Hlavní obsah

Kapustový nákyp s těstovinami

Hodnocení:
(237)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
50 minut
Náročnost
střední

Podzimní měsíce se mohou pochlubit obrovským množstvím sezonní zeleniny. Opomíjená je často kapusta, ze které jde přitom připravit spousta skvělých jídel. Zkuste třeba tenhle netradiční nákyp!

Ingredience pro:
1 pekáč
Na nákyp
  • 1 kapusta
  • sůl
  • 200 g těstovin (fusilli)
  • 3 vejce
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce strouhaného parmazánu
  • 1/2 kelímku zakysané smetany
  • 120 g vepřové šunky
  • čerstvě mletý pepř
  • mletý muškátový oříšek
Na formu
  • máslo na vymazání
  • strouhanka na vysypání
Článek

Postup

Krok 1: Vnější zavadlé kapustové listy oberte a vyhoďte. Zbytek kapusty nakrájejte na širší nudličky a ve vroucí osolené vodě asi 5 minut spařte. Pak je sceďte a prudce zchlaďte ledovou vodou. 

Krok 2: Těstoviny uvařte v osolené vodě skoro doměkka, asi o 2 minuty kratší dobu, něž je uvedena na obale. Hodí se těstoviny jako penne, fusilli nebo farfalle. Pak je sceďte.

Krok 3: Troubu zapněte na 200 °C. Scezenou a zachlazenou kapustu vymačkejte, abyste se zbavili přebytečné vody. 

Krok 4: Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. Měkké máslo prošlehejte se žloutky a vmíchejte zakysanou smetanu. Přidejte nastrouhaný parmazán, na jemné kostičky nakrájenou šunku, uvařené těstoviny a vymačkanou kapustu. Podle chuti osolte, opepřete a přidejte trochu muškátového oříšku. Nakonec zlehka vmíchejte vyšlehaný sníh. 

Krok 5: Formu vymažte kouskem másla a vysypte strouhankou. Připravený nákyp rovnoměrně rozprostřete do pekáčku a vložte do trouby. Upečeno budete mít asi za 35 minut. Můžete ihned podávat s extra zakysanou smetanou k tomu, ale skvělý je i sám o sobě.

ynezorPumanzeSaNyknalC
22. 10. 2019

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.