Hlavní obsah

Vychytávky pro čistou kuchyň: Zázračný sprej, účinná hmyzolapka i tip na odmaštění zdi

Foto: Tinati, Shutterstock.com

Foto: Tinati, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ať chcete, nebo ne, s představou útulného domova je spojená naklizená a voňavá kuchyň. A že to u vás občas vypadá spíš jako po výbuchu? Uvidíte, že díky našim tipům už bude úklid maličkost.

Článek

V kuchyni probíhá dennodenně spousta činností, a není proto divu, že jste tady občas s pořádkem na štíru. Abyste si úklid co nejvíce usnadnili, mějte stále při ruce rozprašovač s univerzálním prostředkem podle našeho receptu. Much se zbavíte s pomocí speciální mucholapky a s potravinovými moly zatočí lednice nebo bobkový list.

Vyrobte si zázračný sprej proti bakteriím  

Místo drahého antibakteriálního čisticího prostředku si během chvilky vyrobíte doma jeho levnou a přitom velmi účinnou variantu. V rozprašovači promíchejte 100 ml technického lihu (koupíte v drogerii), 100 ml bílého (vinného) octa a 150 ml vody. Pro příjemnou vůni můžete přidat pár kapek citronové šťávy.

Tímto roztokem postříkejte všechny zašpiněné povrchy, a to nejen kuchyňskou linku, ale i obklady a baterie. Pak už nemusíte nic utírat ani leštit, protože směs se za chvíli sama odpaří.

Dřez a odpad: zatočte se zápachem

Kolem dřezu se zvláště v létě „shromažďují“ nepříjemné pachy: na mikroskopických částečkách zbytků jídla se totiž „líbí“ choroboplodným zárodkům. Super účinným pomocníkem je v tomto případě samotný technický líh. Nejlepší je, když ho nalijete do rozprašovače a dřez s ním pořádně postříkáte. Potom už ho stačí jen vytřít dosucha hadříkem nebo papírovou utěrkou. Uvidíte, že dřez bude jako nový.

Do špatně odtékajícího odpadu u dřezu nasypte nejdřív šálek kuchyňské soli, pak šálek jedlé sody a potom to zalijte jedním litrem vroucí vody. Díky této zázračné směsi bude dřez lépe odtékat a nežádoucí zápach šířící se z odpadní trubky zmizí jako mávnutím proutku.

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Vyrobte si zázračný sprej a vaše kuchyň se bude lesknout od rána do večeraFoto: Nina Buday, Shutterstock.com

Mastné zdi? Čisté i bez malíře

Ani při sebevětší opatrnosti se toho prostě nevyvarujete – někdy prostě při smažení postříkáte i zeď. Naštěstí není potřeba hned shánět malíře a barvu. Máte-li bílou výmalbu, určitě si poradíte sami. A zvládnete to rychleji a levněji. Mastné fleky na stěnách otřete chlorovým bělidlem, což je 5% chlornan sodný (koupíte v drogeriích). Před použitím ho ale musíte zředit vodou v poměru 4 : 1. Vzniklou směs nanášejte na zeď v gumových rukavicích vlhkou houbou.

Další průšvih však na sebe možná nenechá dlouho čekat. Chvilku jste nebyli ve střehu a už vám dítě počmáralo stěnu tužkou? Zachovejte klid! Malbu zachráníte, když čmáranici přetřete kouskem žitného chleba. S nežádoucím „výkresem“ bezvadně zatočí také plastická guma.

Tapety vyčistíte citronem

Hitem jsou PVC tapety z laminované fólie, které se dávají místo kachlíků za kuchyňskou linku. Bohužel nejsou tak odolné proti okolním vlivům jako klasické keramické obklady, a proto je někdy potřeba je pořádně vyčistit. Smíchejte 10 ml citronové šťávy, 10 ml běžného prostředku na nádobí a 200 ml teplé vody. Do roztoku namočte hadřík a místo opatrně otírejte.

Abyste měli jistotu, že se tapeta nepoškodí, raději nejdříve přípravek vyzkoušejte na nějakém místě, které není vidět.

Moly strčte do lednice

Už se vám asi někdy stalo, že jste seděli u slavnostního oběda a najednou vám kolem hlavy začali poletovat moli. Co dělat, aby se tato nepříjemná situace už niky neopakovala? Vajíčka, z nichž se později vylíhnou moli, si často přinesete domů přímo z obchodu. Proto je nutné je zavčas zničit – a to tak, že například sáček s moukou nebo rýží dáte ihned alespoň na dva dny do lednice.

Jestli sypké potraviny uchováváte v dózách, ochráníte je před moly tím, že je budete skladovat společně s několika bobkovými listy.

Domácí mucholapka

Mouchy nemají v kuchyni co dělat, ale bohužel se jim tam dost líbí. Naštěstí si s nimi poradí naše ekologická mucholapka.

Budete potřebovat: obyčejný balicí papír, 10 cm dlouhý provázek, izolepu, 200 g kukuřičného cukru (koupíte v prodejnách se zdravou výživou), 200 ml vody

1. Z balicího papíru ustřihněte proužek asi 5 cm široký a 30 cm dlouhý. K němu přilepte izolepou připravený provázek.

2. V hrnci povařte směs cukru, kukuřičného sirupu a vody až do úplného zhoustnutí.

3. Vzniklou směsí pomocí mašlovačky nebo štětce natřete proužek papíru. A mucholapky jsou na světě!

Máte také vyzkoušený nějaký levný účinný fígl, jak se zbavit otravného hmyzu?

Načítám