Hlavní obsah

Je druhá vlna koronaviru reálná a lze se bránit dopředu?

Foto: Drazen Zigic, Shutterstock.com

Foto: Drazen Zigic, Shutterstock.com

Reklama

Stále se objevují nová ohniska nákazy koronavirem. Podle odborníků se ale pořád jedná o dozvuky vlny první. Přijde tedy na podzim druhá, jak někteří varují? Může člověk udělat něco pro to, aby riziko případné nákazy eliminoval?

Článek

Po odhození roušek a zrušení mnoha restrikcí spojených s koronavirem se mnozí radovali, že už to máme za sebou. Jenže šlo spíše vybojování jedné bitvy, nikoli celé války. Podle odborníků není zdaleka vyhráno, o čemž svědčí i fakt, že v současné době je u nás nejvíce nemocných lidí od začátku epidemie koronaviru v ČR v březnu. (Jaké jsou aktuální počty uzdravených, nemocných i zemřelých?)

Ohniska jako další postup nemoci

Podle profesora Libora Grubhoffera, předního českého virologa a ředitele Biologického centra AV ČR, ohniska výskytu covidu-19 jen potvrzují skutečnost, že je tady stále s námi. A zaútočí vždy tam, kde se z nějakého důvodu uvolnila pravidla příliš, případně se neudělala karanténní opatření včas, jak se stalo například v dole Darkov. Dalším případem je zavlečení nákazy z dovolenkových destinací.

A jak je to tedy s druhou vlnou? „Té se obávám spíše v podobě covidové hysterie, až přijdou i podzimní nachlazení a v zimě chřipkové epidemie,“ říká profesor. Myslí si, že bude těžké rozlišit, v jakém případě se jedná o covid-19 a v jakém ne. To bude klást vysoké nároky jak na testování covidu, tak na správnou diagnostiku akutních respiračních onemocnění.

Foto: Maridav, Shutterstock.com

Dezinfekci byste měli používat stáleFoto: Maridav, Shutterstock.com

Koronavirus jen tak nezmizí

Aby se vytratil, musela by u nás kolektivní imunita dosáhnout minimálně 70–80 procent nakažení koronavirem. „Určitou šanci dává plošné očkování vhodnou vakcínou. Pocitu většího bezpečí se lze dočkat až v kombinaci s účinným antivirotikem, které je, jak pevně doufám, už také na cestě,“ dodává profesor Grubhoffer.

Komplexní přístup ke zdraví

A než se tak stane, je dobré vědět, jak riziko nakažení koronavirem minimalizovat. Podle Michaely Bebové, doktorky biochemie a odbornice na výživu, v tom hraje velkou roli imunita. „Ať mluvíme o klasické chřipce, běžných nachlazeních nebo závažnějších bakteriálních nákazách, měli bychom se snažit žít tak, aby zdraví bylo v rovnováze,“ vysvětluje.

To znamená jíst zdravě a vyváženě, hodně se hýbat a spát, eliminovat stres a myslet pozitivně. „Je potřeba se začít chovat preventivně, a ne jen nárazově spolknout pilulku vitaminu C,“ nabádá biochemička.

Foto: BERMIX STUDIO, Shutterstock.com

Budeme zase chodit v rouškách a stát ve frontě na testování?Foto: BERMIX STUDIO, Shutterstock.com

Na jaké potraviny se zaměřit

Existují potraviny, které mají na podporu imunitu přímý vliv. Jak vysvětluje doktorka Bebová, jsou to jednak potraviny s obsahem probiotik a prebiotik, tedy živých kultur a vlákniny (jogurty, kefíry, zakysané mléčné výrobky, kvašená zelenina, ovoce a zelenina obecně), jednak potraviny bohaté na protizánětlivé přírodní látky a látky, které pomáhají bojovat s infekcemi (česnek, zázvor, cibule, zralé citrusové plody, rakytník). Je žádoucí, aby se na vašem stole objevovaly pravidelně a klidně je můžete do jídla i nenápadně propašovat. 

Kdy vsadit na doplňky stravy

V určitých obdobích, jako je podzim nebo zima, se vyplatí přísun některých vitaminů zvýšit i prostřednictvím kvalitních doplňků stravy. U většiny lidí je důležitý především vitamin D, který se stavem imunity významně souvisí. Jeho hladinu si můžete nechat zjistit pomocí krevního testu u praktického lékaře. Počítejte ale s tím, že si za to budete muset připlatit. Dále vsaďte na vitamin C a osvědčenou trojici minerálů – hořčík, zinek a vápník.

Reklama

Načítám