Hlavní obsah

Podzimní procházky s dětmi: Tyhle stezky je budou bavit

Foto: Ondrej Bucek, Shutterstock.com

Foto: Ondrej Bucek, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouhé procházky v přírodě jsou pro většinu nás dospělých krásné, ale děti takové nadšení ne vždy sdílí. Jinak tomu bude v případě lokalit, na které vám teď dáme tipy. Díky atrakcím, které k nim náleží, se nebudou nudit ani ti nejmenší.

Článek

Pobyt a procházky v přírodě jsou vzpruha pro imunitu i balzám pro duši. Máloco vám může prospívat víc. Ovšem to jen těžko vysvětlíte svým ratolestem, které několikakilometrová túra tichým lesem rozhodně nenadchne. Jak na to, aby obě strany dostaly to své? Vsaďte na naučné stezky nebo přírodní místa s nevšedními atrakcemi.

Praha-západ: Vestecký rybník

Najít hezkou stezku přírodou může být pro rodiče z Prahy velkou výzvou. Když ale víte, kam jít, můžete si užít zábavné odpoledne, a přitom nevážit dlouhou cestu. K Vesteckému rybníku, který se nachází v obci Vestec v okrese Praha-západ, pohodlně dojedete hromadnou dopravou. Čeká vás zde několik atrakcí.

V první řadě zpestří procházku po okolí extrémně fotogenická lávka vedoucí přes rybník, na kterém se, když uhodí mrazy, sjedou nadšení bruslaři. V takovém počasí kolem rybníku obvykle upalují také běžkaři a samozřejmě i rodičovská spřežení se sáňkami.

Po celý rok si s dětmi můžete projít Planetární stezku, která ukazuje pomocí modelů vzájemné postavení planet. U rybníka je i venkovní posilovna, fotbalové hřiště nebo cvičiště pro psy.

Foto: Ondrej Bucek, Shutterstock.com

Vestecký rybník je nesmírně fotogenický a kolem něj se pořádá spousta zábavných akcíFoto: Ondrej Bucek, Shutterstock.com

Rychlebské hory a Lánský vrch

Stůl a židle na Lánském vrchu v Rychlebských horách u polských hranic jsou díky své nadživotní velikosti k vidění už z dalekého okolí. Na místo dorazíte, když pojedete po cestě vedoucí ze Žulové do Javorníku.

Procházka po návrší nabízí zajímavý kruhový výhled. Kolem dokola jsou vidět hřebeny Rychlebských hor, Žulovská pahorkatina, Boží hora nebo Smolný vrch, kterému se říká Venušiny misky. Třešničkou je pak atrakce v podobě stolu a židle ve velikosti pro obry, se kterou se budete muset celá rodina zvěčnit.

Foto: Profimedia.cz

U tohohle stolu byste jen tak nepoobědvali. Když se vám povede vyškrábat se na židli, máte oči přibližně v úrovni stolní deskyFoto: Profimedia.cz

Jindřichohradecko a Panenská 

Mezi Slavonicemi a Jemnicí na Jindřichohradecku se nachází obec Panenská, jejíž zábavné stezky vás zabaví klidně na celý den. Pohádková stezka Panenská vede čtyři kilometry po lesích, ale i asfaltkách kolem obce. Každá zastávka je vybavená informační tabulí s pohádkovým příběhem a úkoly.

Po cestě potkáte i mnoho dřevěných pohádkových postaviček, které jsou součástí zadaných příběhů. Na místě vás čeká ještě Hastrmanova ekostezka u malého rybníku zakončená ekobludištěm nebo několik rozhleden, které jsou celoročně přístupné. Hezké zázemí je i ve výchozím bodu všech stezek, kde se nachází hřiště s mnoha atrakcemi.

Foto: pohadkova.panenska.cz

Hastrmanova ekostezka je kratší než pohádková a zvládnou ji i ty nejmenší ratolestiFoto: pohadkova.panenska.cz

Křivoklátsko a Skryjská jezírka

Procházky po Křivoklátsku jako takovém jsou velmi malebné a plné přírodních krás. Přesto má i tato oblast pár perel, které září nad ostatními. Jednou z největších je nepochybně skalní průrva na Zbirožském potoce u obce Skryje, za kterou vznikla dvě křišťálově modrá jezírka. Nejsou nikterak velká, každé měří něco kolem 30 metrů a od sebe jsou vzdálené jen několik jednotek metrů. Spolu s puklými skalními stěnami ovšem vytváří zákoutí tak kouzelné, že si budou děti i dospělí připadat jako v pohádkovém světě.

Celou podívanou pak korunuje Skryjský vodopád. K jezírkům vede trasa z obce Skryje nebo od Podmokelského mlýna a vzhledem k výskytu vzácných rostlin i živočišných druhů je celá tahle oblast chráněná. Po cestě tak při troše štěstí můžete potkat raka, vydru nebo třeba ledňáčka.

Foto: Profimedia.cz

Skryjská jezírka jsou přírodní perlou KřivoklátskaFoto: Profimedia.cz

Krušné hory a Ježíškova cesta 

Nejkrásnější svátky v roce jsou skoro za dveřmi a spolu s tím přichází, doufejme, období adventních trhů, ale také procházek, jako je třeba ta na Božím daru. Možná byste to neřekli, ale Boží dar v Krušných horách je nejvýše položeným městem ve střední Evropě. Své kouzlo má po celý rok, ale nejvíce návštěvníků sem zavítá před Vánoci.

Nachází se zde Ježíškova pošta a také Ježíškova cesta se dvěma okruhy. Malý okruh má asi pět a půl kilometru, velký skoro třináct. Cestu lemují maličké domečky a v každém z nich čeká na děti nějaký úkol. Na začátku cesty dostávají děti Ježíškův pas, který je opravňuje ke vstupu, a na konci dostanou za odměnu malý dárek.

Foto: Shutterstock.com

Ježíškovu cestu na Božím daru lemují malé domečky s atrakcemiFoto: Shutterstock.com

Načítám