Hlavní obsah

Jak jíst více zeleniny? Triky, kterými se dokonale ošálíte

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Představa, že místo slaných krekrů chroupáte okurku nebo řapíkatý celer, vám není moc po chuti? Pokud si nepotrpíte na zeleninu, může být vaše cesta k zdravějšímu a štíhlejšímu já ztížená. Naštěstí existují triky, jak prospěšné dary přírody do svého jídelníčku propašovat!

Článek

Snažit se zdravě žít (a případně hubnout) a přitom nejíst zeleninu je jako chtít hodně cestovat a neobstarat si cestovní pas – jde to, ale má to značné limity. Už jen proto, že většina zeleniny patří mezi nízkokalorické potraviny s nízkým glykemickým indexem, což jinými slovy znamená, že dobře zasytí. Co však dělat, když si na zelenině moc nepochutnáte? Naučte se chytře vařit.

1. Skryjte zeleninu v koláči i chlebu

Zelenina, to nemusí být jen plná mísa syrového salátu nebo obrovské kusy dušené brokolice jako příloha. Jde to i docela jinak. Nesnášíte řepu? A ochutnali jste už brownies z červené řepy bez mouky? Řepa dodá dezertu vláčnou chuť, ale jinak ji prakticky nepocítíte. Chutnat vám bude také mrkvový dort nebo křupavé mrkvové sušenky. Podobně pracujte i s jinými druhy zeleniny: vyzkoušejte výborný domácí chleba s kefírem a cuketou. Zelenina se v těstě během pečení rozpadne a její přítomnost není vůbec znát.

Foto: Elena Shashkina, Shutterstock.com

Cuketu (či třeba mrkev) v pečivu ani neucítíte, přitom mu dodá vláhu, živiny i vlákninuFoto: Elena Shashkina, Shutterstock.com

2. Použijte zeleninu tam, kde ji nikdo nečeká

Ovšem zelenina toho umí mnohem víc: možná vás překvapí květáková pizza bez mouky. Z květáku lze podobným způsobem připravit i dietní smažák bez mouky a bez smažení. Jestli chcete oslnit (a tak trochu podvést) nejen sebe, ale i celou rodinu, pusťte se do dietní koprovky z cukety – nikomu neříkejte, z čeho je, a nechte se překvapit reakcí jedlíků. Málokdo pozná, co všechno jste do uvedených pochoutek dali a nedali. Podobných receptů najdete nesčetně, stačí jim dát šanci.

3. Uvědomte si, kde všude zelenina nevadí

Zelenina umí být nenápadná. Často je nezbytnou součástí mnoha tradičních jídel a nikdo se nad tím nepozastavuje. Když na oblíbenou svíčkovou použijete dostatek kořenové zeleniny, nemusíte ji zahušťovat jíškou. A stejné je to u dalších receptů. Papriky, cibule, mrkev, dýně, česnek, celer..., to vše se hodí dusit či péct s masem a nakonec rozmixovat či propasírovat na hladkou omáčku třeba ke knedlíku. A co takový segedín? I zelí je zelenina, tak si dejte.

Dáváte přednost bezmasým variantám? Důležité je, aby chuť zeleniny v pokrmu nepřevládla. Vyzkoušejte třeba špagety s dýňovo-sýrovou omáčkou a slaninou a uvidíte. I mnoho oblíbených italských omáček je jednoduše z drcených rajčat či rajského protlaku, do boloňského ragú se přidává mrkev, kousek celeru, česnek... A to je najednou nějaké zeleniny! Vděčné je také přidat nastrouhanou či nasekanou zeleninu do mletého masa: krůtí sekaná s mrkví nebo kapustové karbanátky z vepřového masa vás přesvědčí.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Nakrájejte zeleninu pod maso a nakonec ji klidně rozmixujte či propasírujteFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

4. Dejte si smoothie s tajnou přísadou

Velmi elegantně se dá zelenina schovat do smoothie. Mixovaný drink si vytvořte libovolnou kombinací ovoce a přimíchejte k němu jednu nebo dvě zeleninové přísady. Variací je nesčetně. Zkuste spojit banán, ananas, vodu, zázvor a červenou řepu nebo třeba hrušku, pomerančovou šťávu a špenát.

5. Radujte se, i brambory jsou zelenina

Na chroupání syrového celeru každý není, ale třeba pečené brambory jako příloha – to už nezní tak zle, že? Je třeba si uvědomit, že mezi zeleninu patří i brambory, batáty a také česnek nebo cibule. Jestli vám tyto ingredience nevadí, nebojte se jimi obohatit své pokrmy více než velkoryse. Vždyť třeba populární bramborový salát je samá zelenina. A když místo houskových zařadíte bramborové knedlíky a občas si dáte bramboráky se zelím pečené v troubě, váš jídelníček bude skoro vzorový.

6. Zkuste neznámé úpravy

Mnoho lidí má zeleninu spojenou s nevhodnými či nechutnými úpravami. Zkuste to s ní znovu a jinak. Pokud nemáte rádi syrové saláty nebo třeba dušené zeleninové směsi, nenuťte se do nich. Ochutnejte domácí pečené chipsy: jednoduše nakrájejte zeleninu na plátky či hranolky, potřete olejem, přidejte sůl a oblíbené bylinky a upečte dozlatova. Chipsy z kořenové zeleniny  nebo kapustové chipsy jsou výborné a školní jídelnu nepřipomínají ani vteřinu.

Jestli se chcete do zeleniny pustit ještě statečněji a opravdu stylově, dejte si zelné závitky s mletým masem nebo plněné papriky po maďarsku.

Reklama

Načítám