Hlavní obsah

Je možné zhubnout a nepřijít o prsa?

Foto: F8 studio, Shutterstock.com

Foto: F8 studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pustily jste se do hubnutí, ale místo faldíků kolem boků se ztrácí spíše váš dekolt a oblý zadeček? Zeptali jsme se odborníků, zda lze ovlivnit, kde (ne)bude vaše tělo hubnout!

Článek

Obdařený dekolt, na který se každý chlap rád podívá. Potud byste se svým tělem byly možná spokojené, kdyby prostor pod ním nedoplňovalo volné bříško a faldy kolem boků. Že jste hubnout zkoušely, ale místo pneumatik ihned ubývala na objemu spíše ňadra? Zjišťovali jsme, jestli lze efektivně shazovat kila a přitom nepřicházet o ženskost a křivky!

Břicho ano, prsa ne?

„Kouzelné rady na hubnutí břicha a zachování velikosti dekoltu a zadečku bohužel neexistují. Tělo když hubne, tak jako celek," vysvětluje trenérka Lucie Adamcová z Holmes Place s tím, že pak záleží na vaší genetice, jaké partie budou hubnout rychleji a víc, které pomaleji a až v pozdější fázi. Pokud jako první ubývá na objemu váš dekolt, nezměníte to.

Způsobem cvičení ale samozřejmě můžete výrazně podpořit spalování tuků, a pokud budete dodržovat následující strategii, dojde brzy i na úbytek v oblasti bříška. Dost možná totiž patříte mezi ženy, které chtějí při cvičení vymazat faldíky, ale netouží po budování svalové hmoty, aby nevypadaly jako kulturistky. Tím se dopouštíte zásadní chyby. „Jsou to právě svaly a jejich činnost, co spaluje tukové zásoby,“ vysvětluje Markéta Brožová, hlavní trenérka fitness center pro ženy Contours.

Foto: SG SHOT, Shutterstock.com

Při cvičení se zaměřte na funkční posílení zad, změnu pocítíte právě v dekoltuFoto: SG SHOT, Shutterstock.com

Jinými slovy: čím více svalů máte, tím rychleji mizí pneumatiky, protože svaly z tuku berou energii na svůj provoz. Pro dobrý výsledek v hubnutí je dobré kombinovat cardio a silové cviky. „Držte tepovou frekvenci v zóně spalování tuků, ale zatižte svaly, aby tak vznikla poptávka po výdeji energie,“ radí Lucie Adamcová.

Tip: Jednou z mála možností, jak prsa při hubnutí zachránit, je důsledné posilování zádových svalů, které jsou přímo protilehlé břichu a svalům prsním. Docílíte tak lepšího držení těla a celkového zpevnění horní části těla, včetně oblasti hrudníku. Prsa budou sice možná menší, ale díky lepšímu postoji („vyprsení“) vám to tak ani nepřijde. Navíc celkově budou prsa vzhlednější, pevnější.

Posilování prsních i zádových svalů je tím pádem dobrou prevencí povislých prsou ve stáří.

Podpořte ukázkové bříško!

Pokud potřebujete shodit zhruba deset kilo, Markéta Brožová konkrétně doporučuje následující: „Věnujte 20–30 minut aerobní aktivitě a 40 minut posilování. Ideálně třikrát týdně." Jestliže se potýkáte s větší nadváhou, chce to jiný přístup. „Při velké nadváze je lepší začínat s malým objemem denně s převažující aerobní aktivitou. Jak se nastartuje hubnutí, dostává se ke slovu posilování,“ dodává Markéta Brožová.

Toužíte-li po plochém bříšku i pevném a přitažlivém zadečku, můžete se inspirovat následující skladbou cviků. „V tréninku by se měly objevit základní cviky jako je dřep a výpad. Dále cviky na břicho, neomezujte se jen na sklapovačky. Ty zatěžují pouze přímý břišní sval. Je třeba se zaměřit i na spodní část břicha a šikmé břišní svaly, které vám dopomohou k vosímu pasu,“ dodává Lucie Adamcová. Skvělé jsou i cviky na střed těla, takzvaný core. Například plank na rukách, na předloktí, s rotacemi, přítahem kolene, zkrátka všechny možné varianty.

Nezapomínejte jíst

Vysněné postavy nedosáhnete jen cvičením, ale i správným jídelníčkem. „Nesprávně nastavená strava spolu s extrémně tvrdým tréninkem, který mnozí v počátku nasadí, aby rychle viděli výsledky, vedou k brzkému selhání a jo-jo efektu,“ varuje Kristýna Báčová, nutriční specialistka Světa zdraví.

Váš fitness program je třeba doplnit nutričně vyváženým jídlem. „Takovým, které vám dodá komplexní sacharidy pro dostatek energie i kvalitní bílkoviny, aby vám z čeho měly sílit svaly,“ dodává na závěr Báčová. Inspirovat se můžete třeba těmito odlehčenými jídelníčky.

Prsa se zmenšila. Co teď?

Jak bylo v úvodu zmíněno, v případě, že potřebujete shodit větší váhu, se změnou postavy rovnou počítejte. S velkým úbytkem tuku dojde bohužel i ke zmenšení obvodu hrudníku. „Je to ale spíše o psychice a sebevědomí. Je třeba najít vždy míru, aby se žena cítila dobře a sexy a současně neměla velkou nadváhu,“ dodává Lucie Adamcová. Redukční režim totiž máte vždy ve svých rukách.

Jaké komplikace při hubnutí potkaly vás?

Reklama

Načítám