Hlavní obsah

Je kuchyňský trojúhelník přežitek?

Foto: JR-stock, Shutterstock.com

Foto: JR-stock, Shutterstock.com

Reklama

Víte, co je kuchyňský trojúhelník? Myslíte si, že se jedná o přežité pravidlo, nebo je při zařizování kuchyně stále aktuální? Zeptali jsme se odborníků – výrobců, architektů i designérů. Co odpověděli?

Článek

Kuchyně se mění. Mají nejen jiný vzhled, ale stále více lidí si je vybavuje inteligentními spotřebiči, které usnadňují přípravu pokrmů a šetří čas. Naskýtá se tedy otázka, zda je ještě vůbec nutné dodržovat zažitá pravidla – například pracovní trojúhelník.

Co je to pracovní trojúhelník?

Už od 50. let 20. století platí, že mezi důležité ergonomické zvyklosti při zařizování kuchyně patří pracovní trojúhelník. „Ten se stará o to, abyste se mohli v kuchyni hnout, a třeba předklonit, když vytahujete husu z trouby, a zároveň abyste měli vše při ruce a nemuseli před nedělním obědem pokaždé zaběhnout maraton,“ vysvětluje architekt Jan Holna ze studia DAM architekti.

Tři vrcholy kuchyně: sporák, dřez a lednice

V tom vám pomůže správné uspořádání nejdůležitějších míst – nazývejme je centra. Ta slouží ke skladování potravin (lednice, spíž), jako mycí centrum (dřez, myčka), kde se čistí suroviny i nádobí, a varné centrum (sporák, varná deska, trouba). Měla by tvořit pomyslné vrcholy trojúhelníku – nemusí jím však být jen samotný dřez, ale celé mycí centrum: myčka je tedy umístěna co nejblíž dřezu, lednice je vedle potravinové skříně, atd. Jak by to mohlo vypadat v různě postavených kuchyních, se podívejte na tomto obrázku:

Foto: Alystin, Shutterstock.com

Kuchyňský trojúhelník v praxi: každá kuchyň je jiná, přesto může být vždy zařízena co nejpohodlněji a nejúčelnějiFoto: Alystin, Shutterstock.com

Pravidlo pro dokonalé vaření

Platí toto ustanovení ale i dnes, kdy se kuchyně často stávají součástí obývacích pokojů a jejich vybavení se od těch z minulého století výrazně liší? „Pravidlo trojúhelníkového uspořádání je stále aktuální, protože se z hlediska ergonomie řeší různé výklopy či výsuvy, které zajišťují pohodlnější přístup k pomůckám a potravinám,“ vysvětluje Petr Frýbort z firmy Trachea, jež se zabývá výrobou kuchyní.

A nezapomínají na to ani tvůrci interiérů. „Promyšlenou prostorovou spojitost mezi skladováním, vařením a mytím by měla mít každá kuchyňská linka. Je-li to možné, preferujeme v návrhu linku do tvaru U nebo ostrůvek s dřezem či varnou deskou, což představuje jeden z vrcholů trojúhelníku,“ potvrzuje architekt Jan Seyček ze studia Písek Seyček Architekti.

Foto: Breadmaker, Shutterstock.com

Kuchyňský ostrůvek může posloužit také jako mycí centrumFoto: Breadmaker, Shutterstock.com

Co dělat, když máte málo místa

Tradiční ergonomické pravidlo je tedy stále důležité. Ne vždycky k tomu však jsou prostory benevolentní. „Pokud to nejde, lze půdorys kuchyně situovat do tvaru písmene L, kde jsou varné a mycí centrum v jedné linii a lednice a úschovna potravin v kolmé stěně. Když je kuchyň podélná, je ideální doplnit půdorys o ostrůvek s varnou deskou a pečicí troubou,“ říká Ivana Šustrová ze studia Designist.

Bohužel se často stává, že je kuchyňská linka pouze u jedné stěny a nelze si vypomoci ani ostrůvkem. Pak je nejpraktičtější umístit dřez doprostřed – z jedné strany by měl být sporák a z druhé lednice: ať již potřebujete umýt zeleninu, nebo třeba scedit brambory, dřez je stále po ruce.

Foto: HABRDA, Shutterstock.com

Pomyslný kuchyňský trojúhelník může vzniknout i v případě, kdy je kuchyňská linka jen u jedné stěny. Z praktických důvodů je však třeba, aby dřez byl umístěný uprostředFoto: HABRDA, Shutterstock.com

Budoucnost změní až roboti

Je zjevné, že se módním trendům nepodařilo klasické doporučení z našich kuchyní vytlačit. Jak to ale bude za deset dvacet let? „Pracovní trojúhelník není trend ani módní výstřelek, ale nadčasová ergonomická poučka. Aspoň tedy dokud se v kuchyni bude vařit na varné desce, bude tady tekoucí voda a dřez a budou se zde ukládat potraviny. Až za nás bude připravovat pokrm robot či jiná technologie, tak pravděpodobně dojde ke změně,“ říká designérka Iva Bastlová.

A její názor potvrzují i slova Jana Holny: „V dohledné době nebudeme jinak velcí a nebudeme mít jiný počet končetin. Nedá se tedy očekávat změna. Vaření je pro mnohé fyzická radost, životní náplň, její ruční (i nožní) složku nikdy úplně nenahradíme. Trojúhelníkové pravidlo je tu od toho, aby se z radosti nestal boj o holý život.“

Ergonomická pravidla je výhodné dodržovat i při jiných činnostech než jen při vaření. Píšou vaše děti úkoly u kuchyňského stolu? Rychle to změňte.

Reklama

Související témata:

Načítám