Hlavní obsah

Diagnostika z jazyka: Poznejte nemoci, než propuknou naplno!

Foto: racorn, Shutterstock.com

Občas na sebe vypláznout jazyk se opravdu vyplatí. Naučíme vás, co z něho vyčístFoto: racorn, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jazyk je mnohdy opomíjený orgán. Z jeho stavu se ale dá vyčíst mnohé o vašem zdraví. Změny na povrchu mohou signalizovat nedostatečnou ústní hygienu, závažnější infekce nebo dokonce rakovinu.

Článek

Určování onemocnění z jazyka sice patří mezi metody tradiční čínské medicíny, ale i v ordinaci praktického lékaře nezřídka slyšíte větu: Vyplázněte na mě jazyk. A nemusí se vždy jednat jen o kontrolu mandlí.

Prostředník ostatních orgánů

Podle zastánců tradiční čínské medicíny odrážejí určité části jazyka zdraví jiných tělesných částí nebo vnitřních orgánů. Na každém úseku se tak může promítnout jiné onemocnění.

Tím, že na sebe budete pravidelně vyplazovat jazyk a kontrolovat jeho stav, můžete některé nemoci po poradě s lékařem odhalit už v zárodku a úspěšně je léčit. „Na jazyku se hodnotí úplně vše – velikost a tvar, barva, rýhy, vnímání chuti i známky čerstvých či starších zranění,“ vysvětluje praktický lékař MUDr. Daniel Dvořák.

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Nejen čínská medicína dá na vzhled jazyka. Kdy jste byli naposledy u lékaře vy?Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Znaky zdravého jazyka

Lékař Giovanni Maciocia ve své knize Diagnostika podle jazyka definuje vzhled normálního orgánu, se kterým je vše v pořádku. „Barva těla by měla být bledě červená a svěží, podobně jako u kousku čerstvého masa. Zdravý jazyk je dále ohebný, není moc ochablý ani příliš ztuhlý. Není popraskaný a netřese se. Když je vyplazený, není nateklý ani tenký. Nejsou na něm žádné vřídky. Výskyt tenkého bílého povlaku je zcela běžný. Jeho přítomnost dokazuje správné fungování trávení,“ popisuje lékař.

Bílý povlak je běžný i nebezpečný

Jak již bylo řečeno, určitá míra bílého povlaku je zcela normální. Pokud ovšem zaznamenáte jeho větší výskyt, měli byste vzít v úvahu následující varianty. Nejprve je samozřejmě nutné hledat mezi méně závažnými příčinami.

Silný bílý povlak může souviset se zanedbáním ústní hygieny, s nedostatečným pitným režimem i s kouřením. Cigaretový kouř totiž povrch jazyka poškozuje a vysušuje. Jazyk se přirozeně mění i při běžných onemocněních, jako je angína. Na vině mohou být také kvasinky a plísně, popřípadě problémy s trávicí soustavou. Silný povlak může odkazovat i na nesprávné fungování slinivky břišní. Pokud se nachází v zadní části, zpravidla to souvisí se zhoršenou činností tlustého střeva.

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Při zkoumání svého jazyka dbejte na jeho barvu i tvarFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Další odchylky od normálu

Tím ovšem výčet možných změn vzhledu jazyka ani zdaleka nekončí. V případě, že na jeho povrchu pozorujete tvorbu vřídků, neváhejte s návštěvou lékaře. Jednou z možných variant je totiž rakovina. Mezi její další příznaky patří kromě zarudlých krvácivých vřídků problémy s polykáním způsobené zvětšováním jazyka a poruchy chuti.

Z jazyka můžete vyčíst i to, že se vašemu tělu nedostává určitých vitaminů a živin. „Červený a vyhlazený jazyk signalizuje perniciózní anémii, tedy nedostatek vitaminu B12,“ říká Daniel Dvořák. Hluboké příčné praskliny na povrchu mohou naznačovat dispozice k cévním poruchám nebo skryté neurózy. Nerovné okraje, takzvané zuby, nejčastěji souvisejí s poruchou jater a trávení.

„Dá se říct, že obličej a dutina ústní jsou výkladní skříní vašeho zdravotního stavu, ale vzhledem k možnostem doplňkových vyšetření je příčina nemoci často odhalena dříve, než se na jazyku samém vlastně projeví,“ uzavírá Daniel Dvořák.

Kontrolujete si pravidelně ústní dutinu?

Reklama

Související témata:

Načítám