Hlavní obsah

K čemu může být partnerská smlouva? I jako garance na sex 

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lepší vyjednávací podmínky, méně hádek, jasnost v přáních i přehled o vývoji vztahu. Tohle všechno můžete získat, pokud mezi sebou a partnerem uzavřete kontrakt! Co všechno to obnáší a jaké položky se do takové dohody dají zahrnout?

Článek

Christian Grey a Anastasia Steele, hrdinové „Padesáti odstínů šedi“, uzavřeli smlouvu, jejíž obsah se týkal sexuálních praktik, jejich vykonávání a mlčenlivosti. Podle vztahového experta Jordana Graye jsou jistou partnerskou dohodou vázáni i třeba Mark Zuckerberg a jeho manželka Priscilla Chan. Proč? Slavní i neslavní, chudí nebo bohatí, všichni chtějí mít ve svých vztazích jasno. A touží po tom, aby byli více chráněni.

Proč to může být výhodné i pro vás?

U soudu neuspějete, ale přínosy oceníte

Uzavírání partnerských úmluv je v současnosti populární. Taková smlouva se dá popsat jako dokument, který je napsán a podepsán (obvykle) dvěma osobami v rámci důvěrného vztahu. Není právně závazný, nejedná se o manželskou smlouvu, a přesto může být velmi důležitý. Proč?

Společně si sednete a určíte, co je pro vás důležité, abyste se cítili v bezpečí, milovaní a opečovávaní. Zmíněný Jordan Gray na svém blogu popisuje, že má tucty klientů, kteří mají přesně takhle svůj milostný nebo partnerský vztah „zpečetěný“. A právě on sestavil seznam čtyř hlavních výhod těchto smluv.

1. Poctivost

Spoluvytváření vztahové smlouvy vám dá příležitost být na sto procent upřímní v tom, co je pro vás důležité. Do budoucna se tak budete moci vyhnout dohadům, bojům a frustracím. Co je totiž psáno, to je dáno…

Foto: ArtFamily, Shutterstock.com

Partnerská smlouva vám dá možnost vyjádřit své potřeby a poznat ty partnerovyFoto: ArtFamily, Shutterstock.com

2. Znalost potřeb účastníků

I když to možná zní dost pragmaticky a neromanticky, rozsáhlý rozhovor o potřebách, přáních i touhách otevírá okno do fyzických, emocionálních i sexuálních potřeb vás i vašeho partnera.

3. Jasnost záměrů a sladění cílů

Ať už diskutujete o sexu, penězích, náboženství, dětech a jejich výchově, nebo dalších životních oblastech, sepsání smlouvy se považuje za zásadní krok k nalezení porozumění a sladění společných potřeb dvou dospělých lidí.

4. Životní mapa

Každý se někdy v životě ocitne na rozcestí a tápe, co vlastně chce nebo jestli má jeho vztah smysl. Opětovné přečtení smlouvy třeba i po několika letech od jejího vzniku může každého účastníka přivést takříkajíc zpátky na trať. Díky ní si třeba uvědomí, o co usiluje, za čím se roky žene nebo proč je zrovna v té či oné partnerské fázi. Dohoda tak vlastně funguje jako psychologický ukazatel úspěšnosti vývoje.

A pozor, nezáleží na tom, kdy je uzavřena. Jordan Gray podotýká, že se můžete znát pět hodin, pět týdnů nebo pět let. Nikdy není pozdě vzít do ruky tužku a papír a sesumírovat to podstatné. Co třeba?

Existuje v podstatě nekonečný počet kategorií, přičemž mezi nejčastější položky patří podrobnosti milostných nocí (četnost sexu, plánování, iniciace a konkrétní milostné praktiky), dále rozložení času mezi práci, rodinu a přátele, vykonávání domácích prací či tajemství. Chcete vědět, pokud si váš protějšek najde milenku, nebo radši zůstanete ve sladké nevědomosti? I to může být předmětem partnerské smlouvy.

Důsledky porušení pravidel

Když se ocitnete v rozporu s některou částí smlouvy, láskyplně si tuto konkrétní pasáž připomeňte a snažte se zjistit, proč byla porušena, popřípadě se odvolejte na předem určené sankce. (Provinilec může třeba na měsíc převzít domácí práce.) Nezapomeňte, že zmíněná dohoda je soubor pokynů a přání, ne výhrůžný dopis od exekutora. Vše je dobrovolné!

Stále tápete, jak a s čím začít při sestavování smlouvy? Zde jsou příklady nejjednodušší struktury:

  • Tato smlouva se uzavírá mezi (připište jména obou partnerů) -
  • Tato smlouva platí do (uveďte konkrétní datum) -
  • V našem vztahu souhlasíme s tím, aby každý z nás mohl navrhnout cokoli, co naše partnerství obohatí (doplňte podle osobních potřeb) -
  • Dohodli jsme se, že nikdy nebudeme hovořit o intimnostech na veřejnosti -
  • Nebudeme do ložnice nosit telefony ani tablety -
  • Pomilujeme se minimálně jednou týdně -
  • Do partnerových narozenin investujeme maximálně 500, 1000, 2000 korun -
  • Vždy budeme jednat trpělivě a vyslechneme protistranu -

Smlouva může mít nespočet bodů, ale s tím, jak se lidé a priority mění, je třeba ji čas od času aktualizovat. (Vyžadovat sex pětkrát týdně po deseti letech manželství je trochu sci-fi.) Podle Jordana Graye chvíle na úpravy přichází mezi třemi až dvanácti měsíci.

Tak co, máte partnerskou dohodu nebo o ní uvažujete?

Načítám