Hlavní obsah

Eurovíkend ve Stockholmu: Severská perla nabízí gurmánské lahůdky i unikátní uličku

Foto: Mistervlad, Shutterstock.com

Foto: Mistervlad, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodloužený víkend ve švédské metropoli je výborný nápad. Kouzelné město nabídne poklidnou atmosféru, krásné památky, zajímavá muzea a galerie i výtečnou kuchyni. Na své si tu přijdou milovníci umění a historie, sportovci i gurmáni. Co všechno tato severská kráska nabízí?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Stockholmu se přezdívá Benátky severu - a toto přirovnání sedí.

Hlavní město Švédska se rozkládá na 14 ostrovech, voda je zde tudíž všudypřítomná. Nadchne vás neuvěřitelnou pohodou, vzduchem vonícím mořem, velkolepými architektonickými skvosty, nádhernými rozlehlými parky i kulturou. Nudit se tu nebudete ani chvilku. Zpáteční letenky seženete v akcích už od dvou tisíc a let sem trvá zhruba dvě hodiny. Ještě váháte?

Historické srdce města

Stockholm je obklopený Baltským mořem a jezerem Mälaren. Co vás upoutá na první pohled, že je to neuvěřitelně čisté město. Kroky většiny turistů vedou samozřejmě do historického centra zvaného Gamla Stan (Staré Město), které se z větší části rozkládá na ostrově Stadsholmen. Ústředním bodem Starého Města je náměstí Stortorget, které proslavily zdejší historické budovy s nádhernými barevnými fasádami. Právě zde narazíte na Nobelovo muzeum, kde se dozvíte vše o životě Alfréda Nobela, vynálezce dynamitu, a historii udělování Nobelových cen. K posezení u kávy láká nespočet kavárniček, restaurací a bister, jak přímo na náměstí, tak v okolních úzkých středověkých uličkách s jedinečnou atmosférou. Nejužší z nich, Mårten Trotzigs Gränd, měří v nejtěsnějším místě jen 90 centimetrů.

Královský palác nesmíte minout

V historické části Gamla Stan stojí impozantní Královský palác (Kungliga Slottet), reprezentační sídlo švédské královské rodiny. Jde o jeden z největších paláců v Evropě, je vystavený v barokním stylu. Nachází se v něm více než 600 pokojů. Palác je otevřen celoročně a v rámci prohlídky uvidíte královské apartmány a tři muzea: Královskou klenotnici, Národní archiv s knihovnou a Zbrojnici. Před palácem probíhá denně po poledni (ve 12:15) střídání stráží, což může být zajímavým zážitkem. V docházkové vzdálenosti od paláce se nachází Stockholmská katedrála (nebo také katedrála svatého Mikuláše), nejstarší kostel ve městě, ve kterém se konají veškeré důležité královské obřady jako svatby, korunovace či pohřby.

Radnice na ostrově, kde se předávají Nobelovky

S historickým centrem Stockholmu je spojen mosty ostrov Kungsholmen, na kterém stojí Stockholmská radnice (Stadtshuset), monumentální budova z červených cihel, jejíž dominantou je více než 100 metrů vysoká věž. Ta má na svém vrcholu tři zlaté hvězdičky symbolizující národní erb Švédska. Věž slouží i jako rozhledna, výstupu určitě nebudete litovat, rozhledy jsou dechberoucí. A ještě jedna zajímavost, právě zde probíhá každoroční ceremoniál předávání Nobelových cen. Další úžasný výhled na celý Stockholm se vám naskytne rovněž z vyhlídky Mariaberget na ostrůvku Södermalm.

Po Stockholmu můžete chodit pěšky, jezdit na kole, autobusem, tramvají nebo vlakem, v žádném případě ale nevynechte jízdu metrem. To stockholmské je proslavené barevnými malbami ve stanicích, které bývají nazývány nejdelšími uměleckými galeriemi na světě.

Co ochutnat? Rybu, losí guláš i borůvkový koláč

Švédská kuchyně to nejsou jen populární masové kuličky s omáčkou z Ikey. Tahle země má v gastronomii světu co nabídnout. Ve Stockholmu narazíte na restaurace s lokálními pokrmy na každém kroku. Objednejte si třeba marinovaného lososa s hořčičnou omáčkou, tenký chléb (Tunnbrödsrulle), který se plní bramborovou kaší, párkem nebo krevetovým salátem, bramborový lívanec (Raggmunk) s vepřovým masem nebo guláš z losa. Jako sladkou tečku si dopřejte dort Princezna (Prinsesstårta), který obsahuje nadýchaný piškot prokládaný šlehačkou a marmeládou a je potažený marcipánem, semlu, bulku naplněnou mandlovou směsí a ozdobenou šlehačkou, nebo borůvkový koláč s drobenkou zalitý vanilkovou omáčkou.

Co navštívit a vidět ve Stockholmu

  • Ikonický kostel Riddarholmen (Riddarholmskyrkan) nejspíše znáte z pohlednic a fotografií švédské metropole. Jde o jeden z nejstarších stockholmských kostelů, pochází ze 13. století a dříve sloužil jako pohřebiště švédských panovníků.
  • Skanzen zvaný Švédsko v miniaturách na ostrově Djurgården je nejstarší ve Švédsku, prohlédnete si tu stará selská stavení, lidové kroje a uvidíte i medvědy, soby a losy.
  • Muzeum lodí Vasa je pojmenované podle dynastie Vasa, do které patřil i král Gustav II. Adolf, a je zde vystavena mj. rekonstruovaná největší válečná loď své doby ze 17. století.
  • Návštěvu muzea skupiny ABBA (na ostrově Djugården) si nenechte ujít, pokud patříte mezi fanoušky této legendární kapely, nachází se tu i expozice věnovaná historii švédské hudby.
  • V Muzeu moderního umění (Moderna Museet) najdete obrazy a další umělecká díla od slavných autorů jako je Picasso, Dalí či Matisse, ale také nových umělců ze Skandinávie i celého světa. Vstupné je zdarma.

Načítám