Hlavní obsah

Nejlepší farmy, které musíte navštívit: Snídaně v levandulovém poli, krmení zvířat, nebo výroba medu

Foto: Archiv Levandulové údolí

Foto: Archiv Levandulové údolí

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skvělé počasí, volný víkend a chuť něco podniknout. To jsou ideální podmínky na výlety (nejen) pro rodiny s dětmi, které si v červnu můžete užít pokaždé na jiném místě i v odlišném koutě naší republiky. A naše tipy? Tentokrát jsme se zaměřili na rodinné farmy.

Článek

Rodinných farem najdete u nás nespočet. Věnují se většinou pěstování lokálních surovin, chovu domácích zvířat, ale i výrobě domácích produktů. A také lákají na spoustu zážitků, které si u nich mohou dopřát celé rodiny s malými i velkými dětmi. Utíkáte rádi z ruchu města do přírody? Máme pro vás tip na 5 rodinných farem, kde si užijete dobrý brunch, nakrmíte pštrosy nebo budete hledat s dětmi poklad.

Ochočte si zvířátko

Celý den s vyžitím a mazlením zvířátek nabízí Farmapark U Toma v Ledcích u Plzně, který vznikl teprve před dvěma lety. Je založen na kontaktu se zvířátky, takže děti mohou do výběhů, povozit se na ponících, některé druhy nakrmit a pochovat. Lze i adoptovat některé zvíře a přispět na něj od 500 Kč výš. Vedle králíků, morčat, koček, ovcí, koz, prasat, krav a oslů tu najdete i skunka, dikobraze či daňka. Otevřeno je od pondělí do neděle, ve všední dny od 8 do 18, do 19 hodin pak o víkendech. Cena vstupenky je 55 Kč za dítě do 15 let a 300 Kč za rodinu.

Foto: Archiv Farmapark u Toma

Ve Farmaparku U Toma ocení děti bezprostřední kontakt se zvířátkyFoto: Archiv Farmapark u Toma

Pštrosí vábení

Zoologické zahrady nyní praskají ve švech, ale co kdybyste je vyměnili pro jednou za Pštrosí farmu v Doubravicích nad Svitavou na okraji Moravského krasu? Při prohlídkách s odborným komentářem se dozvíte zajímavosti ze života i chovu těchto největších ptáků světa. Kromě pštrosů jsou na farmě také ovce a kozy, nechybí ani občerstvení, kde můžete mimo jiné ochutnat právě i pštrosí maso, které se zde zpracovává. Od dubna do září zde mají otevřeno každý den od 8 do 17 hodin a vstup je zdarma.

Foto: Archiv Pštrosí farma Doubravice

Seznamte se blíže se životem a chovem pštrosů afrických u násFoto: Archiv Pštrosí farma Doubravice

Za vůní levandule

Levandule má u nás dlouhou historii a pěstovali ji už v 10. století staří Keltové. I proto najdete v Česku spoustu levandulových farem. Jednou z nich je také areál Levandulového údolí v Chodouni nedaleko Berouna. Mají otevřeno celoročně a můžete si zde zacvičit jógu, vlastnoručně vyrobit bio levandulovou mořskou sůl nebo cukr s levandulí a klidně také posnídat. Během jara a léta se zde pořádají i speciální léčebné procedury, workshopy a akce, například levandulové slavnosti nebo dožínky.

Foto: Archiv Levandulové údolí

Což takhle vyrazit na snídani s přáteli či dětmi na levandulovou farmuFoto: Archiv Levandulové údolí

Za poníky

Pokud plánujete cestu do Plzně nebo někam poblíž, zkuste se zastavit také na ekologické farmě Moulisových v Milínově. Zavítat tam můžete prakticky kdykoli, neboť je vstup zdarma, ale klidně zde můžete i přespat v glampingovém domku a projet se na ponících. Součástí areálu je totiž jezdecký klub, který pořádá v létě také příměstské tábory. V areálu, který je otevřený nepřetržitě, najdete i dětské hřiště, rovněž další domácí zvířátka jako králíky, kozy a ovečky. Vyjížďky na ponících si však raději předem rezervujte. Farma nabízí také prodej masa a produktů z BIO hovězího.

Foto: Archiv Farma Moulisových

Většina malých dětí jízdu na ponících milujeFoto: Archiv Farma Moulisových

Staňte se na chvilku včelařem

Netradiční zážitek vám poskytne také rodinná včelařská farma AnnKas v obci Dubičná uprostřed Českého středohoří, která se specializuje na výrobu medu a dalších produktů z včelího vosku. Mimo jiné nabízí exkurze a workshopy na objednávku, ale i apiterapeutické masáže (pomocích včelích produktů) a apiterapii. Na farmě, kam se objednejte ale předem telefonicky, vás provede sympatická majitelka Andrea Novotná. V rámci prohlídky si můžete také vyrobit svíčky z přírodního včelího vosku.

Foto: kosolovskyy, Shutterstock.com

Poznejte život včel i včelařů a ochutnejte přírodní medFoto: kosolovskyy, Shutterstock.com

Reklama

Načítám