Hlavní obsah

Nejlepší zoologické zahrady v ČR a okolí: Kde je nejstarší zoo na světě, kam za pandou či lenochody

Foto: Andrei Suciu, Shutterstock.com

Foto: Andrei Suciu, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výpravy za prohlídkou exotické, ale i nám známé fauny tradičně baví výletníky všech věkových kategorií. Vydejte se do nejzajímavějších zoo u nás nebo v našich sousedních státech. Pár tipů bychom měli.

Článek

Velké zoologické zahrady mají v současnosti otevřeno obvykle celoročně, a byť zima není jejich hlavní sezonou, má v těchto měsících smysl je navštívit. Stoprocentně se nebudete tlačit v davu, nečekají vás nesnesitelná horka a mimo jiné i z toho důvodu mohou být některé druhy živější a čilejší než v létě. Super zoologickými zahradami se můžeme pyšnit my i naši sousedé.

Zoo Praha

Za jednou z deseti nejlepších zoologických zahrad na světě nemusíte cestovat zas tak daleko. V Zoo Praha můžete spatřit bezmála 700 živočišných druhů a celkem skoro 5 a půl tisíce zvířat, mezi nimi například slony indické, žirafy, gorily, tučňáky, hrochy, velké želvy nebo lední medvědy, kteří zůstávají ve venkovních výbězích i během zimy. Celkem si v pražské zoo projdete na 150 expozic, mezi nimi také 15 specializovaných pavilonů, jako je třeba Indonéská džungle, Africký dům nebo pavilon ptáků Sečuán. Zoo také pomáhá přežít ohroženým druhům v přírodě, klíčovou roli hraje například v záchraně koně Převalského.

Foto: Mapy.cz/Vít Franc

O víkendech a svátcích probíhají v pražské zoo komentovaná krmení a setkání, třeba i u slonů Foto: Mapy.cz/Vít Franc

Zoo Berlín

V hlavním městě Německa se nachází nejstarší zoo v zemi a také jedna z nejstarších v Evropě. Zoo Berlín, která byla založená už v roce 1844, se jako jedna z nemnoha evropských zoo může pyšnit pavilonem s pandou velikou. Černobílý medvěd spolu s dalšími 1200 druhy zvířat přiláká do zoo každoročně až čtyři miliony návštěvníků. Co do počtu živočišných druhů se berlínská zoo řadí mezi nejbohatší na světě.

Foto: Andrei Suciu, Shutterstock.com

Panda velká je nejen národním symbolem Číny, ale i Světového fondu na ochranu přírodyFoto: Andrei Suciu, Shutterstock.com

Zoo Schönbrunn ve Vídni

Ani do nejstarší zoo na světě to nemáme úplně daleko. Vídeňská je dokonce na seznamu světového dědictví UNESCO, a to jako součást zámeckého parku Schönbrunn. Založil ji roku 1752 vévoda František I. Štěpán Lotrinský, jeho choť Marie Terezie pak do prvního postaveného pavilonu uprostřed zahrady chodila snídat. Už dvacet let po založení zde byla k vidění exotická zvířata z jiných kontinentů, například sloni. Dnes je zoo považovaná za možná vůbec nejkrásnější na světě, a to nejen díky bohaté expozici, ale také díky samotnému rázu zoo, kde splývá příroda a půvabné historické kulisy.

Foto: Ali Yalcin_Seamann, Shutterstock.com

Zastávka u tučňáků se zpravidla protáhne na delší dobu Foto: Ali Yalcin_Seamann, Shutterstock.com

Zoo Lipsko

Se založením v roce 1878 patří Zoo Lipsko k nejstarším zoologickým zahradám v Evropě, zároveň je však také jednou z nejmodernějších a především nejprogresivnějších. Mezi největší atrakce této famózně stylizované zoo patří obří akvárium, lví savana, sloní chrám Ganesha Mandir a především pak proslulá expozice Pongoland v jednom z největších pavilonů primátů na světě. Mezi rarity patří i rozsáhlá expozice lenochodů. Lipská zoo si ráda nechává říkat „zoo budoucnosti“, a to díky inovativnímu přístupu k expozicím, které formou biotopů poskytují zvířatům nanejvýš přirozené prostředí.

Foto: Konstantin Tronin, Shutterstock.com

V Pongolandu probíhá i výzkum chování lidoopůFoto: Konstantin Tronin, Shutterstock.com

Zoo Zlín

Na závěr se vrátíme k nám na Moravu. Zlínská zoo se pravidelně umisťuje na předních příčkách žebříčku nejnavštěvovanějších míst v Česku. Podle dat agentury CzechTourism byla v roce 2020 pátým nejvyhledávanějším turistickým cílem a jen o prsa ji předběhl Pražský hrad. Areál zoo je koncipovaný podle kontinentů, ke kterým náleží tematické expozice a pavilony. Mezi nejoblíbenější patří například pavilon Yucatán, kde se můžete mezi tropickou zelení kochat nejen faunou, ale i napodobeninami mayských archeologických nalezišť.

Foto: Ivan Tihelka, Shutterstock.com

V Zoo Zlín za jeden den procestujete celý světFoto: Ivan Tihelka, Shutterstock.com

Načítám