Hlavní obsah

Jedle můžete mít i v malé zahradě. Víte, které vybrat?

Foto: GiorgioMagini, shutterstock.com

Jehličnany jsou tradičně v zahradách oblíbené. Mají schopnost vytvářet krytá zákoutíFoto: GiorgioMagini, shutterstock.com

Reklama

Jedle je jedním z těch skvělých stromů, který můžete mít téměř v jakýchkoli podmínkách, a pokud vyberete správný kultivar, vejde se vám i na skalku, nebo může naopak zdobit zahradu u horské chalupy.

Článek

Jedle je jedním z těch stromů, ze kterého údajně můžete načerpat velké množství energie. Starobylé národy je vždy považovaly za symbol síly a říká se o nich, že pomáhají zvládat stres a pesimismus. Nevěříte? Pořiďte si na zahradu jedli a můžete vyzkoušet, zda to funguje. Je jedno, zda máte malou městskou zahrádku nebo horskou chatu, jedlí je plno druhů. Podívejte se, jaký se kam hodí.

Podle zahradní architektky Terezy Novotné jsou jedle skvělým dekoračním prvkem. „Jedle najdou mnohá využití. Skvěle vypadají jako solitéry ve velkých zahradách, naopak menší kultivary krásně dotvářejí skalky či vřesoviště. Využít můžete stříbrných kultivarů, které se krásné vyjímají ve skupince tmavších jehličnanů.“

Pokud chcete, aby vám dobře rostly a zdobily vaší zahradu stříbrnými jehličkami a krásnými šiškami, poskytněte jim hlubší, živnou, lehce vlhkou půdu, ideálně mírně kyselou s dostatečnou zásobou humusu.

Malé zahrádky a skalky

Mnoho kultivarů jedlí je vhodných i do menších zahrad či přímo do skalek. Nízké kultivary má třeba jedle ojíněná, které je navíc vzácnou výjimkou v tom, že snese půdu s obsahem vápníku a roste i na štěrkovitých půdách. Zvláště kultivar Compacta roste mimořádně pomalu.

Foto: Wiert nieuman, shutterstock.com

Různé druhy jsou snadno tvarovatelné. Také můžete hledat vyšlechtěné skalkové varietyFoto: Wiert nieuman, shutterstock.com

Opravdu malého, jen asi půl metru vysokého vzrůstu dosahuje zakrslá odrůda jedle balzámové. Má však pěkné sytě zelené, lesklé jehlice. Do stálezelených skalek, vřesovišť či mobilních nádob můžete vybrat i kultivar Dark Hill jedle korejské. Do okolí teras či posezení pak volte zakrslou jedli plstnatoplodou s krásným stříbrným vybarvením jehlic či kultivar Compacta jedle stejnobarvé.

Středně velké zahrady

Do středně velkých zahrad se hodí stromy s výškou 2,5–4 metry. Vybrat můžete třeba jedli bělokorou s úzce kuželovitou korunou, jedli korejskou, která brzy nasazuje a má množství velmi dekorativních šišek, či kultivar Silberlocke s výrazně prohnutými jehlicemi, díky čemuž je strom zajímavý na pohled z mnoha úhlů. Máte-li vlhčí, dobře propustnou půdu, vyberte jedli španělskou, zaujme vás svým exotickým vzhledem.

Velké zahrady

Ve velké zahradě vám bude velkou radost dělat jedle stejnobarvá, která vás už z dálky upoutá svým stříbrným jehličím. Toleruje dokonce i sušší a chudší půdy. Pokud chcete opravdu bujně rostoucí strom, pak bude pro vás tím pravým jedle obrovská s krásnou pravidelnou korunou a dlouhými jehlicemi. Velké šišky vám nabídne jedle stříbrná, vyžaduje však kvalitní, raději lehčí a propustnou půdu.

Foto: Manfred Ruckszio, shutterstock.com

Jehličnanům ze semen trvá růst výrazně déleFoto: Manfred Ruckszio, shutterstock.com

Vypěstujte si jedli ze semene

Jedli si můžete vypěstovat i ze semen, je to jednodušší než u mnohých jiných jehličnanů. Před výsevem nechte semena 24–48 hodin máčet v čisté vodě či rašelinném výluhu, použít můžete i stimulační roztok. Sázet je můžete do jednotlivých květináčků.

Ideálním substrátem je směs dvou dílů rašeliny či jehličnaté hrabanky, jednoho dílů ostrého písku a a dílu dobře vyzrálého kompostu. Nezapomeňte na dobrou drenáž a na semínka dejte jen velmi tenkou vrstvičkou písku. Semínka vyžadují mírnou vlhkost a určitě ne přímé slunce.

Od konce června můžete začít malé jedličky zvykat na venkovní podmínky a v srpnu je pak můžete přenést ven. První zimu je však nechte ještě v původních květináčích a zazimujte je ve skleníku.

„Nejvhodnější dobou pro výsadbu jedlí do volné půdy je předjaří, těsně před rašením nebo současně s ním, případně na podzim, než půda zamrzne. Rostliny v kontejnerech lze sázet kdykoli v průběhu vegetačního období, vždy je však třeba zajistit vláhu a v horkých dnech mladý stromek chránit proti slunci," radí dlouholetý pěstitel jehličnanů Radek Jančar.

Zkuste si na zahradu vy jedli a uvidíte, že když vyberete správný kultivar nejen s ohledem na velikost vaší zahrady, ale i na složení půdy, nebude její pěstování žádná velká věda. A odvděčí se vám krásným vzhledem a dlouhověkostí.

Reklama

Související témata:

Načítám