Hlavní obsah

Kam s dětmi, když nechcete do velké zoo? Zookoutky, farmy a parky plné zvířat potěší celou rodinu

Foto: Petr Batěk, Mapy.cz

Foto: Petr Batěk, Mapy.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milují vaše děti zvířata, ale vás už nebaví plahočit se od výběhu k výběhu v obřích zoo, kde už jste snad posté? Existují i menší zookoutky a kontaktní zahrady, kde se můžete přiblížit zvířatům na dosah nebo si zkusit, jaké to je, o ně každý den pečovat. V blízkosti zvířat si můžete dokonce i ustlat.

Článek

Zase vás děti přemlouvají k návštěvě zoologické zahrady, ale vy s děsem vzpomínáte, jak minule oplakaly prázdné výběhy, fronty na atrakce i na limonádu a také na davy, přes které zvířata málem ani neviděly? Pokud máte na návštěvu čas jen o víkendu, kdy bývá plno, zkuste obří zoo vyměnit za menší koutky se zvířaty. Sice nemohou konkurovat rozlehlým zahradám v počtu zvířat, často ale nabízejí kontaktní setkání se zvěří a jiné zážitky, na které budou vaši potomci dlouho vzpomínat.

Toulcův dvůr vás poučí o ekologii

Přímo v hlavním městě zve k návštěvě několik zookoutků a míst, kde se děti mohou dozvědět o zvířatech mnohé zajímavosti. Nechte se pozvat například do Toulcova dvora, který se zaměřuje na ekologickou výchovu a ukrývá i zvířecí farmu.

Chcete-li se dozvědět opravdu zasvěcené informace a podívat se i do běžně nepřístupných míst, vyrazte sem každou sobotu od 14 hodin na prohlídku s průvodcem. Ve středu 4. října se zas během Světového dne zvířat můžete formou zábavné hry dozvědět víc o chovu ovcí, prasátek, krav nebo policejních koní.

Foto: Toulcův dvůr

Na farmě v Toulcově dvoře najdete jen původně česká plemena, třeba ovci valašku nebo huculské koněFoto: Toulcův dvůr

Častolovice nadchnou dospělé i děti

Hledáte tip na výlet, který zaujme celou rodinu? Vydejte se do Častolovic v Orlických horách. Dospělí budou nadšení z prohlídky zámku, jejich ratolesti si zase užijí návštěvu minizoo. Zámecký zvěřinec je otevřený denně a děti mají možnost si domácí i exotická zvířata nejen prohlédnout, ale také pohladit a nakrmit je granulemi. Těší se tu na ně lamy, papoušci, prasátka, poníci nebo pštrosi.

Do Blatné za lamami a daňky

Na dospělé i dětské návštěvníky je dobře nachystaný také jihočeský zámek Blatná. Až si užijete prohlídku zámeckých expozic a výstavu modelů z lega s hernou, která tu probíhá až do konce října, nesmíte minout zdejší zámeckou oboru a anglický park.

Žije zde početné stádo daňků skvrnitých, kteří jsou na lidské návštěvníky natolik přivyklí, že se nechají pohladit či nakrmit přímo z dlaně. Ve stínu vzrostlých dubů můžete pozorovat také pávy nebo si připlatit za možnost projít si park s jednou z místních lam alpak na vodítku.

Zoopark Vyškov láká na tisíc zvířat

Chcete potomkům představit zejména domácí a hospodářská zvířata z celého světa? Pak je Zoopark ve Vyškově ten správný výletní cíl. Žije jich tu totiž téměř 1 200 ve 123 druzích. Dobře je poznáte třeba 7. října při Dni zvířat, kdy je připraven odpolední program plný vzdělávacích aktivit a her.

Připomenout si zde můžete i to, jak se dřív na venkově žilo a hospodařilo, a to na replice hanáckého statku, kde uvidíte chlívky, hnojiště, holubník… V sobotu 23. září tu probíhá akce Sklizeň na statku, kde si děti budou moci zkusit moštování jablek nebo nakládání zeleniny. Nedaleko zooparku je také DinoPark a hvězdárna, užijte si jejich společnou návštěvu za výhodnější vstupné.

Černá ovce udělá z dětí sedláky i indiány

Vyzkoušet si práci na farmě můžete překvapivě i přímo ve městě – pokud zavítáte do Plzně. Na statku Černá ovce mohou děti poznat, jak vypadá každodenní práce obyčejného sedláka. Každou neděli je tu připravený zážitkový den pro děti již od tří let, během kterého se zapojí do krmení, dojení a ošetřování zvířat, ale užijí si i hry, tvoření a soutěže. Na jejich péči se těší místní ovce, kozy, krávy, koně, prasata, králíci, drůbež a pejsci.

A pokud nevíte, kam s dětmi o podzimních prázdninách, v Černé ovci pořádají 26. a 27. října indiánský tábor pro nadšence do jízdy na koních a farmářský tábor pro milovníky zvířat.

V Safari Resortu jako indiáni v teepee

V jihočeské Hluboké u Borovan láká návštěvníky zážitkový Safari Resort, kde se dá přenocovat například ve stylových teepee a ke spánku se nechat ukolébat ržáním koní či dusotem bizonů. Přes den si pak prohlédnete lesní zvířata v oboře, hospodářská ve stájích a ve venkovních výbězích na vás čekají exotičtí velbloudi, bizoni a minikrávy.

Zvířata můžete vidět také během off-road projížďky nebo přeletu balonem. V areálu lze nakrmit velbloudy, svézt se na oslíkovi nebo povodit na vodítku ovečku. Od října do prosince je vstupné pro děti 29 Kč a pro dospělé 49 Kč.

Načítám