Hlavní obsah

Co je lepší než škvarková pomazánka? Tahle kachní dobrota!

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léto se sice pomalu chýlí ke konci, ale to není důvod k zoufalství – i v září si ještě můžete užít čas venku nebo si alespoň pochutnat na všech dobrotách, které barevný měsíc nabízí. Uspořádejte s námi pozdně letní hostinu!

Článek

Září neznamená jen konec léta, ale mimo jiné i čas vinobraní. Připravte si hostinu plnou zářijových plodů, nalijte si sklenku dobrého vína a při pěkném počasí si vše venku pořádně vychutnejte.

V dnešním menu najdete recept na báječný naložený květák (je krásně křupavý a příjemně pikantní), lahodnou pomazánku z kachního masa (vlastně takovou škvarkovku po francouzsku), zdravější „chlebíčky“ ze sladkých brambor obložené zářijovým ovocem a sýry. A samozřejmě nebude chybět ani dezert – čokoládová bábovka říznutá kapkou červeného vína.

Jednohubky ze sladkých brambor

Potřebujete: 2–3 batáty (spíše podlouhlého tvaru), olivový olej, sůl, pepř, lžičku mleté skořice nebo římského kmínu (klidně namíchejte oboje)

K servírování: hrušku, jablko, plísňové sýry (dala jsem gorgonzolu a hermelín), med, granátové jablko, vlašské ořechy

Foto: Greta Blumajerová

Chlebíčky bez pečiva uvítají nejen kamarádky na dietěFoto: Greta Blumajerová

Postup: Troubu vyhřejte na 200 °C. Omyté, ale neoloupané brambory pokrájejte na asi 0,5 cm tlusté plátky, v míse opatrně promíchejte s trochou oleje, solí, čerstvě mletým pepřem a skořicí nebo římským kmínem (nebojte se nasládlého koření, s batáty si perfektně rozumí) a v jedné vrstvě rozprostřete na pečicí papír. Pečte asi 15 minut, poté otočte a dopečte dalších zhruba 15 minut dokřupava. Obložte plátky ovoce a sýrů, ořechy, zrníčky granátového jablka a podle chuti pokapejte medem.

Foto: Greta Blumajerová

Křupavé plátky brambor doplňte čerstvým ovocem, oblíbenými sýry a ořechy a lehounce pokapejte medemFoto: Greta Blumajerová

Tip: Sladké brambory jsou sice dražší, zato mnohem zdravější než ty klasické. Nevíte, jak je zpracovat? Vyzkoušejte naše skvělé recepty na báječná batátová jídlatři luxusní přílohy z batátů: smažené noky, pečené měsíčky nebo pyré.

Pikantní naložený květák

Na asi 3 sklenice o 720 ml potřebujete: 2 menší květáky (použila jsem 1 zelený a 1 klasický bílý), 1 l vody, 300 ml lihového octa, 60 g cukru krupice, 20 g soli, 3 lžičky hořčičného semínka, 2 lžičky kurkumy, 3 lžičky kari nebo římského kmínu (já  jsem dala od každého 1,5 lžičky), 3 tobolky kardamomu, chilli papričky

Foto: Greta Blumajerová

Křupavý naložený květák má skvělou chuť i barvuFoto: Greta Blumajerová

Postup: Květák rozeberte na menší růžičky, opláchněte a nechte okapat. Vodu s octem, cukrem, solí, hořčičným semínkem, kurkumou, kari a římským kmínem přiveďte k varu a nechte asi tři minuty probublávat. Na dno sklenic vypláchnutých vroucí vodou dejte po jedné tobolce kardamomu a rozdělte osušený květák. Podle chuti prokládejte kolečky nebo celými chilli papričkami. Zalijte horkým nálevem, zavíčkujte a 35 minut sterilujte ponořené v hrnci s vodou při 80 °C. Opatrně poté pod tekoucí vodou ochlaďte. Před konzumací nechte ještě alespoň 10 dní odležet. Chcete-li si květák užít ještě tento měsíc (což je dost dobře možné), klidně vynechte zavařování.

Tip: K nápadu naložit květák mě inspirovala moje kamarádka a velká kulinářka Pavlína, která pro vás v minulosti chystala hned několik podzimních dobrot: voňavé hovězí po korsicku, pikantní dýňovou hořčici, legendární bourguignon, ale tentokrát ze zvěřiny, a dýňový štrúdl s pomerančovým cukrem.

Kachní rillettes s cibulovým čatní

Na 5 skleniček potřebujete: 1 celou kachnu nebo 4 stehna, sůl, pepř, 2 velké snítky bylinek (rozmarýn, tymián), 6 stroužků česneku, 100 ml bílého vína

Na cibuládu: 2 lžíce sádla, 3 větší cibule, sůl, 3 lžíce cukru krupice, pepř, 100 ml bílého nebo červeného vína

K podávání: pečivo, nakládané cibulky, okurky

Foto: Greta Blumajerová

Kachní „škvarkovka“ s francouzským šmrncem: ovoněná bylinkami, bílým vínem a servírovaná s karamelizovanou cibulíFoto: Greta Blumajerová

Postup: Kachnu naporcujte na menší kusy, dobře osolte a opepřete a co nejvíc natěsno naskládejte do zapékací mísy. Proložte bylinkami a plátky česneku a podlijte vínem. Pečte přiklopené dvě až tři hodiny při 160 °C, až je maso krásně měkké a odpadá od kosti. Slijte šťávu se sádlem, nechte vychladnout, maso oberte a pomocí dvou vidliček roztrhejte na vlákna. Část sádla opatrně sundejte lžící z povrchu a schovejte si ho na zalití skleniček a zbylé spolu se šťávou smíchejte s masem. Podle chuti osolte a opepřete (spíše více než méně), upěchujte do skleniček (kdybyby se vám směs zdála moc hustá, můžete ji chvíli povařit) a povrch zalijte odloženým sádlem. V lednici vydrží až dva týdny (tedy když je nikdo nenajde).

Cibuli nakrájejte na proužky a asi deset minut opékejte na rozehřátém tuku. Osolte, zasypejte cukrem a nechte zkaramelizovat. Zalijte vínem a poduste do změknutí a zhoustnutí. Podávejte spolu s kachní pomazánkou.

Foto: Greta Blumajerová

Nalijme si čistého vína… venku prostě chutná nejlépe!Foto: Greta Blumajerová

Tip: Máte dostatek času? Pečte maso na ještě nižší teplotu (kolem 110 °C) a déle.

Kakaová bábovka s Merlotem

Potřebujete: 125 g másla, ¾ hrnku (1 hrnek = 250 ml) přírodního cukru, sůl, lžičku vanilkového extraktu, ¾ hrnku holandského kakaa, 3 vejce, 200 g bílého jogurtu, 2 hrnky hladké mouky, lžičku jedlé sody, ¾ hrnku červeného vína (dala jsem Merlot), tuk na vymazání, mouku na vysypání

Na polevu: 150 g hořké čokolády, 2 lžíce másla, 2 lžíce červeného vína (ideálně Merlotu)

Foto: Greta Blumajerová

Vyrobte si i vtipné stojánky na svíčky: do špuntů od vína vytvořte nožíkem dírku na svíčku a z druhé strany zapíchněte párátko, kterým stojánek přichytíte do bábovkyFoto: Greta Blumajerová

Postup: Troubu vyhřejte na 180 °C. Změklé máslo utřete s cukrem, špetkou soli, vanilkou a kakaem. Postupně do těsta zapracujte i vejce, jogurt, mouku, sodu a víno. Vlijte do bábovkové nebo koláčové formy (silikonovou stačí vymazat, jiné materiály raději i vysypejte) a dejte péct asi na hodinu nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Nechte dvacet minut chladnout ve formě a poté vyklopte. Čokoládu rozehřejte s máslem a metličkou vmíchejte víno. Chvíli počkejte, aby mohla poleva trochu zatuhnout a hned nestekla, a poté s ní přelijte vychladlou bábovku.

Foto: Greta Blumajerová

Bábovka je díky jogurtu krásně vláčná a víno jí dodává jen lehounký zajímavý nádechFoto: Greta Blumajerová

Také rádi vaříte s vínem? A občas ho i přidáte do jídla?

Reklama

Načítám