Hlavní obsah

Chcete mít pevná prsa co nejdéle? Věnujte pozornost těmto radám!

Foto: sanneberg, Shutterstock.com

Zkuste být rychlejší než gravitace a včas zachránit svá ňadra před jejími následky!Foto: sanneberg, Shutterstock.com

Reklama

Ať už máte prsa malá či velká, dříve nebo později pocítíte sílu gravitace na vlastní kůži. S pomocí správné péče je však možné její negativní účinky oddálit. Jak udržet ňadra co nejdéle svěží?

Článek

Pokud už u vás gravitace zasáhla, rozhodně to není důvod ke studu. Žádný zázračný přípravek, který je bez operace opět zvedne do pozoru, se zatím na trhu sice neobjevil, ale průzkumy ukazují, že mužům na tvaru vůbec nezáleží.

Jde totiž o partii, kterou jsou v každém případě naprosto fascinovaní. I přesto je pravidelná péče nutná. Chcete přece hebký a zdravý dekolt?

Správnou podprsenkou to začíná

Na vzhledu vašich klenotů se může negativně podepsat zejména nesprávně zvolené prádlo. Odborníci dokonce tvrdí, že jde o problém až 70 % žen, k němuž se navíc vážou i zdravotní potíže.

„Dopady mohou být různé, někoho bolí šíjové svaly, někdo má problém s držením těla, některé ženy mají otlaky pod kosticemi nebo podrážděnou pokožku od ramínek či od malého obvodu. Kdo nakupuje prádlo na tržišti, může si přivodit alergie z neatestovaných materiálů, použitých kovů a slitin a podobně,“ vyjmenovává profesionální stylistka společnosti Triola Žaneta Ilutanová.

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Výběr správně padnoucího prádla by měl být alfou i omegouFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Jak na to?

U vhodně zvolené podprsenky nespočívá váha celých prsou pouze na ramínkách, ale hlavně na její spodní části, takže obvod musí dobře sedět. Řada žen ho ale volí příliš velký. Tomu, aby jim ňadra vylézala ven, se snaží zabránit utažením ramínek, čímž se obvod posouvá nahoru a dochází k přetěžování zádových svalů.

V ideálním případě byste o svém spodním prádle neměla ani vědět. Nesmí nikde tlačit a poprsí by z něj nemělo vylézat. „Nakupujte modely a střihy u těch výrobců, kteří umějí šít. Vyhýbejte se velikostem, jako je S, M, L. Správná označení musí obsahovat velikost koše a velikost obvodu. A věřte, že koš C u obvodu 65 je jiný než velikost koše C u obvodu 95,“ radí stylistka Žaneta Ilutanová.

Stačí i obyčejný krém

Nenechte se zlákat reklamou na drahé přípravky, které slibují, že po několika použitích budete mít ňadra jako ve dvaceti. Bohatě vám postačí běžný hydratační krém.

Každý den ho krouživými pohyby jemně vmasírujte do pokožky v oblasti dekoltu. Výrazně tím přispějete ke zpomalení procesu stárnutí.

Vypnuté a prokrvené pokožky dosáhnete také lehkou masáží kartáčem ve sprše. Voda by však měla být spíše vlažná. Příliš horký proud totiž poškozuje vazivo. Důležitá je i poloha při spánku, vyvarujte se spaní na boku či na břiše. K vašim prsům totiž není moc šetrné.

Foto: otnaydur, Shutterstock.com

Prsy správně usaďte do košíčků. Po svléknutí prádla jim dopřejte jemnou masážFoto: otnaydur, Shutterstock.com

Starejte se o své zdraví

Mnohem důležitějších než vzhled je samozřejmě zdraví. Na co byste neměla rozhodně zapomínat je preventivní samovyšetření. Ženy starší 45 let mají navíc každé dva roky právo na bezplatný mamograf. Podle předsedkyně Ligy proti rakovině MUDr. Michaely Fridrichové však tuto možnost ne každá využívá.

„Rakovina prsu se řadí mezi jedno z nejčastějších onkologických onemocnění v evropské populaci s výskytem 63 diagnóz na 100 000 žen, u nás v České republice dokonce s ještě vyšší incidencí: 71 případů na 100 000 žen. Přes mnohé informační kampaně a možnosti screeningu stále mezi námi existují ženy, které onemocnění zanedbají i v případě jasných příznaků,“ konstatuje Michaela Fridrichová.

Samovyšetření by do svého programu měly zařadit i mladší ročníky. Větší pozornost je třeba poprsí věnovat už po ukončení jeho vývoje, což bývá kolem dvacátého roku života.

Samovyšetření je vhodné provádět jednou měsíčně několik dní po skončení menstruace, kdy už ňadra nejsou citlivá. Prsa si důkladně prohlédněte a prohmatejte. Zarazit by vás měly jakékoli podezřelé změny, jako jsou zduřeniny, bulky, svraštělá pokožka apod.

Staráte se o svá prsa?

Reklama

Související témata:

Načítám