Hlavní obsah

Maková panna cotta se švestkami

Hodnocení:
(12)
Foto: Erika Pilátová
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
10 minut
Náročnost
nízká

Začíná sezona švestek, tak co si letos místo klasických knedlíků zkusit trochu zaexperimentovat? Tento jemný smetanový dezert je klasika z italské kuchyně. Vylepšený mákem a horkými švestkami ale chutná dokonale.

Ingredience pro:
6 porcí
Na panna cottu
  • 500 ml smetany na vaření 33%
  • 3 plátky želatiny
  • 60 g cukru
  • 1 lžíce máku
  • 1 vanilkový lusk
Na dohotovení
  • 300 g vypeckovaných švestek
  • 1 skořicový cukr
  • 1 lžička rumu
Článek

Postup

Krok 1: Plátky želatiny dejte do vody, aby nabobtnaly. To potrvá přibližně 10 minut. Mezitím dejte do rendlíku smetanu, cukr a semínka z vanilkového lusku. 

Krok 2: Směs zahřejte a přiveďte těsně k bodu varu a pak stáhněte z ohně. Do horké smetany přidejte vyždímané plátky želatiny. Důkladně prošlehejte a vmíchejte mák. 

Krok 3: Hotovou směs rozdělte do skleniček, misek nebo formiček, které dejte na 4 až 5 hodin do chladu.

Krok 4: Švestky nakrájejte na měsíčky. Dejte je do rendlíku, přidejte asi 5 lžic vody a skořicový cukr. Zahřívejte, dokud se voda částečně neodpaří, šťáva by měla mít hustotu sirupu. Nakonec do směsi vmíchejte rum.

Krok 5: Vychladlou panna cottu vyklopte a servírujte přelitou horkou švestkovou směsí.


Švestky jsou skvělé čerstvé, pečené, vypálené i rozvařené na povidla. Zde najdete 50 nejlepších ověřených švestkových receptů, jak na úžasná tradiční sladká jídla, tak i na slané švestkové pokrmy, polévky a chuťovky.

ynezorPumanzeSaNyknalC
15. 9. 2021

Reklama

Sdílejte článek