Hlavní obsah

Jsou ženy ochotné se kvůli partnerovi změnit?

Foto: Thinkstock

Někteří lidé nemají problém změnit se kvůli partnerovi. Jak dlouho to ale mohou vydržet?Foto: Thinkstock

Reklama

Změnit svoje názory, styl oblékání, denní režim, nechat partnera nahlížet do osobních věcí… Je to tak v pořádku, když jeden chce po tom druhém, aby byl někým jiným? Pět žen to komentuje!

Článek

Podle průzkumu módního gigantu Marks and Spencer se prokázalo, že ženám trvá šest měsíců, než začnou s přeměnou osobnosti svého partnera. První krok? Oblečení! Zahazování oblíbených kousků bez vědomí majitele, záměrně nesprávné praní… To všechno v první fázi ženy dělají, aby muže přetvořily k obrazu svému.

Ženy? Expertky na přeměny!

„Vzhledem k tomu, že oblečení je hluboce osobní záležitost, může se jednat o útok na sebeúctu partnerů, kteří budou vyhozením toho, co milují, zhnuseni,“ nechal se slyšet behaviorální psycholog Jo Hemmings pro britský deník Daily Mail, ve kterém byla studie uveřejněna, s tím, že u outfitu to teprve začíná. S jídlem totiž roste chuť…

Poté, co se ve vztahu změní jedna věc, se většina žen dostává do pokušení posunout svůj vliv dál. Najednou porovnávají svého přítele s ostatními, vyčítají mu kouření, špeky, práci, přátele… Být to obráceně, bude se vám to líbit?

Foto: Thinkstock

Je tak těžké mít rádi své partnery takové, jací opravdu jsou?Foto: Thinkstock

Prohozené role. Podlehnete?

Je šarmantní a touží po vás. Akorát má trochu pošetilé představy o vztahu a doufá, že se mu hloupě odevzdáte nebo změníte některé aspekty svého stylu a osobnosti, ačkoli on sám nemíní udělat to samé. Porušíte svoje zásady jen kvůli tomu, že on o to žádá, nebo uchráníte svoji osobnost? Takhle to vidí ženy!

1. Přizpůsobit ano, změnit ne

„Myslím, že vztah je o kompromisu, takže do určité míry bych muži ustoupila, pokud by mi za to opravdu stál, ale na oplátku bych žádala to samé,“ myslí si devětadvacetiletá Linda a dodává, že mezi dvojicí musí zavládnout jakási souhra. „Nemá cenu přizpůsobovat se člověku, se kterým je vztah předem prohraný,“ dodává.

2. Partnerství? Je to past!

„Nejdřív bylo všechno v pořádku, pak pomalu začal kritizovat to, co jsem jedla, pila, jak často jsem chodila cvičit, jak jsem nakládala s penězi,“ vzdychá čtyřiatřicetiletá Nikola, která přiznává, že ona se vlastně kvůli tehdejšímu partnerovi změnila, což jí ovšem došlo až později.

„Chtěla jsem, aby to fungovalo, takže jsem se snažila mu vyhovět,“ vypráví s tím, že si myslí, že tahle zkušenost minimálně jednou v životě potká každou ženu. „Já už to neudělám, ale jenom díky tomu, že to mám za sebou. Jinak bych byla naivní pořád,“ dodává.

Foto: Thinkstock

Člověku, který není schopen kompromisu, nakonec zbudou jen oči pro pláčFoto: Thinkstock

3. Představa lásky dělá hodně

„Muž by mě měl mít rád takovou, jaká jsem. Co z toho, že na mně bude hledat chyby?“ ptá se dvaatřicetiletá Laura a vysvětluje: „Jasně, může na ně upozornit nebo mě nějak motivovat, ale vyčítat mi postavu, názory, přátele? Na to muž nemá právo a jen hlupačka mu to dovolí,“ myslí si Laura.

4. Pozitivní dopad. Je možný?

„Změna? Kvůli druhému? Domnívám se, že tohle téma není jenom černé, nebo bílé,“ uvažuje šestatřicetiletá Mariana s tím, že můžete chtít někoho, kdo je lepší verzí vás samotných, a pak se společně pokusíte dosáhnout nějakého cíle. „Proč by v tom měl být nějaký problém? Když budu sama chtít, nevidím na tom nic špatného,“ uzavírá.

5. Odlehčený pohled na věc

„Udělat ze sebe někoho jiného? Ale jo, proč ne? Ale pochopitelně by to musely být změny k lepšímu – a ne dost zásadního charakteru,“ říká čtyřiatřicetiletá Sabina, podle které muž může být pro zamilovanou ženu inspirací. „Třeba při hubnutí to dost dobře zabírá,“ směje se. „Taky jsem se změnila, abych se mu líbila,“ říká o manželovi.

A jak to vidíte vy? Jste ochotné změnit se kvůli muži, dámy?

Reklama

Načítám