Hlavní obsah

Jarní úklid ve skříni: Tyhle vychytávky vše uspořádají i navoní!

Foto: thinkstock

Vyndejte ze skříně jarní oděvy a udělejte tu místo pro zimní ošacení. Z vnitřku skříní odstraňte prachFoto: thinkstock

Reklama

Již jste si zvykli na jarní oblečení a najednou jste zase v čepicích a kabátech. Brzy ale přijdou teplejší dny, a tak je na čase udělat pořádek v šatnách a skříních a uložit zimní svršky.

Článek

Až vyperete svetry, šály, čepice a rukavice budete je potřebovat uklidit. Přehledně a tak, abyste sezonní věci ochránili před prachem. Uložte je do krabic, na ramínka do obalů na šaty, nebo použijte vakuové pytle.

Ty po odsátí vzduchu svůj objem zmenší až o 75 %. Navíc věci ochrání, jak před prachem, tak před vlhkostí a jinými nečistotami. A také před moly. Vaky mají neprodyšné uzavření a jsou opakovatelně použitelné.

Závěsné systémy

„Pořádek v šatníku nebo v šatně pomohou udělat také závěsné systémy na šátky, šály, kravaty a pásky. Jsou výborné i pro úsporu místa,“ vysvětluje Martina Jirovcová ze společnosti Leifheit, která také tyto systémy na trh dodává. Na trhu se objevují další výrobky. Mohou mít podobu ramínek ze dřeva, držáků z plastu i drátu. Některé jsou povločkované, nebo potažené textilní dutinkou, aby šátky nezatrhávaly.

Foto: Leifheit

Praktický věšák Omega šetří místo. Pojme až 12 pásků. Stojí 199 KčFoto: Leifheit

Foto: Tchibo

Otočný háček z chromovaného kovu. S protiskluzovým povločkováním chránícím látku před poškozením. Cena 199 KčFoto: Tchibo

Foto: Ikea

Tři obaly na šaty Skubb si můžete koupit v černé, bílé nebo růžové barvě. Cena 169 KčFoto: Ikea

Foto: Tchibo

Chytrá řešení do skříní, to je to, co potřebujete. Na ramínka zavěsíte pásky i koráleFoto: Tchibo

Organizéry a vnitřní dělení zásuvek

Pokud nemáte vnitřní dělení zásuvek jako vybavení od výrobce, oceníte v zásuvkách organizéry, které rozdělí vnitřní prostor na praktické přihrádky a postarají se o pořádek a přehlednost. Některé výrobky jsou flexibilní, takže si velikost přihrádek určíte sami. Nebo do zásuvek vložíte soustavu speciálních krabic různých rozměrů.

Foto: Ikea

Algot je všestranný úložný systém, vhodný do jakéhokoli prostoru. Cena od 494 Kč za doplněkFoto: Ikea

Foto: Magnet 3 Pagen

Dva úložné boxy Růže. Plast, se zapínáním kolem dokola na zip. Každý 41 x 26 x 25,5 cm. Cena 195 KčFoto: Magnet 3 Pagen

Foto: 4home

Organizér do zásuvky. Má 16 přihrádek a voní po levanduli. Cena 99 KčFoto: 4home

Foto: Magnet 3 Pagen

Dva flexibilní organizéry do zásuvek z plastu. Rozměr 9,3 x 5,7 x 30–46 cm. Cena 275 KčFoto: Magnet 3 Pagen

Foto: Ikea

Krabice se otevírá vpředu, proto budou vaše boty vždy snadno na dosah, i když na sebe naskládáte několik krabic na boty. Dva rozměry. Cena 179 a 249 KčFoto: Ikea

Parfémované papíry

Vonné papíry do prádla zaručí svěží a příjemnou vůni při každém otevření skříně nebo zásuvky. „Jednoduše rozprostřete jednotlivé papíry do zásuvek a skříní. V balení je obvykle šest jednotlivých papírů. Voní delikátně po květinách a rostlinách, jejichž vůni si v nabídce trhu vyberete,“ konstatuje Nikola Pospíšil Šiková, PR manažerka společnosti Crabtree & Evelyn.

Foto: Almara Shop

Vonné papíry s vůní planých květin. Cena za 6 ks 399 KčFoto: Almara Shop

Foto: Crabtree & Evelyn

Nádherně dekorované papíry, které vaše prádlo jemně navoní luxusní vůní Irisu. Cena za 6 ks 560 KčFoto: Crabtree & Evelyn

Velké boxy a krabice na boty

Praktickým doplňkem šaten, vestavěných a velkých šatních skříní jsou dlouhé boxy, do kterých uklidíte například zimní bundy, lyžařskou výbavu nebo také lůžkoviny a deky.

Foto: 4home

5 kusů vakuových pytlů. Z plastu. Velikost: 45 x 60 (2 ks), 55 x 90 (1 ks), 80 x 100 (1 ks) a 1 ks 90 x 126 cm. Cena 399 KčFoto: 4home

Foto: Magnet 3 Pagen

2 ochranné obaly na oděvy. 100% polyamid. 35 x 25 x 10 cm. Cena 165 KčFoto: Magnet 3 Pagen

Foto: Magnet 3 Pagen

Kam s neskladnými přikrývkami a vlněnými dekami? V těchto úložných boxech budou chráněné před prachem i před moly. S levandulovou vůní. 2 ks stojí 219 KčFoto: Magnet 3 Pagen

Foto: Ikea

Krabice s víkem. 2 kusy za 49 KčFoto: Ikea

Také boty potřebují umýt, ošetřit a uklidit. Až je přestanete nosit, dejte kozačky a zimní obuv opravit k obuvníkovi. Pak do nich vložte napínáky a uložte je do krabic. Pokud nemáte originální krabice, pořiďte si na ně praktické schránky s okénkem, kterým poznáte, jaké boty jsou uvnitř uklizené.

Používáte v šatníku krabice nebo organizéry? Jak v něm udržujete pořádek? Poraďte čtenářům v diskusi.

Reklama

Načítám