Hlavní obsah

Jsou lepší vestavné spotřebiče, nebo volně stojící? Víme to!

Foto: Breadmaker, Shutterstock.com

Foto: Breadmaker, Shutterstock.com

Reklama

Neumíte se rozhodnout, zda si pořídit do kuchyně vestavné spotřebiče, nebo jestli jsou lepší přístroje volně stojící? Víme, jaká jsou pro i proti.

Článek

Ať už plánujete rekonstrukci kuchyně, nebo jen měníte dosluhující spotřebič, určitě porovnáváte jednotlivé značky a příslušné parametry. Nejdříve byste si však měli odpovědět na nejdůležitější otázku: Chci spotřebič vestavěný, nebo volně stojící? Víte, co všechno hraje při rozhodování roli?

Vestavné spotřebiče: jednotná a čistá kuchyň

Zabudované spotřebiče jsou v posledních letech velmi populární. Nejde přitom jen o módnost – jejich oblíbenost má své praktické opodstatnění. „Máte jistotu, že design kuchyně bude sjednocený a místnost bude působit čistěji a uhlazeněji. Vestavěné spotřebiče jsou zároveň jednodušší na údržbu, protože nevznikne prostor mezi linkou a spotřebičem, vše na sebe těsně navazuje,“ říká Andrea Štěpánová ze společnosti ASKO – Nábytek. Snazší úklid v kuchyni je příjemné pozitivum, nepříjemné zato je, že vestavné typy jsou ve srovnání s volně stojícími spotřebiči většinou o něco dražší a složitěji se opravují, případně vyměňují za nové.

Foto: ppart, Shutterstock.com

Umístění plně integrovaných spotřebičů, například myčky, na první pohled nepoznáteFoto: ppart, Shutterstock.com

Co je to polointegrovaná myčka

Některé vestavné spotřebiče (týká se to hlavně myček) nemusíte schovat úplně, respektive máte na výběr ze dvou možností. Polointegrované přístroje, u nichž není zakrytý přední panel, lze snadněji ovládat a máte přehled, jak dlouho bude přístroj ještě v provozu. Zato plně integrovaná zařízení jsou zcela skrytá a nelze je na první pohled identifikovat. Ovládají se až po otevření pomocí panelu na horní části dvířek z vnitřní strany. Příjemné je, že jsou na trhu i myčky, které promítají na podlahu pomocí světelného paprsku zbývající dobu mytí, takže máte přehled, kdy skončí nastavený cyklus.

Volně stojící spotřebiče: více prostoru

U volných přístrojů se může někdy stát, že jejich barva a design půjdou jen obtížně skloubit se zbytkem kuchyně, navíc zaberou víc místa. Při výměně či opravě se k nim ale snadno dostanete a většinu si zapojíte sami. Další výhodou je, že volně stojící spotřebiče nabízejí při stejné šířce a výšce větší využitelný vnitřní prostor – do ledničky a mrazáku se vejde víc potravin a do myčky více nádobí. A navíc se mohou stát i ozdobou interiéru a příjemně ho ozvláštnit. „Volně stojící spotřebiče, jako třeba chladnička v zajímavém designu, mohou být pomyslnou třešničkou na dortu zajímavě řešené kuchyně s vestavěnými spotřebiči,“ radí Regina Netolická z firmy Gorenje/Mora.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Volně stojící lednice vnese do moderní kuchyně prvky retro styluFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Záleží na vkusu i dipozici kuchyně

Dá se tedy říci, že vestavné spotřebiče šetří místo, tvoří s kuchyní jeden celek a zjednodušují úklid. Máte-li ale k dispozici velký prostor, možná oceníte pozitiva volně stojících spotřebičů. „Nedá se úplně říci buď vestavba, anebo volně stojící spotřebiče. Je to spíš otázka prostoru, osobních preferencí, vkusu a finančních možností. Nikdy neexistuje jen jedno dobré řešení,“ uzavírá Regina Netolická.

Reklama

Načítám