Hlavní obsah

Jste nemocní, ale nic na vás nezabírá? Zkuste léčivou sílu pupenů!

Foto: Thinkstock

Přírodním přípravkům dávají mnozí lidé přednost před chemotarapeutiky. Účinek nebývá tak rychlý a razantní, zato ale nemívají vedlejší účinkyFoto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kapsle, k prasknutí nacpané léčivými látkami – tak si můžete představit pupeny a výhonky rostlin. Výtažky z nich jsou nejúčinnější ze všech přírodních přípravků. Na co pomáhají a jak je užívat?

Článek

Vlastně není divu, že mají takovou sílu. Do pupenů a mladých výhonků rostlina ukládá to nejlepší, co má: minerální látky, stopové prvky, fytohormony i enzymy. To všechno potřebuje pro svůj další růst.

Gemmoterapie (léčba pupeny) se často osvědčuje tam, kde běžná medicína selhává – třeba u lymeské boreliózy, alergií nebo artrózy. Stejně jako jiné alternativní metody, i tahle léčba má své spokojené příznivce i ty, kteří tvrdí, že je k ničemu. Ale i když zrovna vám nepomůže, můžete si být jistí, že aspoň neuškodí.

K pročištění bříza

K léčebným účinkům se používá přibližně 40 druhů výtažků z různých rostlin, keřů nebo stromů. Vzhledem k vysoké koncentraci účinných látek se užívají po kapkách, rozpuštěných v trošce vody. Kdo chce pocítit sílu přírody, musí mít dostatek trpělivosti – základní kúra většinou trvá nejméně měsíc.

K nejpoužívanějším rostlinám patří topol, bez, arónie a babyka, dají se ale koupit i směsi, přímo cílené na určitý zdravotní problém. Před samotnou léčbou se doporučuje nejdříve absolvovat čisticí kúru z břízy, buku nebo dubu.

Foto: Thinkstock

Do pupenů a výhonků dává rostlina to nejcennější, co má – vitaminy, minerály, stopové prvky i enzymy. Proto jsou pro léčbu tak přínosnéFoto: Thinkstock

Na boreliózu topol

Lymeská borelióza je nemoc, která – pokud není rozpoznána a léčena včas – může mít velmi nepěkné následky. Zasahuje játra, pohybový aparát, někdy i zrak a srdce. V posledním stadiu postihuje nervovou soustavu. Podle Mgr. Jarmily Podhorné, odbornice na rostlinnou terapii a zakladatelky firmy Naděje, je právě na tuto zákeřnou nemoc mimořádně účinný výtažek z pupenů topolu. Takto popisuje jeden z řady případů, které jí „prošly rukama“:

„Byl to muž s boreliózou ve třetím stadiu. Už tři čtvrtě roku byl na neschopence a pravidelně navštěvoval kliniku v Olomouci. Ve svých herbářích jsem pro něj začala hledat lék a jediným správným východiskem se jevila tinktura z topolu. Po necelých dvou měsících užívání tento muž nastoupil zpět do práce.“

Nechte si poradit

Užívání gemmoterapeutických přípravků nevyžaduje žádný zvláštní režim ani dietu. Lze je bez problémů kombinovat s klasickými (alopatickými) léky, doporučuje se ale zachovat aspoň půlhodinový odstup. Jednotlivé tinktury si můžete „naordinovat“ sami podle popisu účinků a koupit na internetu.

„Mnohem lepší je ale poradit se s léčitelem, který vám vybere přípravek přímo na míru,“ ujišťuje Matyáš Orsák, odborník z firmy Rabštejnská apatyka, s.r.o. „Stejnou indikaci může mít víc přípravků, a vybrat ten správný vyžaduje velkou zkušenost,“ dodává.

Foto: Thinkstock

Gemmoterapeutické tinktury se vyrábějí ručně z přísně kontrolovaných surovinFoto: Thinkstock

Ze začátku čekejte zhoršení

Pokud gemmoterapeutiky léčíte akutní onemocnění, na počátku léčby se vám může mírně přitížit. Nejčastěji se to stává při léčbě ekzémů, lupénky a jiných kožních onemocnění. Není ale třeba se znepokojovat – jde o ukazatel toho, že se tělo začíná čistit. Ve většině případů dochází k odeznění nepříznivých reakcí během několika dnů až dvou týdnů.

A má tahle léčba co nabídnout i lidem, kteří se nepotýkají s žádnou vážnou nemocí, ale chtěli by se „jen“ vyhnout zimnímu nachlazení a virózám? „V takovém případě bych nedoporučil gemmoterapeutikum, ale spíše suchý extrakt ze šišáku bajkalského nebo klasickou tinkturu ze šípkových hálek. Obojí podpoří imunitu mnohem víc než známá echinacea,“ radí Matyáš Orsák. A my dodáváme, že levněji než chemické přípravky. Cena jedné lahvičky tinktury se pohybuje kolem 130 korun.

Zkusili byste to? Na jaké bylinky spoléháte vy?

Načítám