Hlavní obsah

Jsou vaše vlasy poškozené a nezdravé? Tyhle signály vám napoví!

Foto: Thinkstock

Skoro každý se v péči o vlasy dopouští nějakých chyb. My víme, jak s nimi zatočit!Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zničené vlasy vás nezdobí, právě naopak. Poradíme vám, jakou péčí jejich poškození předejdete i čím svou hřívu vrátíte zpět do formy, pokud už volá o pomoc…

Článek

O tom, že jsou vaše vlasy zničené, se přesvědčíte už na první pohled a dotek. Vlasům chybí přirozená jemnost a lesk, jsou suché, třepí se a lámou. V jejich konečcích se objevují bílé tečky, zužují se do špiček a postupně se ulamují. Kdo a co za tento stav může?

Na vině je bezpočet faktorů od genetiky, počasí, každodenního stresu až po špatnou skladbu jídelníčku. Pořádně zabrat pak vlasům dáváte i nevhodným zacházením s nimi. Mučíte je fénováním, žehlením, gumičkami a nevyhovující vlasovou kosmetikou.

Kosmetika, která vlasy regeneruje

„Roztřepené konečky, zacuchané prameny vlasů, které nejdou rozčesat, absence lesku. To jsou průvodní jevy poškozených vlasů, na které je nutné zareagovat přípravky určenými pro poškozené vlasy,“ uvádí Pavla Maříková, produktová manažerka vlasové kosmetiky Timotei.

Foto: Thinkstock

Regenerující šampon je v případě poškozených vlasů nutnostFoto: Thinkstock

Regenerující šampony a kondicionéry totiž obsahují složky, které vlasy zacelují nejen na venek, ale umí je ozdravit i zevnitř. Konkrétně v nich najdete třeba aminokyseliny, kolagen, D-panthenol, extrakt z hedvábí, výtažky z medu či avokádového oleje. Vysoce účinný je také keratinový komplex, proteiny a lipidy, které vlasy posilují, hydratují, vyživují a zjemňují.

Jak často vlasy zastřihávat

Poničené bývají hlavně delší vlasy, které necháváte růst bez pravidelného zastřihávání, protože se bojíte, aby nám dorostly do požadované délky. Jenže pokud vlasy necháte samovolně růst, aniž byste do nich kdykoli zasáhly nůžkami, jen se vám brzy ztenčí do roztřepených konců, a ty vás příliš nezdobí.

Jak často tedy sáhnout po nůžkách? „Dlouhé vlasy byste si měly nechat zkrátit jednou za tři měsíce asi o centimetr. U krátkých doporučuji zastřihnutí zhruba jednou za šest týdnů kvůli zachování tvaru účesu,“ radí Zuzana Holčíková, kadeřnice a majitelka salonu Red Zone.

Foto: Thinkstock

I dlouhou hřívu je třeba pravidelně mírně zkracovat, protože jinak se vlasy ztenčujíFoto: Thinkstock

Stupeň poškození vlasů

Profesionální kadeřníci dokonce rozlišují tři stupně poškození vlasů. Stupeň jedna představují přírodní vlasy, které nejsou chemicky ošetřované. Jejich oslabení je způsobeno vlastně jen nešetrným česáním nebo žehlením vlasů.

Druhý stupeň poškození je bohužel horší a častější. Zaviňují ho vlasy vysušené častým barvením. „Pro nápravu takto poničených vlasů doporučuji jednou týdně použít hloubkovou hydratační kúru," říká Jana Burdová, majitelka stejnojmenného kadeřnického studia v Teplicích.

Nejhorší ze všech je však třetí stupeň poškození. Ten je důsledkem velmi agresivních chemických procesů – většinou se jedná o neodborné odbarvování vlasů nebo jejich melírování. „Při takových zásazích dochází k rozpadu proteinových vazeb uvnitř vlasů. Vlasy se pak začnou ulamovat už při česání, proto uděláte lépe, když si je necháte ostříhat nakrátko,” dodává Jana Burdová.

Máte poškozené vlasy? Tušíte z jakého důvodu?

Reklama

Načítám