Článek
Po odhození roušek a zrušení mnoha restrikcí spojených s koronavirem se mnozí radovali, že už to máme za sebou. Jenže šlo spíše vybojování jedné bitvy, nikoli celé války. Podle odborníků není zdaleka vyhráno, o čemž svědčí i fakt, že v současné době je u nás nejvíce nemocných lidí od začátku epidemie koronaviru v ČR v březnu. (Jaké jsou aktuální počty uzdravených, nemocných i zemřelých?)
Ohniska jako další postup nemoci
Podle profesora Libora Grubhoffera, předního českého virologa a ředitele Biologického centra AV ČR, ohniska výskytu covidu-19 jen potvrzují skutečnost, že je tady stále s námi. A zaútočí vždy tam, kde se z nějakého důvodu uvolnila pravidla příliš, případně se neudělala karanténní opatření včas, jak se stalo například v dole Darkov. Dalším případem je zavlečení nákazy z dovolenkových destinací.
A jak je to tedy s druhou vlnou? „Té se obávám spíše v podobě covidové hysterie, až přijdou i podzimní nachlazení a v zimě chřipkové epidemie,“ říká profesor. Myslí si, že bude těžké rozlišit, v jakém případě se jedná o covid-19 a v jakém ne. To bude klást vysoké nároky jak na testování covidu, tak na správnou diagnostiku akutních respiračních onemocnění.
Dezinfekci byste měli používat stále
Koronavirus jen tak nezmizí
Aby se vytratil, musela by u nás kolektivní imunita dosáhnout minimálně 70–80 procent nakažení koronavirem. „Určitou šanci dává plošné očkování vhodnou vakcínou. Pocitu většího bezpečí se lze dočkat až v kombinaci s účinným antivirotikem, které je, jak pevně doufám, už také na cestě,“ dodává profesor Grubhoffer.
Komplexní přístup ke zdraví
A než se tak stane, je dobré vědět, jak riziko nakažení koronavirem minimalizovat. Podle Michaely Bebové, doktorky biochemie a odbornice na výživu, v tom hraje velkou roli imunita. „Ať mluvíme o klasické chřipce, běžných nachlazeních nebo závažnějších bakteriálních nákazách, měli bychom se snažit žít tak, aby zdraví bylo v rovnováze,“ vysvětluje.
To znamená jíst zdravě a vyváženě, hodně se hýbat a spát, eliminovat stres a myslet pozitivně. „Je potřeba se začít chovat preventivně, a ne jen nárazově spolknout pilulku vitaminu C,“ nabádá biochemička.
Budeme zase chodit v rouškách a stát ve frontě na testování?
Na jaké potraviny se zaměřit
Existují potraviny, které mají na podporu imunitu přímý vliv. Jak vysvětluje doktorka Bebová, jsou to jednak potraviny s obsahem probiotik a prebiotik, tedy živých kultur a vlákniny (jogurty, kefíry, zakysané mléčné výrobky, kvašená zelenina, ovoce a zelenina obecně), jednak potraviny bohaté na protizánětlivé přírodní látky a látky, které pomáhají bojovat s infekcemi (česnek, zázvor, cibule, zralé citrusové plody, rakytník). Je žádoucí, aby se na vašem stole objevovaly pravidelně a klidně je můžete do jídla i nenápadně propašovat.
Kdy vsadit na doplňky stravy
V určitých obdobích, jako je podzim nebo zima, se vyplatí přísun některých vitaminů zvýšit i prostřednictvím kvalitních doplňků stravy. U většiny lidí je důležitý především vitamin D, který se stavem imunity významně souvisí. Jeho hladinu si můžete nechat zjistit pomocí krevního testu u praktického lékaře. Počítejte ale s tím, že si za to budete muset připlatit. Dále vsaďte na vitamin C a osvědčenou trojici minerálů – hořčík, zinek a vápník.