Hlavní obsah

Zkuste nejlepší dietu současnosti. Pomůže s kily i tlakem

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odborníci na výživu ji považují za nejlepší dietu současnosti. Nejenže pomáhá shodit nadbytečné kilogramy, ale jejím hlavním přínosem je pozitivní vliv na zdraví. Co se skrývá pod zkratkou DASH?

Článek

Stravovací styl DASH, tedy Dietary Approaches to Stop Hypertension (dietní postupy k zastavení hypertenze), navrhli odborníci amerického Národního institutu pro srdce, plíce a krev pro osoby trpící vysokým krevním tlakem. Ukázalo se, že je přínosný i pro zdravé.

Základem je omezit solení. Zvýšený přísun soli, respektive sodíku, může zvyšovat krevní tlak a nepříznivě tak ovlivňovat další orgány. Je totiž rizikovým faktorem infarktu, ischemické choroby srdce nebo onemocnění ledvin. Sodík navíc zadržuje vodu a může přidat i několik kilogramů.

Opravdu zdravá strava – a navíc se hubne

„Stravování DASH je vhodné nejen pro jedince s hypertenzí, ale i jako preventivní opatření pro zdravé lidi. Je prioritně zaměřené na zdravotní stav organismu,“ komentuje dietolog Radek Němec.

Hlavním cílem diety je sice zlepšit a ochránit zdraví, ale často vede i ke snižování hmotnosti. Kila ovšem půjdou dolů, jen když bude výdej energie vyšší než příjem. Ani zdravé jídlo ve velkém množství hubnutí nezaručí – důležitá je energetická bilance.

Foto: Ivan Mateev, Shutterstock.com

Mnoho lidí si svoji nadměrnou spotřebu soli vůbec neuvědomujeFoto: Ivan Mateev, Shutterstock.com

Váš nový životní styl

Ovšem pozor! DASH není žádná krátkodobá dieta, ale doporučovaný životní styl. Zhubnout nebo docílit zmírnění hypertenze a pak se vrátit ke starým stravovacím návykům – to by snad ani nemělo cenu.

Co můžete získat, když se dáte na cestu DASH? Nejen zmírnění hypertenze (u osob s vysokým krevním tlakem prokázala studie během měsíce na této stravě snížení až o 11 mm Hg systolického tlaku) a možné zhubnutí, ale zlepšování zdravotního stavu vůbec. Podle studie amerických lékařů byli lidé starší 65 let stravující se podle DASH vitálnější než ti, kteří měli běžný jídelníček – existuje tedy možnost, že dieta snižuje riziko demence. A další studie poukázaly na pokles špatného cholesterolu!

Maximálně tři sladkosti týdně

Stěžejní je nižší příjem soli a omezení tučnějšího červeného masa, uzenin, cukru, sladkostí, polotovarů, průmyslově zpracovaných potravin a kokosového i palmového oleje. Základ stravy tvoří ovoce, zelenina, celozrnné obiloviny, mléčné výrobky s nižším obsahem tuku, ryby, drůbež, ořechy a luštěniny. Konzumace alkoholu má být velmi střídmá – maximálně sklenka denně. Strava na den by měla být rozdělena do pěti či šesti jídel.

Pro ženu s denním příjmem 1600 kcal se v rámci DASH doporučuje následující složení jídelníčku:

  • 6 porcí obilovin denně (1 porce = 1 krajíc celozrnného chleba, půl hrnku uvařené přílohy apod.)
  • 4 porce zeleniny denně
  • 4 porce ovoce denně (1 porce = půl hrnku borůvek apod.)
  • 2 až 3 nízkotučné mléčné výrobky denně
  • 1 až 2 porce libového drůbežího masa, ryb, vajec denně
  • 2 porce tuků a olejů denně (1 porce = 1 lžička oleje, 1 lžíce majonézy apod.)
  • 3 porce ořechů, semen nebo luštěnin týdně (1 porce = půl hrnku vařených fazolí, třetina hrnku ořechů apod.)
  • maximálně 3 porce sladkostí týdně (1 porce = 1 lžíce džemu, půl hrnku ovocného sorbetu apod.)
Foto: baibaz, Shutterstock.com

Lžíci džemu jen třikrát týdně... Foto: baibaz, Shutterstock.com

Méně sodíku, více draslíku

Důležité je šetřit solí: sledujte etikety a dochucujte třeba bylinkami. Příjem sodíku by neměl překročit 2300 mg denně, což je asi jedna čajová lžička (5 gramů) soli. Pro co nejlepší výsledky autoři diety doporučují držet sodík kolem hodnoty 1500 mg denně.

Ve větším množství je naopak třeba přijímat draslík – pomáhá udržovat krevní tlak v normě. Dopřávejte si proto brambory, jogurty, švestky, banány, mléko, pomerančový džus, brokolici, rajčata nebo mandle.

Zásadní je, co opravdu jíte

Nutriční specialistka Aneta Sadílková z 3. interní kliniky 1. LF UK a VFN v Praze považuje skladbu stravy podle DASH za vhodnou pro většinu zdravé populace. Má k ní ale i určité výhrady. „Problematické jsou konkrétní předpisy diety, které lze najít na internetu. Zvláště energetická hodnota je individuální a rovněž předpis pěti až šesti porcí jídla nemusí být vhodný pro každého – někomu stačí i tři jídla denně,“ upozorňuje specialistka.

Originální rozpis množství a velikostí porcí jídla v závislosti na energetické potřebě organismu je k dispozici na stránkách Národního institutu pro srdce, plíce a krev (National Heart, Lung and Blood Institute). Množství porcí však podle Anety Sadílkové není tak důležité – podstatná je skladba jídelníčku.

Koresponduje vaše strava s pravidly DASH?

Související témata:

Načítám