Hlavní obsah

Jste závislí na sladkém? Potřebujete odvykačku!

Foto: Thinkstock

Poradíme vám, jak mlsat méně, a hlavně ne tak často!Foto: Thinkstock

Reklama

Toužíte po sladkostech, prahnete po nich, nemůžete bez nich být? To není zmlsanost, cukr je návykový podobně jako třeba nikotin. Bojujte s tím! Poradíme jak.

Článek

Čím víc sladkého jíte, tím silněji po něm budete bažit – tak funguje cukrová houpačka. Nutriční expertka Iva Veselá z poradny Food-Life to vysvětluje: „Z fyziologického hlediska jsou chutě na sladké důsledkem poklesu hladiny cukru v krvi. Tělo se snaží pokles vyrovnat, což se projeví tak, že se vrhnete na čokoládovou tyčinku nebo koblihu. Hladina cukru v krvi prudce stoupne, proto ji organismus pomocí inzulinu opět srazí na nižší hodnotu – čímž se dostanete opět do poklesu. Chuť na sladké se vrací. A to se opakuje mnohokrát za den.“

Pomoc, mám absťák!

Kolísání krevního cukru ale není jediný problém. Vědci to názorně předvedli na myších, které po několik týdnů krmili cukerným roztokem. Když pak jeho přísun přerušili, projevovali hlodavci abstinenční příznaky: cvakali zoubky, zoufale pištěli a zmateně pobíhali. Když se zdroj milované dobroty vrátil, spořádaly pokusné myšky o třetinu více cukru než dřív.

Foto: Thinkstock

Už jste se někdy dívali na etiketu své oblíbené bonboniéry?Foto: Thinkstock

Cukr způsobil změny v části mozku zvané amygdala, která je zodpovědná za prožívání slasti. Podle vědců pomáhá cukr uvolňovat hormon dopamin, což vede k pocitu spokojenosti, ale také některé opioidy, kterých se pak tělo vehementně domáhá. Důsledkem jsou abstinenční příznaky – nervozita, neklid, bolesti hlavy a podobně.

S brambůrky to nevyhrajete

Že na sladké moc nejste a raději si dáte housku nebo sáček chipsů? Bohužel nemáte vyhráno. Podobně jako řepný cukr působí i jiné rafinované sacharidy (hlavně bílá mouka a výrobky z ní), které váš organismus dokáže přeměnit na glukózu skoro stejně rychle, jako kdybyste jedli sladkosti. Důsledkem je kromě nepříjemně rychle přibývajících kil i únava, nervozita a výkyvy nálady.

Foto: Thinkstock

Ořechy místo sušenky jsou dobrá volba, ale doporučujeme spíše ránoFoto: Thinkstock

Jak z toho ven? Dejte si para ořechy!

Možná se jednou dočkáte toho, že se touha po sladkém bude léčit pomocí náplastí podobně jako závislost na nikotinu – zatím se ale neobejdete bez pevné vůle. Takhle si to usnadníte:

  • Zastavte cukrovou houpačku, tedy výkyvy cukru v krvi: Jezte pravidelně (přestávky maximálně 3 hodiny) a co nejvíc omezte potraviny s vysokým glykemickým indexem (sladkosti, křupky, slazené nápoje). Vybírejte si potraviny s vlákninou (tmavé pečivo, celozrnné těstoviny, pečte ze špaldové mouky).
  • Místo cukru používejte zdravější formy slazení (stévie, javorový sirup, datlový siup, melasa). Více o sladidlech zde.
  • Aby vás během dne nehonila mlsná (velmi často kolem 16. hodiny a večer), dejte si sladkou snídani. Zkuste bílý jogurt s bulgurem, oříšky, kakaem a ovocem. Uvidíte, že vás pak celý den chuť mlsat přejde. Přísun cukru do krve zpomalíte právě i tím, když si zároveň dáte bílkoviny (jogurt) a tuky (ořechy).
  • Zapojte chrom. „Pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi, vhodnější než tablety je ale zařadit ho přímo do stravy. Výborným zdrojem jsou rajčata, hrušky, datle, ale hlavně para ořechy a mušle,“ radí Iva Veselá.
  • Pozorně si přečtěte, co se píše na obalu vaší zamilované dobroty. Například 50gramové tyčinky mnohdy obsahují 29 g cukru a 8 g tuku. Ještě na ně máte chuť?
  • Chuť na sladké také může pramenit z nadměrného stresu, potíží, fyzické zátěže a nedostatku spánku... Snažte se na to myslet a vyhýbat se tomu.

Na čem ujíždíte vy? A dokážete si říct „ne“, nebo jste už tak trochu závislí?

Reklama

Načítám