Hlavní obsah

Jogurtový koláč s kiwi a kokosem

Hodnocení:
(121)
Doba přípravy
25 minut
Doba vaření
25 minut
Náročnost
nízká

Kiwi, kokos a limeta jsou v našich končinách spíše zimní suroviny, ale jejich kombinace je tak povedená, že přijde vhod i kdykoli během roku. Křupavý kokosový korpus a nepečená jogurtová náplň je lehká a osvěžující a koláč mizí až neskutečnou rychlostí.

Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Na korpus
  • 2 hrnky mletého kokosu
  • 1/2 hrnku hladké mouky
  • 125 g másla
  • kůra z limetky
  • 2 lžíce cukru moučka
  • 1 vejce
Na náplň
  • 6 plátků želatiny
  • 4 kiwi
  • 500 g řeckého jogurtu
  • 1/2 hrnku cukru krupice
  • šťáva z limetky
Na ozdobu
  • kiwi
  • kokos
Článek

Postup

Krok 1: Kokos, mouku, rozpuštěné máslo nebo kokosový tuk, kůru z jedné limety, cukr a vejce dobře propracujte (nejlépe to jde rukama) a natlačte na dno dortové formy vyložené pečicím papírem. Těsta je poměrně dost, takže s ním můžete vyložit i boky koláče.

Krok 2: Pečte asi 20 minut při 180 °C dozlatova. Nechte vychladnout.

Krok 3: Želatinu zalijte asi 3 lžícemi vody a nechte 10 minut nabobtnat. Zralé kiwi rozmixujte a s cukrem přiveďte k varu. Vařte 2 až 3 minuty do rozpuštění, přidejte želatinu, vypněte plotnu a míchejte, až se želatina rozpustí.

Krok 4: Do želatinové směsi vmíchejte 2 lžíce řeckého nebo smetanového jogurtu a poté ji do něj spolu s limetkovou šťávou celou zašlehejte. Nalijte na korpus a nechte v lednici do druhého dne zatuhnout.

Krok 5: Před podáváním ozdobte plátky čerstvého kiwi a případně i kokosovými lupínky.

Tip: Pro extra zelenou barvu přidejte do krému kapičku zeleného potravinářského barviva, nejlépe toho gelového.

Kupujete si v zimě tropické ovoce, nebo si vystačíte se zásobami jablek?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama