Článek
Ve studii provedené Světovou zdravotnickou organizací byla zjištěna ve 20 % ze 141 vzorků kojenecké mléčné výživy z 35 zemí kontaminace patogenními mikroorganismy. Ty mohou způsobit závažná onemocnění, případně dlouhodobé následky až úmrtí u novorozenců a kojenců. Vědecký výbor pro biologická rizika při Evropském úřadu pro kontrolu potravin vydal před třemi lety vyjádření k rizikům spojeným s používáním sušeného mléka pro kojence. Výbor v té souvislosti upozorňuje zejména na výskyt bakterie Enterobacter sakazaki a Salmonella, které mohou nepříznivě ovlivnit zdraví dítěte. Toto varování bylo vydáno poté, co byla ve Francii v kojeneckém mléku objevena bakterie Salmonella.
Nebezpečí i u nás
„Naše čtyřměsíční holčička onemocněla salmonelou, jsme přesvědčeni, že z kojeneckého mléka. Zvláštní bylo to, že hygiena i výrobce se od problému okamžitě distancovali a stále jen dokola opakovali, že to určitě není možné. Nechtěli udělat testy, nechtěli se s námi sejít. A to k nám zpočátku chtěli jít domů dělat stěry na rozbory! Ve chvíli, kdy jsem začala vyžadovat testy na ono mléko, okamžitě obrátili a celou věc se snažili ‚zamést pod koberec‘," svěřuje se jedna z pražských maminek, která bohužel ,,měla zrovna smůlu". Smůlu měla i maminka, která před pár lety našla v krabici od kojeneckého mléka plíseň. Ta měla odvahu a svůj příběh svěřila bulvárnímu deníku. Řešení žádné, jen jí prý pak mělo být od dané firmy vyhrožováno a důrazně řečeno, aby celou věc okamžitě přestala řešit. Co si o tom myslet? Že je farmaceutický průmysl jen špinavý byznys a navzdory všem krásným reklamám jim na dětech absolutně nezáleží? Zvláštní, vždyť ti malí tvorečkové jsou přece naše budoucnost, tak bychom jim přece měli dávat to nejlepší...
Jak je vůbec možná kontaminace?
- Čerstvé mléko - transport a skladování
- Pasterizace a sušení + příprava směsi
- Plnění do obalů a skladování
- Příprava nápoje ze sušeného prášku
Aby se předešlo kontaminaci, je nutné dodržovat přesnou přípravu mléka. Tím se veškerá rizika minimalizují.