Hlavní obsah

Jíte sladkosti každý den? Čeká vás těchto 5 nepříjemných důsledků!

Foto: Profimedia

Když si dáte jednou za čas dortík, opravdu se nic nestane. Myslete ale na pravidlo – všeho s mírouFoto: Profimedia

Reklama

Pokud denně mlsáte sladké dortíky, čokolády, sušenky..., nebude to ta pravá cesta ke štíhlosti. To asi víte. Ovšem nadměrný příjem cukru neškodí jen vaší figuře, ale i mozku či psychice!

Článek

Aby nedošlo hned na začátku ke zmatkům, musíme uvést na pravou míru, jak to s těmi sacharidy vlastně je. Sacharidy nejsou totiž jen kostka cukru. Ve větší či menší míře je obsahuje většina potravin, a je proto naprosto scestné snažit se je kompletně vyloučit z jídelníčku. Ty správné sacharidy jsou totiž hodně potřeba i při hubnutí.

Luštěniny, brambory, obilniny, ovoce či zelenina jsou zdrojem sacharidů, které tělo opravdu potřebuje. Sacharidy, o kterých se budeme bavit my, a které tělo naopak opravdu nepotřebuje, jsou jednoduché přidané cukry, jež se nacházejí v průmyslově zpracovaných potravinách. Jednoduše – řeč je o všech čokoládách, zmrzlinách, zákuscích, bonbonech, balených tyčinkách, sladkém pečivu a dalších oblíbených cukrovinkách.

Jaké to může mít následky, když tyhle sladkosti jíte častěji než výjimečně?

1. Imunita, která neustojí nic

Cukry jsou velkou zkázou pro vaši obranyschopnost, která se jejich vlivem výrazně oslabuje. V první řadě cukry snižují činnost imunitních buněk, které pak těžko ustojí boj s bakteriemi a viry.

Mimo to ale cukry také soupeří s vitaminem C, který je pro obranyschopnost organismu velice důležitý. Vitamin C je do buněk přenášen hormonem inzulinem. Při nadměrném příjmu cukru je ale inzulin zaneprázdněn právě přenosem cukru, a vitamin C tak zůstává z velké části nevyužitý.

Foto: Profimedia

Nadměrný příjem cukru oslabuje imunituFoto: Profimedia

2. Poškozuje se váš mozek

Dále mají cukry negativní dopad na vaši paměť. Spotřebovávají totiž zásoby vitaminu B, jenž je pro správné fungování mozku takřka nezbytný.

Co je ovšem horší, je skutečnost, že nadměrný příjem cukrů pravděpodobně vede k rozvoji Alzheimerovy choroby. Touto problematikou se již zabývala řada studií. Jeden z významnějších výzkumů poslední doby proběhl na Arizonské univerzitě, kde vědci potvrdili vztah mezi Alzheimerovou chorobou a opakovaně zvýšenou hladinou cukru v krvi.

3. Chronická špatná nálada

Když jste ve stresu, tak si dáte dva větrníky nebo sáček bonbonů, a jste v pohodě. Ano, z krátkodobého hlediska to takhle asi funguje (ovšem taky jen za předpokladu, že se nedostaví výčitky, co jste to zase splácali).

Každopádně z dlouhodobého pohledu je efekt cukru zcela opačný. „Cukr rozkolísává glykémii, a tím i vaši náladu. Působí negativně na mozkové neurony, což může vést i k depresím a schizofrenii. Cukr spouští kaskádu chemických reakcí. Mimo jiné podporuje chronickou zánětlivost organismu a narušuje imunitu, a to opět vede k většímu riziku depresí. Cukr vám prostě ke zlepšení nálady dlouhodobě vůbec nepomůže,“ komentuje nutriční terapeutka a inženýrka potravinářství Anna Jermářová.

Foto: Profimedia

Zahánět deprese sladkostmi není úplně nejlepší nápadFoto: Profimedia

4. Pleť stárne rychleji

Další z tolik důležitých látek, se kterou cukr není kamarád, je kolagen. Jedná se o bílkovinu, jež zajišťuje pružnost kůže.

Kolagenu přirozeně začne ubývat s postupujícím věkem, ovšem vliv má na něj i hladina cukru v krvi. Čím je vyšší, tím více dochází k narušení kolagenu, a pleť tak stárne rychleji.

5. Ztráta vytříbeného apetitu

„Sladkosti, které obsahují hodně cukru, chutnají výrazněji než běžné potraviny. Na tuto výraznější sladkou chuť si můžete přivyknout a běžné potraviny s jejich přirozenou chutí, jako jsou ovoce, zelenina, bílé jogurty a podobně vám pak nemusí tolik chutnat,“ uvádí Mgr. Jitka Laštovičková, odborný garant iniciativy Vím, co jím a piju, a doporučuje: „Zkuste množství sladkostí ve své stravě na dva až čtyři týdny omezit a zařadit do své stravy místo toho ovoce. Uvidíte, jak se za nějakou dobu vaše vnímání chutí změní.“

Jak často jíte sladkosti vy?

Reklama

Načítám