Hlavní obsah
Foto: Erika Pilátová

Foto: Erika Pilátová

Začíná sezona švestek, tak co si letos místo klasických knedlíků zkusit trochu zaexperimentovat? Tento jemný smetanový dezert je klasika z italské kuchyně. Vylepšený mákem a horkými švestkami ale chutná dokonale.

30 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Na panna cottu
  • 500 ml smetany na vaření 33%
    7
  • 3 plátky želatiny
  • 60 g cukru
  • 1 lžíce máku
  • 1 ks vanilkového lusku
Na dohotovení
  • 300 g švestek
  • 1 sáček skořicového cukru
  • 1 lžička rumu
Obsažené alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Plátky želatiny dejte do vody, aby nabobtnaly. To potrvá přibližně 10 minut. Mezitím dejte do rendlíku smetanu, cukr a semínka z vanilkového lusku. 

02.

Směs zahřejte a přiveďte těsně k bodu varu a pak stáhněte z ohně. Do horké smetany přidejte vyždímané plátky želatiny. Důkladně prošlehejte a vmíchejte mák. 

03.

Hotovou směs rozdělte do skleniček, misek nebo formiček, které dejte na 4 až 5 hodin do chladu.

04.

Švestky nakrájejte na měsíčky. Dejte je do rendlíku, přidejte asi 5 lžic vody a skořicový cukr. Zahřívejte, dokud se voda částečně neodpaří, šťáva by měla mít hustotu sirupu. Nakonec do směsi vmíchejte rum.

05.

Vychladlou panna cottu vyklopte a servírujte přelitou horkou švestkovou směsí.

Švestky jsou skvělé čerstvé, pečené, vypálené i rozvařené na povidla. Zde najdete 50 nejlepších ověřených švestkových receptů, jak na úžasná tradiční sladká jídla, tak i na slané švestkové pokrmy, polévky a chuťovky.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie1 512,85 kJ
Bílkoviny3,25 g
Tuky28,1 g
Sacharidy23,72 g
Sůl0,09 g
SAFA18,64 g
Vláknina1,85 g
Cukry20,48 g
Související témata:

Načítám