Hlavní obsah

Skořicové šneky s krémovou polevou

Hodnocení:
(70)
Foto: Autorka
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
25 minut
Náročnost
střední

Kynuté šneky, různé copy i krucánky jsou osvědčená klasika a zřídkakdy vydrží do druhého dne. Když se to ale stane, obvykle už nejsou tak dokonalé jako v den, kdy se upečou. Zkusila jsem proto – přiznávám, velmi nedůvěřivě – verzi s polevou z krémového sýra. Šnekům dodá překvapivou svěžest a udrží je vláčné i pár dní.

Ingredience pro:
1 formu 30 × 20 cm
Na těsto
  • 250 ml mléka
  • 20 g čerstvého droždí
  • 50 g cukru krupice
  • 60 g másla
  • 1 vejce
  • 350 g hladké mouky
  • 2 špetky soli
Na skořicovou náplň
  • 50 g másla
  • 4 lžičky mleté skořice
  • 4 lžíce hnědého cukru
Na krémovou polevu
  • 2 lžíce másla
  • 150 g čerstvého krémového sýru
  • 2 lžíce cukru moučka
  • 1 lžíce citronové šťávy
Na vymazání a podsypání
  • 1 lžíce másla
  • 4 lžíce hladké mouky
Článek

Postup

Krok 1: Mléko zahřejte na teplotu těla, rozdrobte do něj droždí a nechte asi deset minut vzejít kvásek. Rozpusťte máslo a nechte ho trochu zchladnout. Nebojte se kynutého těsta: 7 fíglů, s nimiž se vám vždy povede!

Krok 2: Mouku se solí prosejte do mísy robotu a přisypte i cukr. Přidejte také vzešlý kvásek, máslo a vejce a vypracujte měkké a pružné těsto. Vytvarujte ho do koule, poprašte moukou a nechte asi hodinu kynout.

Krok 3: Ke konci kynutí rozpusťte máslo na náplň a promíchejte ho s cukrem a skořicí. Předehřejte troubu na 180 stupňů a vymažte pekáček máslem.

Krok 4: Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál, propracujte a vyválejte na obdélník vysoký asi 1 cm. Potřete ho připravenou skořicovou směsí tak, aby na delší straně zůstaly asi 4 cm bez náplně. Z delší stany zaviňte těsto směrem k nenaplněné části a ostrým nožem nakrájejte na kolečka široká asi 1,5 cm. Kolečka přesuňte do pekáče spirálou nahoru a případně pokapejte zbylou skořicovou směsí.

Krok 5: Pečte asi 20 až 25 minut, až šneky zezlátnou a rozvoní se. V mezičase utřete v misce suroviny na polevu a ještě horké šneky pomocí kuchyňského štětce vydatně potřete. Nechte zchladnout a podávejte.

Tip: Na polevu můžete zvolit jakýkoliv čerstvý sýr nebo jemný tvaroh. Cukr přidejte podle chuti, ale nezapomeňte, že i náplň je sladká. Určitě nevynechejte citronovou šťávu, bez ní nemá poleva to kouzlo!

Nechce se vám zadělávat kynuté těsto? Rolky a šneky můžete vyrobit rychlostí blesku z těsta listového. Zkuste špenátové šneky z listového těsta, mexické rohlíčky z listového těsta nebo skořicové šneky z listového těsta s mandlemi.

ynezorPumanzeSaNyknalC
15. 6. 2020

Reklama

Sdílejte článek