Článek
Postup
01.
Chlebíčkovou formu vyložte potravinářskou fólií. Cukrářské piškoty seřízněte tak, aby byly vysoké stejně jako forma, a naskládejte je těsně vedle sebe podél delších stran.
Tip: Odřezky piškotů podrťte a použijte je místo cukru jako netradiční posypku na ovocné knedlíky.
02.
Želatinu nechte nabobtnat podle návodu na obalu v troše vody. Do rendlíku vlijte smetanu, přidejte cukr a semínka z vanilkového lusku a zahřejte ji těsně pod bod varu (hladina se bude lehce chvět). Nabobtnalou želatinu vymačkejte, přidejte k horké smetaně a nechte rozpustit (pomozte jí metličkou).
Tip: Myslete na to, že želatina nesmí projít varem, jinak ztratí želírovací schopnosti. Pokud jste smetanu zahřáli příliš, nechte ji chvilku zchladnout.
03.
Až se želatina v horké smetaně dokonale rozpustí, vmíchejte k ní postupně i jogurt. Třetinu směsi vlijte do formy s piškoty a hustě poklaďte malinami. Přidejte další třetinu směsi a ještě jednu vrstvu ovoce a do formy dolijte zbytek. V lednici pak nechte pár hodin ztuhnout a proležet.
04.
Na polevu z bílé čokolády přiveďte v rendlíku smetanu k varu. Odstavte a přidejte nalámanou bílou čokoládu. Nechte chvíli postát a poté vymíchejte hladký bílý krém.
05.
Vychlazenou panna cottu opatrně vyklopte na servírovací mísu a odstraňte fólii. Vrch přelijte čokoládovou polevou a nechte ji volně stékat po bocích. Ozdobte čerstvým ovocem a lístky meduňky nebo máty. Zbytek čokoládové omáčky můžete nabídnout v mističce bokem.
Máte smetanu a ovoce a odmítáte pracovat s želatinou? Vyrobte jednoduchý icebox cake se sušenkami anebo jahodové tiramisu do skleničky.