládají vaše orgány – zejména játra a ledviny, ale také plíce, střeva a kůže.

„Pokud se roky a měsíce stravujete nekvalitně, málo se denně hýbete, málo spíte a nedokážete se naučit zvládat stres, tak žádná jarní očista po zimě vám nepomůže a vaše tělo za týden nebo měsíc nespasí,“ komentuje výživový poradce při hubnutí Petr Mesároš.

Rychlé radikální změny tělu neprospívají

Jarní očisty vycházejí z několikasetleté tradice, kdy lidé střídali období půstů s obdobím hojnosti. Pokud během roku jakž takž zvládáte dodržovat pravidla zdravé životosprávy, může mít jarní odlehčení jídelníčku na organismus výborný vliv.

Pokud ale na zdravé stravování vaše tělo zvyklé není, je lepší se do podobných extrémů vůbec nepouštět.

„Jakékoli změny skokem vám nebudou vyhovovat, nebudete se cítit dobře. Trávicí enzymy nejsou navyklé například na trávení většího množství syrové zeleniny. Přizpůsobuje se i střevní flóra – v počátku byste mohli například trpět nadýmáním. Navíc velká změna ve stravování, která vám nebude vyhovovat, vás jen utvrdí, že to není nic pro vás a že to vlastně nejde,“ vysvětluje MUDr. Hana Mojžíšová, specialistka na výživu a léčbu obezity.

Foto: Profimedia

Zvyšte také příjem čerstvé zeleniny, kterou můžete konzumovat i v tepelně upravené podoběFoto: Profimedia

Půstem nezhubnete

Navíc spousta lidí se do půstu pouští především s výhledem na rychlé snížení váhy. To ale také není správná cesta. „Pokud od jarního detoxu očekáváte, že při něm zhubnete pár kil, tak to je sice možné, ale půjde především o maximum vody a minimum tuku. Po návratu k běžnému stravování je zde stoprocentní jistota jo-jo efektu. Váha bude téměř stejná, nemluvě o tom, že hladověním si zpomalíte metabolismus,“ uvádí Petr Mesároš.

Jak začít?

Pokud stojíte opravdu o trvalé snížení váhy a změnu životního stylu, jděte na to postupně. Výživová odbornice Hana Mojžíšová radí, jakých pět základních pravidel si osvojit:

1. Navyšte pitný režim – základem pitného režimu by měl být dostatek (zhruba 2 až 3 litry) obyčejné neperlivé vody ochucené citronem či mátou, zelené a čajové směsi, obyčejné bylinkové nápoje, například z kopřivy, ředěné ovocno-zeleninové domácí šťávy.

Foto: Profimedia

Zvláště v teplých dnech je třeba pitný režim dodržovat a dostat do sebe alespoň 3 litry tekutinFoto: Profimedia

2. Omezte škodliviny – snižte příjem potravin z bílé mouky, cukru, konzervovaných a instantních potravin, tučných a smažených jídel a alkoholu.

3. Navyšte konzumaci zeleniny– to jsou energeticky výhodné potraviny, obsahující vitaminy, minerály, enzymy, fytoprotektivní látky preventivně působící proti civilizačním nemocem (jaké volit nyní, najdete v rámečku výše).

4. Zvyšte příjem vlákniny – kromě zeleniny ji ve velkém množství najdete v celozrnném pečivu, zdravých cereáliích v podobě různých druhů vloček namísto sladkých ranních cereálních směsí, semínkách, luštěninách.

5. Podporujte činnost jater – zařaďte čisticí bylinné čaje, například ostropestřec mariánský.

A co vy? Jste připravení na jarní ozdravění jídelníčku? Vyzkoušejte třeba zdravější alternativy oblíbených jídel z dnešního ranního článku!

Reklama

Načítám