Hlavní obsah

Je lepší cvičit ráno, nebo večer?

Foto: Thinkstock

Je lepší cvičit ráno, nebo večer? Záleží hlavně na vásFoto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začali jste po ránu běhat, či naopak chodíte sportovat později večer? Má večerní a ranní cvičení rozdílné účinky na tělo a kdy byste měli trénovat právě vy? Ptali jsme se za vás a známe odpovědi!

Článek

Pětatřicetiletá Petra se zamilovala do tancování: „Začala jsem chodit na večerní kurzy, které končily v devět hodin,“ vypráví čtenářka. Myslela si, že únavou pak okamžitě usne. „Jenže jak jsem byla roztancovaná, spát se mi nechtělo ještě v jednu v noci. Ráno jsem se budila jak mátoha,“ popisuje Petra.

Sedmadvacetiletá Jana se zase rozhodla cvičit po ránu. „Jenže kolem poledne se mi chtělo spát a odpoledne jsem téměř nebyla schopna se soustředit na práci. Navíc jsem celý den měla hlad víc než obvykle,“ popisuje další z vás. Obě čtenářky chtěly vědět, zda dělají dobře a má-li pohyb v tak pozdním či brzkém čase pro tělo zdraví prospěšné účinky. Jak to je?

Kdy to je nejlepší?

Podle biorytmů je nejvhodnější dobou na cvičení ráno od sedmé do deváté hodiny a pak odpoledne mezi 17. až 19. hodinou. „Pomineme-li fakt, že ne každý má v tuto dobu možnost cvičit, je potřeba vědět, kdy je to pro vás vůbec vhodné,“ vysvětluje trenérka a koučka životního stylu Aneta Procházková.

Ranní skřivan versus noční sova

Je známo, že existují dva typy lidí s odlišným nastavením biorytmů. „Jedni jsou aktivní ráno, druzí večer. A to je potřeba akceptovat i při účincích na tělo,“ vysvětluje trenér Radek Mirovský. Stejně tak by to podle něj měly udělat i Jana s Petrou. „Jste-li schopni ráno bez problému vstát, je pro vás ranní běh účinnější než pak večer, kdy jste bez energie a unaveni,“ pokračuje Radek Mirovský.

Foto: Thinkstock

Ranní běh může jednoho povzbudit, druhého zničitFoto: Thinkstock

Platí to i naopak. „Nejste-li noční pták, zřejmě jako Petra, může vás pohyb večer vyčerpávat,“ doplňuje Aneta Procházková. Je známo, že spánek mezi 22. hodinou a šestou hodinou ranní je z hlediska regenerace nejúčinnější. Někdo to tak potřebuje, jiný zase není schopen usnout dříve a spí do osmé či deváté hodiny.

Ráno lepší spalování, večer lepší imunita

Známa jsou ještě další zjištění: podle vědců máte ráno nižší obranyschopnost, a jste tedy náchylnější k virovému či bakteriálnímu onemocnění, než když cvičíte večer. „Při ranní aktivitě je také potřeba se více rozcvičit, protože tělo není zahřáté a má nižší teplotu,“ doplňuje trenérka Aneta Procházková s tím, že ráno tak tělu hrozí vyšší možnost zranění. Naopak kladem brzkého cvičení je nastartování metabolismu a urychlení pálení tuku. „A tím, že většinou jdete na lačno, může být ranní trénink za účelem zhubnutí kratší než večer,“ dodává Aneta Procházková.

Večerní tréninky mají pozitiva především psychická: uvolníte se po pracovním napětí, smažete nepříjemné zážitky dne, získáte dobrou náladu a s čistou hlavou se vám lépe usne i spí – pokud tedy nejste ranní ptáče jako Petra, které večerní tancování usnout naopak nedovolilo. Pochopitelně i večerní cvičení má účinky na hubnutí.

Foto: Thinkstock

Snažte se vnímat své tělo, jak se po ranním či večerním tréninku cítíFoto: Thinkstock

Řešte to, když se necítíte dobře

Podtrženo, sečteno jsou plusy a minusy ranního a večerního cvičení téměř vyrovnané. Je tedy potřeba volit to, co vyhovuje právě vám, bez ohledu na vědecká zjištění či odborné rady. Vnímejte signály a projevy svého těla, a podle toho se přizpůsobte. Hlavně sportujte pravidelně, tím účinky zvýšíte – a je vcelku jedno, zda tak budete činit při svítání nebo po západu slunce.

A jaké jsou vaše zkušenosti? Co více vyhovuje vám? Diskutujte pod článkem...

Načítám