Hlavní obsah

Top 10 vánočních písniček a koled: Kterou máte nejradši?

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Zítra je první adventní neděle. Máte už připravený věnec a svíčky? Jestli milujete kouzelný předvánoční čas, vyrazte i na rozsvícení městského stromečku. A také si sestavte playlist vánočních koled a songů, kterými se naladíte na sváteční atmosféru. Které písničky v něm nemohou chybět?

Článek

Za celý rok si na ně většina lidí ani nevzpomene. Jakmile se však kalendář chýlí ke konci listopadu, po vánočních melodiích a koledách začne být poptávka stejně velká jako po svařeném víně a voňavém cukroví. Ačkoli podle křesťanských tradic se koledy zpívají až s oslavami narození Ježíše Krista čili s příchodem Štědrého večera, dnes se na to už tolik nedbá.

Proto se o adventu ozývají ze všech stran tóny nejen známých koled, většinou lidových, ale i popových vánočních songů, které si získaly srdce posluchačů – buď již před mnoha lety, nebo poměrně nedávno. Jaké písně stojí za poslech i za zazpívání?

Klasické vánoční koledy a písně

Tradiční a osvědčené písně, které se zpívají už po generace. U mnoha z nich se neví, kdo je složil ani kdy přesně vznikly. Přesto je zná naprostá většina z vás. Které kusy patří mezi úplně nejoblíbenější?

Jak jsi krásné, neviňátko

Něžná lidová koleda popisuje, jak lidé přicházejí k novorozenému Ježíškovi, klaní se mu a dávají mu dárky.

Půjdem spolu do Betléma

Podobně jako předchozí i tenhle slavný kus má kořeny v lidové kultuře, takže se o jejím původu či době vzniku bohužel mnoho neví.

Pásli ovce valaši

Valaši se říkávalo pastýřům. Slavný vánoční příběh vypráví, jak se nedaleko Betléma zjevil ovčákům anděl a oznámil jim, že se právě narodil Spasitel. Pasáčci pak za Ježíškem běželi, aby se na vlastní oči přesvědčili a pozdravili ho. A právě o tom neznámí autoři složili tuto veselou písničku.

Vánoce, Vánoce přicházejí

Tohle je jedna z nejznámějších českých vánočních písniček. Je z roku 1962 a stvořili ji dva legendární hitmakeři: hudbu složil Jaromír Vomáčka (†55) a text napsal Zdeněk Borovec (†69).

Tichá noc

Originál celosvětově proslulé vánoční písně se jmenuje Stille Nacht. Poprvé zazněla roku 1818 v Rakousku, německá slova napsal Joseph Mohr a hudbu složil Franz Xaver Gruber. Českých textů existuje víc, autor verze ve videu není známý.

Popové vánoční hity ze zahraniční

Populární kultura dala v uplynulých dekádách vzniknout vánočním hitům, které se vepsaly lidem pod kůži natolik, že se již dají považovat za moderní klasiku. Následující dva songy jsou pravděpodobně nejznámější.

Happy Xmas (War Is Over)

John Lennon (†40) spolu se svou ženou Yoko Ono (86) složil a nazpíval roku 1971 jakýsi vánoční manifest proti válce ve Vietnamu, který se stal během času jednou z nejpopulárnějších vánočních skladeb.

Last Christmas

Hudebníci George Michael (†53) a Andrew Ridgeley (56) vytvořili v 80. letech velmi populární duo Wham! a v roce 1984 vydali nejhranější vánoční popovou skladbu vůbec. Hit složil George Michael prý za jedinou noc.

České popové vánoční songy

Nové písně inspirované nejoblíbenějšími vznikají i v tuzemsku a některé jsou opravdu oblíbené. Budou z nich nesmrtelné hity jako z klasiky Vánoce, Vánoce přicházejí?

Jsou svátky

Anglický originál Brandy (později se přejmenoval na Mandy), jehož spoluautorem je slavný Scott English (†81), opatřil českým textem Zdeněk Borovec. Roku 1976 tak vznikla jímavá píseň, kterou nahrál Karel Gott (†80).

Půlnoční

Jedním z největších vánočních hitů posledních let je nepochybně tato píseň, kterou nahrál Václav Neckář (76) se skupinou Umakart původně jako součást soundtracku pro film Alois Nebel (2011).

Vánoce na míru

Teprve před dvěma lety vyšla dojemná písnička, kterou během svátků určitě uslyšíte na každé rozhlasové stanici. Je roku 2017 a zpívá ji Ewa Farna (26), která je také její spoluautorkou.

Anketa

Kterou z uvedených písniček a koled máte nejradši?
Jak jsi krásné, neviňátko
2,8 %
Půjdem spolu do Betléma
2,3 %
Pásli ovce valaši
1,6 %
Vánoce, Vánoce přicházejí
7,9 %
Tichá noc
35,4 %
Happy Xmas
10,3 %
Last Christmas
11,3 %
Jsou svátky
7,1 %
Půlnoční
14,9 %
Vánoce na míru
6,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2517 čtenářů.

Nenašli jste v seznamu svou nejoblíbenější vánoční skladbu? Nezoufejte a pusťte si pořádný vánoční film, ať si spravíte náladu.

Reklama

Související témata: