Hlavní obsah
3,4
(65)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Také máte těstoviny spojené především s letní lehkou italskou kuchyní nebo je to pro vás zkrátka jen příloha? Nezapomínejte na ně ani v zimě. Naučte se kombinovat sezonní a dostupné suroviny tak, abyste si na těstovinách parádně pochutnali po celý rok. Tak hurá do toho, „omáčka“ je hotová dřív, než uvaříte těstoviny.

10 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 250 g penne
  • 1 lžička soli
  • 5 ks žampionů
  • 50 g anglické slaniny
  • 1/2 ks cibule
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 75 g kapusty
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
Článek

Postup

01.

Těstoviny (hodí se penne, fusilli nebo třeba farfalle) vložte do vroucí osolené vody a vařte podle návodu na obalu, obvykle to trvá 10 až 12 minut, než jsou al dente.

02.

Mezitím si připravte ostatní suroviny. Žampiony očistěte a nakrájejte na plátky. Místo nich můžete použít hrst sušených hub, jen je potřeba je předem spařit vroucí vodou a asi 10 minut je podusit na troše oleje, aby pořádně změkly.

03.

Slaninu nakrájejte na kostičky a vložte ji do horké pánve. Zatímco se smaží, nakrájejte nahrubo cibuli a kousek kapusty na proužky – na jednu porci potřebujete asi hrst krájené kapusty. 

04.

Když slanina začne pouštět tuk, přidejte k ní cibuli a nakrájené žampiony. Restujte asi 3 až 5 minut, až žampiony začnou hnědnout. Podle potřeby můžete přilít trochu oleje. Přidejte kapustu a nechte ji jen spařit a změknout. Kdybyste ji restovali příliš dlouho, přišla by o svoji krásně zelenou barvu. Podle chuti osolte a opepřete.

05.

Hotové těstoviny slijte a v pánvi je promíchejte s osmaženou zeleninou. Někdo navrch ocení i pár hoblin parmazánu nebo pecorina, ale není to nutné.

Nevíte, co se zbytkem kapusty? Nevyhazujte ji. Je to superpotravina za pár korun! Připravte si vynikající nákyp s vepřovým masem nebo kapustové karbanátky s vločkami a sýrem.

Reklama

Načítám