Hlavní obsah
3,4
(129)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Panna cotta patří k dezertům, které klamou tělem. Vypadá jako mistrovský cukrářský kousek, přitom stačí promíchat pár surovin a chvíli počkat. V létě odlehčete tučnější smetanu svěžím jogurtem a přidejte čerstvé ovoce ze zahrádky.

20 min.
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 formu na biskupský chlebíček 22 × 8 cm
Budete potřebovat
  • 200 g cukrářských piškotů
  • 300 g smetany ke šlehání
  • 300 g bílého jogurtu
  • 4 lžíce cukru krupice
  • 1/2 lusku mleté vanilky
  • 10 g želatiny
  • 2 hrsti malin
Na omáčku z bílé čokolády
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 200 g bílé čokolády
Na dokončení
  • 2 hrsti čerstvého lesního ovoce
  • 1 snítka máty
  • 1 lžíce cukru moučka
Článek

Postup

01.

Chlebíčkovou formu vyložte potravinářskou fólií. Cukrářské piškoty seřízněte tak, aby byly vysoké stejně jako forma, a naskládejte je těsně vedle sebe podél delších stran.

Tip: Odřezky piškotů podrťte a použijte je místo cukru jako netradiční posypku na ovocné knedlíky.

02.

Želatinu nechte nabobtnat podle návodu na obalu v troše vody. Do rendlíku vlijte smetanu, přidejte cukr a semínka z vanilkového lusku a zahřejte ji těsně pod bod varu (hladina se bude lehce chvět). Nabobtnalou želatinu vymačkejte, přidejte k horké smetaně a nechte rozpustit (pomozte jí metličkou).

Tip: Myslete na to, že želatina nesmí projít varem, jinak ztratí želírovací schopnosti. Pokud jste smetanu zahřáli příliš, nechte ji chvilku zchladnout.

03.

Až se želatina v horké smetaně dokonale rozpustí, vmíchejte k ní postupně i jogurt. Třetinu směsi vlijte do formy s piškoty a hustě poklaďte malinami. Přidejte další třetinu směsi a ještě jednu vrstvu ovoce a do formy dolijte zbytek. V lednici pak nechte pár hodin ztuhnout a proležet.

04.

Na polevu z bílé čokolády přiveďte v rendlíku smetanu k varu. Odstavte a přidejte nalámanou bílou čokoládu. Nechte chvíli postát a poté vymíchejte hladký bílý krém.

05.

Vychlazenou panna cottu opatrně vyklopte na servírovací mísu a odstraňte fólii. Vrch přelijte čokoládovou polevou a nechte ji volně stékat po bocích. Ozdobte čerstvým ovocem a lístky meduňky nebo máty. Zbytek čokoládové omáčky můžete nabídnout v mističce bokem.

Máte smetanu a ovoce a odmítáte pracovat s želatinou? Vyrobte jednoduchý icebox cake se sušenkami anebo jahodové tiramisu do skleničky.

Reklama

Související témata:

Načítám