Hlavní obsah

Triky, díky kterým bílá kuchyňská linka nezežloutne

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Podlehli jste šarmu bílé kuchyňské linky? Není divu. Bílá barva je trendy, a navíc prosvětlí a zvětší prostor. Nažloutlé skvrny jí však na kráse nepřidají. Víte, jak jim předejít nebo se jich zbavit?

Článek

Bílá patří k nejoblíbenějším odstínům používaným při zařizování interiéru – a týká se to i kuchyňských linek. Oblíbenost této barvy pramení nejen z její nadčasovosti, ale také z možnosti kombinovat ji s libovolnými odstíny a dekory. Má však i negativa. Je na ní vidět každý flíček a zářivě bílý odstín někdy postupně žloutne. Jak zajistit, aby si bílá kuchyňská linka i po letech zachovala svůj jedinečný půvab?

Příčina žloutnutí: pozor na slunce i chemii

Žloutnutí bílé kuchyňské linky bývá způsobeno stárnutím barvy vlivem přímých slunečních paprsků i denního světla. Je proto lepší stínit pomocí žaluzií – lamely můžete natočit tak, aby byl v místnosti dostatek světla, ale zároveň jste ztlumili ostré slunce.

Vliv mají i chemikálie. „Zežloutnutí barvy si můžete způsobit i nechtěně tak, že použijete přípravky na bázi čpavku a chloru, alkoholu nad 25 procent, s příměsí acetonu a dále látky obsahující aromatické uhlovodíky,“ říká Martin Píša, vedoucí reklamačního oddělení společnosti Siko. Při mytí nerezové nebo sklokeramické desky, popřípadě dlaždic se může snadno stát, že lakované části linky nechtěně potřísníte nevhodným čističem. A pozor si dávejte i u nové linky! „Po sloupnutí ochranné fólie je důležité vyvarovat se čištění, otírání a mechanického namáhání po dobu několika hodin – podle návodu výrobce. Po odtrhnutí fólie lak ještě ustálí své vlastnosti na stabilní,“ upozorňuje Martin Píša.

Foto: qoppi, Shutterstock.com

Žloutnutí bílé kuchyně mohou způsobit přímé slunce i jasné denní světlo Foto: qoppi, Shutterstock.com

Důležitá je kvalita materiálu

Chystáte se k nákupu nové bílé kuchyně? Vyberte si tak kvalitní materiál, že žloutnutí povrchu téměř nehrozí – budete však muset sáhnout hlouběji do kapsy. „Jinak počítejte s tím, že levnější materiály, jako je například lamino (LTD), určitě časem zežloutnou,“ potvrzuje Radek Valenta z firmy Kuchyně Katalpa.

Povrchy odolné proti UV záření

Aby linka zůstala stále krásně bílá, zvolte dvířka z materiálů s vysokou odolností proti ultrafialovému (UV) záření. „Jestliže máte v oblibě lakovaný nábytek, věnujte pozornost dvířkům, na která jsou použity laky se zvýšenou odolností vůči UV záření,“ radí Martin Dusík, vedoucí obchodního oddělení společnosti Trachea, a pokračuje: „Vysokou UV odolností se díky nejmodernějším technologickým postupům vyznačují také dvířka z moderních akrylátových materiálů.“

Na co si dát pozor při údržbě

Povrch kuchyňské linky každého výrobce má svá specifika, proto je dobré si pozorně přečíst pokyny k údržbě. Mělo by tam být uvedeno, jaké čisticí prostředky a postupy jsou pro konkrétní typ znečištění nejvhodnější a čemu se rozhodně vyhnout.

Skvrny od kávy, hořčice, kari koření nebo červeného vína ihned odstraňte, aby se do nábytku „nezažraly“. „U většiny nábytkových povrchů při čištění nepoužívejte přípravky obsahující abrazivní látky nebo abrazivní houbičky a jiné materiály – mohly by je poškrábat,“ upozorňuje Martin Dusík.

Foto: Budimir Jevtic, Shutterstock.com

Přečtěte si návod k údržbě linky. Mělo by tam být jasně napsáno, jaké skvrny čím čistit, aby se povrch nezničilFoto: Budimir Jevtic, Shutterstock.com

3 čistidla na linku z domácích zdrojů

A co mají dělat ti, kteří bílou kuchyň už nějaký rok mají, není vyrobená z moderních ultra odolných materiálů s vysokým leskem a svou zářivou bělost už trochu ztrácí?

  1. Připravte si čisticí roztok z 200 ml octa, 50 g jedlé sody a 400 ml teplé vody.
  2. Smíchejte sůl s citronovou šťávou tak, aby se sůl rozpustila a vznikla jemná čisticí kašička.
  3. Nařeďte vodu a francovku v poměru 1 : 1.

Pak už jen některý z těchto přípravků naneste na flanelový hadřík a opatrně jím očistěte povrch kuchyňské linky, poté omyjte vodou a utřete dosucha.

Jakou zkušenost máte s bílým nábytkem vy?

Reklama

Načítám