Hlavní obsah

Jednoduché těstoviny s kapustou, slaninou a houbami

Hodnocení:
(63)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
15 minut
Náročnost
nízká

Také máte těstoviny spojené především s letní lehkou italskou kuchyní nebo je to pro vás zkrátka jen příloha? Nezapomínejte na ně ani v zimě. Naučte se kombinovat sezonní a dostupné suroviny tak, abyste si na těstovinách parádně pochutnali po celý rok. Tak hurá do toho, „omáčka“ je hotová dřív, než uvaříte těstoviny.

Ingredience pro:
2 porce
  • 250 g penne
  • sůl
  • 5 čerstvých žampionů
  • 50 g anglické slaniny v celku
  • 1/2 cibule
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 75 g kapusty
  • čerstvý mletý pepř
Článek

Postup

Krok 1: Těstoviny (hodí se penne, fusilli nebo třeba farfalle) vložte do vroucí osolené vody a vařte podle návodu na obalu, obvykle to trvá 10 až 12 minut, než jsou al dente.

Krok 2: Mezitím si připravte ostatní suroviny. Žampiony očistěte a nakrájejte na plátky. Místo nich můžete použít hrst sušených hub, jen je potřeba je předem spařit vroucí vodou a asi 10 minut je podusit na troše oleje, aby pořádně změkly.

Krok 3: Slaninu nakrájejte na kostičky a vložte ji do horké pánve. Zatímco se smaží, nakrájejte nahrubo cibuli a kousek kapusty na proužky – na jednu porci potřebujete asi hrst krájené kapusty. 

Krok 4: Když slanina začne pouštět tuk, přidejte k ní cibuli a nakrájené žampiony. Restujte asi 3 až 5 minut, až žampiony začnou hnědnout. Podle potřeby můžete přilít trochu oleje. Přidejte kapustu a nechte ji jen spařit a změknout. Kdybyste ji restovali příliš dlouho, přišla by o svoji krásně zelenou barvu. Podle chuti osolte a opepřete.

Krok 5: Hotové těstoviny slijte a v pánvi je promíchejte s osmaženou zeleninou. Někdo navrch ocení i pár hoblin parmazánu nebo pecorina, ale není to nutné.

Nevíte, co se zbytkem kapusty? Nevyhazujte ji. Je to superpotravina za pár korun! Připravte si vynikající nákyp s vepřovým masem nebo kapustové karbanátky s vločkami a sýrem.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek