Hlavní obsah

Nejlepší svačiny a obědy pro děti na výlet: Těstovinové saláty, zeleninové smaženky a cool wrapy

Foto: VectorExpress, Shutterstock.com

Foto: VectorExpress, Shutterstock.com

Reklama

Rodiče už počítají dny do začátku prázdnin a těší se na okamžik, kdy jim alespoň na chvíli odpadne práce s přípravou svačin. Do té doby je ale čeká ještě jedna zkouška: přišel čas školních výletů a s ním hledání odpovědi na otázku, co sbalit dětem do krabičky k obědu.

Článek

Oběd do krabičky pro děti by měl splňovat několik kritérií: musí vydržet transport a téměř letní červnové teploty. Musí být dobrý i bez ohřívání, dostatečně sytý a zdravý, ale hlavně dostatečně atraktivní, aby ho děti opravdu snědly. Potřebujete inspiraci? Tady je!

Klasika: řízek v chlebu a pizza šneky

Máte téměř jistotu, že se vám z výletu vrátí prázdná krabička. Řízek v chlebu je klasika, na které odrostly celé generace, má ale jednu nevýhodu: příprava je poměrně zdlouhavá. Stejně atraktivní a oblíbené jsou ovšem i šneky z listového těsta a ty zvládnou upéct i menší školáci téměř bez pomoci. Největší úspěch bude mít náplň ze šunky a sýra, schovat do nich ale můžete i trochu špenátu nebo vyměnit listové těsto za to na pizzu.

Těstovinový salát do krabičky

Těstoviny miluje většina dětí a ve formě salátu jsou výborné i v pokojové teplotě. Kamenem úrazu může být majonéza, která se do nich často přidává a v teple se rychle kazí. Na výlet vybírejte recepty bez majonézy nebo ji zkuste nahradit majonézou z aquafaby. Neobsahuje syrová vejce a chuť je k nerozeznání od klasiky. Vyberte zábavný tvar těstovin (v salátu je skvělý i kuskus), přidejte zeleninu a trochu bílkovin ve formě tuňáka, dobrého sýra či trochy luštěnin – a pak už jen stačí nezapomenout přibalit lžičku!

Chlebové placky, wrapy a tortilly

Wrapy a plněné chlebové placky jsou dostatečně cool, aby bavily i puberťáky, a zároveň do nich schováte i zeleninu, která by jinak zůstala netknutá. Troufnete si na domácí tortilly?

Zeleninové placky a smaženky

Skvělou volbou do obědové krabičky jsou také různé zeleninové placky a smaženky. Připravte jich rovnou víc, budete mít vyřešený i oběd do práce.

Palačinky a lívance na výlet

Titul matka či otec roku si určitě vysloužíte, když dětem zabalíte tolik oblíbené palačinky či lívance. Aby byly dostatečně syté, sáhněte po výživnější mouce a přidejte náplň třeba z tvarohu. Jak na nejlepší palačinky, aby se netrhaly?

A nezapomeňte ani na pití: voňavá domácí kola je o poznání zdravější a domácí ledový čaj je také lepší volba než barevné nápoje z obchodu se spoustou zbytečného cukru.

Reklama

Načítám