Hlavní obsah

Přivítejte kopřivy na zahradě a vyrobte si přírodní hnojivo

Foto: Dezajny, Shutterstock.com

Foto: Dezajny, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Když přestanete kopřivy vnímat jen jako nepříjemný plevel, můžete je proměnit v užitečné hnojivo. Podporují růst rostlin a posilují jejich obranyschopnost. Tady jsou tipy, jak kopřivy zužitkovat.

Článek

O letošním jaru nebude o kopřivy nouze. Už nějaký týden raší. Zatímco mladé listy jsou plné vitaminů, pročišťují a léčí, a proto jsou perfektní do bylinkových čajů nebo do nádivky, povyrostlé kopřivy prospějí vaší zeleninové zahrádce. Obsahují například dusík, fosfor, draslík, zinek nebo železo – tedy látky, které rostliny povzbudí a posílí. Zároveň přilákají na zahradu žížaly. A aby toho nebylo málo, z kopřiv si můžete vyrobit i postřik proti mšicím.

Kopřivy přidají do půdy živiny

Zvlášť některé druhy zeleniny potřebují pro svůj růst pořádnou porci živin. Jsou to třeba rajčata, papriky, okurky nebo dýně a cukety. Nemusíte hned sahat po chemii. Pokud v koutě vaší zahrady rostou kopřivy, hýčkejte si je. Jednou za čas je můžete vytrhat (raději v pořádných rukavicích) nebo je posekat a nať položit na záhony. Rozloží se a spolu s tímhle procesem se do půdy uvolní živiny.

Hrst kopřiv můžete přidat také do jamky předtím, než do ní zasadíte například rajčata. Kopřivy se rozloží, uvolní do půdy prospěšné látky a rajčata budou růst jedna radost. Podobný postup můžete zvolit i u jiných druhů zeleniny.

Z náruče kopřiv si můžete připravit hnojivo, které přidáte do zálivky. Například kbelík (nikoli kovový, raději plastový) naplňte do tří čtvrtin kopřivami a zalijte dešťovou vodou. Přikryjte třeba prknem, zatěžkejte cihlou a nechte nálev asi tři týdny kvasit – pochopitelně nebude voňavý. Výluh při každotýdenní zálivce řeďte v poměru 1 díl kopřivového hnojiva na 50 dílů vody, pokud hnojíte jednou za měsíc, můžete ředit 1 : 10. Publikovali jsme i další tipy na hnojiva vyrobená přímo na vaší zahrádce.

Foto: Catalin Petolea, Shutterstock.com

Až dočtete náš článek, začnete se určitě chovat ke kopřivám jako k velké svátosti. Zejména, pokud jich máte na pozemku jen párFoto: Catalin Petolea, Shutterstock.com

Kopřivy jako pochoutka pro žížaly

Pokud v půdě marně hledáte žížaly (udržet je například v kompostu není tak snadné, jak se na první pohled zdá), zkuste je přilákat právě s pomocí kopřivy. Pro malé tvory, které čechrají zeminu, jsou kopřivy prý velkou pochoutkou – přidávejte proto spařenou kopřivovou nať na kompost.

Nať můžete také zarýt přímo do půdy. Spíš než na jaře před výsadbou, je lepší kopřivy zarýt do záhonů na podzim, protože se přes zimu rozloží. Vyhněte se ale zbytnělým oddenkům, které se rozkládají přece jen delší dobu.

Kopřivový postřik na mšice

Jestli se na vaše růže, bylinky nebo zeleninu vrací se železnou pravidelností mšice, zkuste proti nim letos bojovat kopřivovým postřikem. Ze všech přírodních metod boje proti mšicím je patrně nejúčinnější, i když možností je rozhodně víc.

Na postřik budete potřebovat asi půl kila kopřiv, jež naložíte do pěti litrů vody, nejlépe zase do plastového kbelíku, který uzavřete. Louhujte dvacet čtyři hodiny. Potom výluh nařeďte vodou poměrem 1 : 5 ve prospěch vody. Naplňte běžný rozprašovač a rostlinu důkladně postříkejte. Používat můžete na vše krom cibule a luštěnin, jimž by kopřivový postřik spíš ublížil.

Foto: N-sky, Shutterstock.com

Slunéčko sedmitečné je přirozený predátor mšicFoto: N-sky, Shutterstock.com

Když se kopřivy přemnoží

Máte kopřiv na zahradě plno, a aspoň v části je chcete vyhubit? Pokud nechcete sáhnout po chemii, bude to trvat. Kopřivám se daří hlavně tam, kde je hodně dusíku – což může být pro budoucí pěstování výhodné.

Osvědčená metoda pak radí kosit, vytrhávat, a hlavně kopřivy odvážet jinam, aby se znovu neuchytily tam, kde je nechcete. I zlikvidované kopřivy můžete přidávat do kompostu – nechte je ale raději proschnout, aby v něm nezakořenily a nezačaly znovu vyrůstat.

Na kopřivách si také pochutnají kuřátka, slepice, kachny nebo kozy – třeba se najde některý ze sousedů, který má ještě hospodářství a z kopřiv bude mít radost.

Jak kopřivy na zahrádce využíváte vy? Už je také čas sázet trvalky. Víte, jak na to?

Reklama

Související témata:

Načítám