Hlavní obsah

Po stopách prezidentů. Kde hostil Havel disidenty, jaké hory miluje Klaus a kde trávil dětství Pavel

Foto: Jakub Lepš - Mapy.cz

Foto: Jakub Lepš - Mapy.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kam rád vyráží prezident Petr Pavel, když má po pracovních povinnostech? Kde svůj čas trávili jeho předchůdci, jakmile opustili zdi Pražského hradu nebo sídlo v Lánech? Načerpejte inspiraci na tuzemské výlety u současné i bývalých hlav našeho státu.

Článek

S profesí prezidenta se pojí časté cestování, a to nejen do ciziny, ale i po naší domovině. I když během svého pracovního období musí procestovat Česko doslova křížem krážem, jsou místa, kam se vládci rádi vrací ve svém volném čase. Co jsou srdcovky našich porevolučních hlav státu?

Havlův Hrádeček pro milovníky procházek

Jakmile měl volnou chvíli, utíkal náš první porevoluční prezident Václav Havel do vesničky Hrádeček nedaleko Trutnova. Jeho chalupa se stala místem, kde se setkávali disidenti, legendy undergroundu, hostil zde ale i zahraniční delegace, například americkou velvyslankyni Madeleine Albright.

Co tady? Vydejte se po desetikilometrové naučné stezce okolo Pekelského vrchu, která vede i kolem chalupy s číslem popisným 221, kde Václav Havel rád pobýval a kde i v roce 2011 zemřel. Pokocháte se skalními útvary, nahlédnete do Pekelské jeskyně, užijete si výhledu od zříceniny hradu Břecštejn. Na milovníky adrenalinu čeká bobová dráha ve ski areálu Mladé Buky, milovníky přírody potěší dančí obora Hrádeček.

Foto: Iva Zikešová / Mapy.cz

Vyhlášený Hrádeček koupil Havel se svou první ženou Olgou v 60. letech. Po jeho smrti zůstal v majetku rodiny, vlastní ho jeho druhá manželka DagmarFoto: Iva Zikešová / Mapy.cz

Za výhledy do Klausových oblíbených Krkonoš

Václav Klaus míří do hor rád v zimě za lyžováním, není mu ale cizí ani letní turistika. Často jezdil na Monínec, kam to neměl daleko ze své jihočeské chalupy, jeho nejoblíbenější horskou destinací jsou ale Krkonoše. S rodinou si postupně pořídili byt v Bedřichově a apartmán v Peci pod Sněžkou.

Co tady? Z Pece se můžete vydat na náš nejvyšší vrchol Sněžku. Vezměte to po zelené turistické značce přes Růžohorky, kde si skočte na vyhlášené borůvkové knedlíky, a pokračujte po naučné stezce Krkonošskou tundrou nebo pohodlně lanovkou až na vrchol. Zpátky můžete sestoupit po polské hranici přes Slezský dům a po modré turistické přes Obří důl.

Foto: Hrabala Jiri / Mapy.cz

Klausovi si pořídili apartmán v části Pece zvané Černý Důl. Najdete tu muzeum hornictví v Krkonoších nebo naučnou stezku s úchvatnými výhledy na lom vápenceFoto: Hrabala Jiri / Mapy.cz

Zemanova Vysočina láká k vodě

Miloš Zeman rád odpočíval na zámku v Lánech. Zatoužil-li ale po přírodě, mířil většinou na svou chatu v Novém Veselí na Vysočině, v blízkosti Žďárských vrchů, kvůli kterým si kdysi toto místo zvolil. Co sám nazýval chalupou, je ve skutečnosti pozůstatek bývalé tvrze ze 16. století v ulici s poetickým názvem Na Zámku.

Co tady? Načerpejte klid procházkou kolem zdejších rybníků. U Veselského rybníka, po kterém se bývalý prezident rád plavil na svém člunu, se skrývá ptačí pozorovatelna, obejít ho můžete po naučné stezce, která vás seznámí s místní faunou. V blízkosti rybníka Velký Babín najdete pramen řeky Oslavy, místní rašeliniště je pak domovinou vzácných vážek, obojživelníků i rostlin.

Foto: pavel podloucky / Mapy.cz

Na osvěžení během výletu raději zapomeňte, z důvodu ochrany rašeliniště a ptačích hnízdišť se ve Velkém Babíně nevykoupeteFoto: pavel podloucky / Mapy.cz

S Pavlem po vojenském opevnění Náchodska

I když Petr Pavel pochází z Plané u Mariánských Lázní, krajem jeho dětství je Náchodsko. Tam současný prezident jezdil za babičkou a dědečkem na prázdniny, dnes tu vlastní v obci Česká Čermná chalupu. Z ní se rád ve společnosti přátel vydává na pěší túry i na projížďky na motorce.

Co tady - s partnerem? Potřeba chránit naše hranice rozesela nejen na Náchodsku četné vojenské pevnosti. Nedaleko České Čermné najdete jak drobné řopíky, tak opevnění, která patří na našem opevnění k těm největším. Pro veřejnost je otevřený pěchotní srub Kahan III, dělostřelecká tvrz Dobrošov nebo pevnost Březinka.

Co tady - na motorce? Pokud stejně jako on rádi sedáte na motorku, najdete tu skvělé trasy. Ve východních Čechách je častým cílem motorkářů ta kolem nádrže Rozkoš, která vede z České Skalice přes Náchod a Nové Město nad Metují, dále přes Nahořany a Velkou Jesenici zpět do Skalice.

Co tady - s dětmi? S dětmi se nechte zlákat na výlet do Nového Města nad Metují. Prohlédněte si zámek s terasovitými zahradami, pak se můžete vydat po žluté značce na zříceninu Výrov až k oboře s lesními zvířaty, nebo po červené značce podél Metuje do samotného Pekla, v cíli na vás čeká stylová restaurace.

Foto: F Buba / Mapy.cz

Nadšenci do historie Březinku zrekonstruovali do podoby v roce 1938, můžete tak na vlastní oči spatřit technickou dokonalost a promyšlenost linie opevněníFoto: F Buba / Mapy.cz

Načítám