Hlavní obsah

Pivní guláš nebo bramboráky jinak? Svatého Patrika slavit nemusíte, ale irské recepty stojí za to

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Reklama

Každoročně 17. března se ulice větších měst (a sklenice s pivem) skoro po celém světě zbarví dozelena a průvody veselých postav s trojlístkem na čepici budete možná potkávat i u nás. Tento den patří oslavám svátku svatého Patrika a stojí za to se připojit. Nebo si alespoň uvařit dobré irské jídlo.

Článek

Svatý Patrik je sice patronem Irska, jeho svátek se ale slaví v mnoha dalších zemích po celém světě. O jeho životě se vypravují barvité legendy.

Kdo byl svatý Patrik

Narodil se v Británii na přelomu 4. a 5. století, v době, kdy byla římskou provincií. Pocházel z urozené a bohaté velšské rodiny a v mládí byl pořádně rozmazlený: lehkomyslný, o studium a náboženství nejevil zájem… V 16 letech ho ale unesli piráti a prodali do Irska do otroctví. Šest let tam pásl v nuzných podmínkách ovce a začal přemýšlet o životě a bohu. Podařilo se mu uprchnout a dostat se do vlasti, znovu ho však zajali a uvěznili. I tentokrát se mu útěk podařil. A jak už to v legendách chodí, napotřetí se dostal do nejhoršího vězení… Z toho ho vykoupili křesťané a on se plně oddal víře. Studoval ve Francii a stal se jáhnem. Ale stále ho něco táhlo do Irska, a tak vyslyšel volání a vydal se tam.

Rozuměl místním a dokázal si naklonit i zprvu nepřátelské keltské kněze a druidy. Byl plný lásky, navíc dobrý organizátor a řečník, a tak pomalu získával řadu následovníků. Traduje se, že si při výkladu Nejsvětější Trojice pomáhal zeleným trojlístkem (shamrock), a ten se pak stal jedním ze symbolů Irska. Další legenda praví, že dokázal z Irska vyhnat hady. Až do konce života se těšil velké úctě a popularitě a jeho hrob se stal poutním místem.

Na výročí jeho úmrtí se každoročně konají velkolepé a radostné oslavy: Den svatého Patrika. Kromě tradičního pití zeleného piva a účasti na průvodech se tento den v Irsku podává několik výborných jídel. Když se na ně pozorně zadíváte, připomenou vám naši kuchyni.

Foto: Profimedia.cz, Bas Blok - Shutterstock.com

K oslavám se připojuje celý svět, v minulých letech jste mohli vidět zeleně nasvícené Londýnské oko, operu v Sydney i římské Koloseum.Foto: Profimedia.cz, Bas Blok - Shutterstock.com

1. Colcannon

  • syté šťouchané brambory se zelím či kapustou

Brambory a zelé, živobytí celé… A platí to i v Irsku! Tradiční irský pokrm colcannon se skládá ze šťouchaných brambor a krátce podušeného zelí nebo kapusty. Zjemňuje ho smetana a máslo a někdy se přidává i cibule. Zelenou barvu na oslavu svatého Patrika přinese bohatá posypka z naťové cibulky nebo pažitka. Sytá příloha k jednoduchým úpravám masa, ale i samostatné lehčí jídlo.

Foto: from my point of view, Shutterstock.com

Colcannon se v Irsku podává celoročně. O Halloweenu do něj kuchař ukryje pár drobných předmětů: kdo najde prstýnek, do roka se vdá či ožení, mince je příslibem bohatství.Foto: from my point of view, Shutterstock.com

2. Irish stew

  • bohatý pivní guláš s bramborami a zeleninou

Jedno z nejznámějších irských jídel: větší kousky hovězího masa osmahněte dohněda, přidejte cibuli, česnek, mrkev a brambory nakrájené na větší kusy. Podlijte trochou vývaru a hlavně sklenicí černého irského piva. Jako koření postačí trocha pepře a tymiánu. Po dvou hodinách pomalého dušení pochopíte, proč je tenhle „irský hrnec“ tak populární po celém světě.

Foto: Slawomir Fajer, Shutterstock.com

Irish stew se často připravuje i z jehněčího nebo beraního masa.Foto: Slawomir Fajer, Shutterstock.com

3. Boxty

  • bramborové placky

Tyhle bramborové placky se připravují ze směsi prolisovaných vařených a  nastrouhaných syrových brambor. Přidává se do nich hladká mouka, vejce a kapka mléka a smaží se na pánvi stejně jako naše bramboráky. Na rozdíl od nich nemají tak výraznou chuť po česneku a majoránce a Irové je často přikusují k dalšímu oblíbenému pokrmu –coddle.

Foto: freeskyline, Shutterstock.com

Bramborové boxty se často podávají jako součást bohaté snídaně. Hodí se k různým úpravám vajec, ale i k pošírované tresce a uzenému lososoviFoto: freeskyline, Shutterstock.com

4. Coddle

  • buřtguláš po irsku

Dublinský coddle bude imponovat všem milovníkům uzenin. Připomíná buřtguláš: cibule, slanina, brambory a kvalitní jemně kořeněné vepřové klobásky, to vše zalité trochou vývaru (a pokud chcete, tak také trochou piva) a pomalu dušené k dokonalosti… Brambory volte pevnější, klobásky irské a jídlo duste opravdu pomalu a zvolna. Neodolatelná pochoutka! A jestli nemáte čas pouštět se do dlouhého vaření, podlijte černým pivem celé grilovací klobásky, večeře v irském stylu bude na stole do půl hodiny.

Foto: Nickola_Che, Shutterstock.com

Tenhle pokrm se spojuje především s irským Dublinem a zmínky o něm najdete i v díle Jamese Joycea.Foto: Nickola_Che, Shutterstock.com

5. Irish soda bread

  • rychlý chléb bez kynutí

Nevyžaduje kynutí a povede se i začátečníkům. Jak vyplývá z názvu, irský chléb nakypří soda a podmáslí. Přidat můžete i kmín nebo jarní bylinky, vždy ale mějte připravený dostatek másla k podávání. Na našich stránkách patří mezi nejoblíbenější recepty.

Foto: Brent Hofacker, Shutterstock.com

Irský soda bread často zdobí kůrka naříznutá do kříže: má symbolickou, ale i praktickou funkci. Křížem kuchař chlebu žehná a zároveň zabrání tomu, aby chléb při pečení praskl.Foto: Brent Hofacker, Shutterstock.com

6. Shepherd’s pie

  • zapečené mleté maso pod pokličkou z bramborové kaše

Dokonalý způsob, jak zužitkovat zbytky masového ragú a bramborové kaše. Neexistuje jenom jeden správný recept na pastýřský koláč: jméno evokuje použití beraního nebo jehněčího masa, často se ale připravuje z mletého hovězího, a pod názvem fisherman’s pie dokonce z rybího masa. Na stole vypadá opravdu hezky a rozšířený je po celých britských ostrovech.

Foto: Oksana Mizina, Shutterstock.com

Masové ragú nastaví a odlehčí kousky zeleniny: mrkev a hrášek jsou téměř povinné, kukuřice volitelná.Foto: Oksana Mizina, Shutterstock.com

Husté černé irské pivo dodá neodolatelnou chuť i dezertům. Odvážnější mohou zkusit trochu dekadentní muffiny s pivem a slaninou, ale skvělá je také pivní bábovka. Anebo zkusíte pivní hrnkovou vánočku (ze stejného těsta můžete udělat i mazanec).

Reklama

Načítám