Hlavní obsah
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Jeden z nejtradičnějších moučníků, tentokrát v tmavé verzi. V téhle bábovce dominuje chuť kakaa, není přeslazená a díky opravdu štědré dávce řeckého jogurtu vydrží dlouho vláčná a svěží. Nejlepší je na druhý den po upečení.

20 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 formu
  • 125 g másla
    7
  • 120 g cukru krupice
  • 2 ks vejce
    3
  • 270 g polohrubé mouky
    1
  • 60 g kakaa
  • 300 g řeckého jogurtu
    7
  • 1 lžička prášku do pečiva
    1
  • 1 lžička jedlé sody
Na formu
  • 1 lžíce másla
    7
  • 1 lžíce hrubé mouky
    1
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Včas si vytáhněte všechny suroviny na kuchyňskou linku, je opravdu důležité, aby měli před přípravou pokojovou teplotu. Připravte si bábovkovou formu: vymažte ji máslem a vysypte hrubou moukou. Prosejte mouku s kakaem, práškem do pečiva a sodou a předehřejte troubu na 150 stupňů.

02.

V míse třete máslo s cukrem tak dlouho, až zesvětlá a zdvojnásobí objem. Jedno po druhém zašlehejte také vejce.

03.

Do máslovo-vaječné hmoty na střídačku a už jenom zlehka vmíchejte jogurt a moučnou směs. Těsto (je trochu hustší než klasické třené těsto) naklaďte lžící do formy a pečte asi 45–50 minut, až špejle zapíchnutá doprostřed vyjde suchá.

04.

Bábovku nechte dvě tři minuty zchladnout ve formě a vyklopte. Podávejte k snídani, poprášenou moučkovým cukrem a s miskou dobrého bílého jogurtu.

Energetická hodnota celkem pro 1 formu
Energie13 462,81 kJ
Bílkoviny85,23 g
Tuky152,13 g
Sacharidy372,25 g
Sůl0,69 g
SAFA77,14 g
Vláknina26,7 g
Cukry138,75 g
Související témata:

Načítám