Hlavní obsah

Plánujete novou kuchyň? 5 věcí, na které si musíte dát pozor

Foto: Jodie Johnson, Shutterstock.com

Foto: Jodie Johnson, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chystáte se zařizovat novou kuchyni nebo předěláváte tu starou? Víte, na jaké věci si dát pozor a jakých chyb se vyvarovat? Podívejte se společně s námi na to, co neopomenout!

Článek

Kuchyně je místo, kde trávíme poměrně hodně času a vyžadujeme od ní vysokou praktičnost. Každý její aspekt by vám měl plně vyhovovat. Jaká jsou základní pravidla při plánování nové kuchyně?

Základní trojice

Ač je považujeme za samozřejmost, jsou voda, odpady a elektřina tím hlavním na co musíte při plánování myslet

V mnoha starších bytech jsou rozvody, které potřebám současných kuchyňských linek nevyhovují. Někde dokonce chybí přípojky odpadu a vody k myčce. Řešením, i když trochu hlučným, může být rozdvojka a připojení odpadu k dřezu. Druhou možností je zasekání přívodů do zdi. V panelových domech se nejčastěji setkáme s rozvody vedenými kolem zdí, které se snadno zakryjí hlubší pracovní deskou. Pokud vám současné rozmístění rozvodů vyhovuje, nechte si je před renovací kuchyně alespoň zkontrolovat odborníkem.

Zkontrolovat si nechte také elektřinu. Měla by zvládnout napětí alespoň 380 V, aby si poradila i s náročnějšími spotřebiči. Zajistěte si prostor pro vhodné umístění vypínače na osvětlení a dostatek volných zásuvek. Potřebovat je budete k troubě a sporáku, ledničce a myčce, nepodceňte ani zásuvky pro spotřebiče, jako je varná konvice, mikrovlnná trouba, mixér a případně kávovar.

Foto: Alex Gorins, Shutterstock.com

Myslete na dostatek volných elektrických zásuvek pro velké i malé kuchyňské spotřebiče a dobře přístupný vypínač osvětleníFoto: Alex Gorins, Shutterstock.com

Budiž světlo

Máte v kuchyni okno a uvažujete, co pod něj umístit? Pokud jste se rozhodli pro kuchyňskou linku, myslete na správnou výšku parapetu v poměru k výšce linky. Parapet by nikdy neměl být níž než pracovní deska. Ideální variantou je mít obojí ve stejné výšce a pracovní desku s parapetem spojit. Nově vzniklý prostor můžete využít pro umístění některých menších spotřebičů nebo bylinek.

Další možností je umístit pod okno dřez. V tomto případě umístěte baterii dřezu tak, aby nebránila v otevírání okna.

Pokud si okno v kuchyni nemůžete dovolit, věnujte o to větší pozornost dostatečnému umělému osvětlení. Světlo budete potřebovat hlavně nad pracovní deskou.

Foto: Didecs, Shutterstock.com

Pracovní deska kuchyňské linky by měla být nižší nebo stejně vysoká jako parapetFoto: Didecs, Shutterstock.com

Pod linku zásadně beton

Kuchyňskou linku je vhodné umístit na betonový podklad – linka se totiž kvůli své velké váze může postupem času začít zatlačovat do podlahových krytin.

Ukotvení linky, kuchyňských stěn a poliček řešte hlavně podle materiálu stěn. Staré domy a byty mají většinu stěn křivých a rohy jen málokdy svírají pravý úhel. Můžete se při plánování stěnám přizpůsobit a nechat si vyrobit nábytek na míru, nebo zvolit jednodušší a cenově příznivější možnost – dorovnání stěn.

U sádrokartonových stěn myslete hlavně na výztuhy, u dutých cihel se využívá připevnění pomocí chemické kotvy.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Kuchyňskou linku je nejlepší umístit přímo na betonový podklad. Její upevnění záleží na materiálu stěnyFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Stop páře i pachům

Digestoř by neměla chybět v žádné kuchyni, často ale nastává problém s jejím odtahem, tedy jak odvádět kuchyňské páry ven. Ten totiž v některých bytech úplně chybí. Řešením je digestoř s uhlíkovým filtrem, která ale není tolik účinná. Zvolte k ní sklokeramickou varnou desku, která neprodukuje tolik mastného prachu. Filtr digestoře měňte alespoň 2 x do roka a více větrejte.

V případě, že odtah k dispozici máte, snažte se k němu umístit digestoř v co nejkratší vzdálenosti. Myslete i na průměr odtahové roury, neměl by být menší než 15 cm.

Foto: ben bryant, Shutterstock.com

Digestoř, ať již s odtahem nebo bez, je nezbytnou součástí kuchyněFoto: ben bryant, Shutterstock.com

Správné rozmístění

Chyby během zařizování kuchyně dělají lidé hlavně při rozmisťování nábytku a spotřebičů. Talíře patří do spodních skříněk, mikrovlnná trouba by neměla být příliš vysoko a místo rohových skříněk nad pracovní deskou volte raději poličky – ušetříte.

Lednici umístěte tak, aby byla poblíž kuchyňské linky a měli jste ji snadno k dispozici nejen při vaření, ale i při ukládání velkých nákupů. Sporák ani dřez by neměly být úplně v rohu, z každé strany by mělo být místo, kam můžete odkládat věci. Zároveň je vhodné mít mezi nimi alespoň metr dlouhý prostor pro pracovní plochu.

Foto: Pablo Scapinachis, Shutterstock.com

K lednici musíte mít dobrý přístup. Varná deska nepatří do rohu, ideální je mít u ní z každé strany místo na odkládání věcíFoto: Pablo Scapinachis, Shutterstock.com

Plánujete novou kuchyni nebo vám vyhovuje vaše současná?

Reklama

Související témata:

Načítám