Hlavní obsah

Jak prožít poslední dubnový víkend? Pro jistotu máme tipy ven i pod střechu

Foto: Marben, Shutterstock.com

Foto: Marben, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Meteorologové slibují, že by se o víkendu mělo začít vracet teplejší počasí, ale znáte to – v posledních dnech to je jako na houpačce. Takže pro jistotu pro vás máme tipy na aktivity pod širým nebem, ale i ty, u kterých se dá schovat před deštěm nebo větrem.

Článek

Poslední dubnový víkend už by měl ukázat zas přívětivější tvář jara, takže kam vyrazit? Po celé republice je akcí věrtel, tak snad z nich vybereme něco, co budete mít blízko nebo vás to zaujme natolik, že nebudete počítat kilometry.

Jan Žižka: hrdina, nebo padouch?

Ještě před pár desítkami let by na otázku, zda byl Jan Žižka hrdinou a velkým bojovníkem, nebo spíš inklinoval k násilí, až mordu, většina vyhrkla, že „za A“. Teď už to ale tak jednoznačné není. Jestli také nejste rozhodnuti, co si o něm myslet, můžete zajít až do 11. 5. 2025 do Galerie Stará radnice v Táboře na výstavu Jan Žižka 600 let. Kulaté číslo znamená dobu, která uplynula od jeho smrti, ale hravě interaktivní, i když stále velmi poučná výstava vás provede jeho životem. Můžete se podívat na animovaný film, ale i na exponáty ze sbírek Husitského muzea, včetně replik tehdejších zbraní a výstroje. A informací dostanete tolik, abyste si na konci výstavy uměli odpovědět na to, zda to byl hrdina, nebo padouch - a podle toho hlasovat.

Foto: Visit Tabor

Jaký je váš názor na Jana Žižku? Pokud si nejste jisti, může pomoci výstava v TábořeFoto: Visit Tabor

Řípská pouť láká na bohatý program

Konec dubna je i klasickým časem, ve kterém se koná Řípská pouť – a kde jinde by měla být, než jak název napovídá, pod slavným Řípem. Od 26. do 28. 4. můžete přijet do obce Krabčice a pobavit se na mnoha koncertech nejrůznějších žánrů nebo si dopřát adrenalinovou zábavu na mnoha atrakcích. Pořadatelé vás samozřejmě nenechají ani strádat hlady nebo žízní a nezapomenou ani na zábavu dětí. Abyste se nemuseli stresovat s parkováním nebo si mohli dopřát nějaké to pivo, bude celý víkend mezi Roudnicí a Krabčicemi jezdit výletní vláček a kyvadlová autobusová doprava. Celodenní vstupné je 80 Kč, třídenní pak 150 Kč.

Začátek pouti je v pátek v poledne a končí v neděli v 16 hodin.

Foto: Michaela Jilkova, Shutterstock.com

Kolem hory Říp bude o víkendu veseloFoto: Michaela Jilkova, Shutterstock.com

Flora Olomouc

Asi není třeba říkat o moc víc než to, že od včerejška do neděle se v Olomouci koná 66. ročník největšího svátku květin, tedy mezinárodní květinová a zahradnická výstava Flora Olomouc. Milovníci květin, pěstitelé zeleniny a zahrádkáři obecně si zde rozhodně přijdou na své a mohou zjistit mnoho nového, včetně rad, jak kompostovat, tipy na aranžování květin nebo to, co pěstovat v malé zahradě.

Akce se koná od čtvrtka do soboty 9–18 a v neděli 9–17. Klidně s sebou vezměte i děti, pro které je připraveno také mnoho zajímavého. Základní vstupné je 190 Kč, rodinné pak 430 Kč.

Foto: Výstaviště Flora Olomouc, a.s.

Milovníci zahrádek by si měli o víkendu udělat výlet na výstavu Flora OlomoucFoto: Výstaviště Flora Olomouc, a.s.

Plzeň ve znamení burgerů a vína

Jestli je vaším favoritem v jídle burger, pak je pro tento víkend vaším městem zájmu Plzeň, kde se koná od 26. 04. 2024 od 11 do 21, 27. 4. od 10 do 21 hodin a 28. 4. 2024 od 10 do 20 hodin Burger Street Festival. Koná se na nádvoří pivovaru a představí ty nejlepší burgermakery, které můžete v branži potkat. Vstup je zdarma.

Když už budete v Plzni, můžete zajít i do Kopeckého sadů, kde se koná festival vína. U 24 stánků můžete ochutnat nejlepší vína a užít si můžete i zajímavou hudbu – ať jde o cimbálovou muziku, nebo moderní žánry. Vstup je také zdarma, za degustační sklenici dáte 120 Kč.

Foto: Burger Street Festival

Chcete ochutnat burgery všemožných chutí a variant? Pak dejte do navigace Plzeň, kde jich bude o víkendu nepočítaněFoto: Burger Street Festival

Výstava a zábavní park Space Mission v Brně

Zajímáte se vy nebo vaše děti o kosmonautiku? Zavítejte na výstaviště do Brna na výstavu spojenou se zábavním parkem Space Mission. Spojuje poznání se zábavou a ukazuje historii kosmonautiky i nejnovější vesmírné mise. Uvidíte přes 200 originálních exponátů NASA a muzea Cosmosphere, z nichž mnohé byly přímo používané. Díky projekcím a simulacím jste vtaženi do situace a děje, uvidíte každodenní život astronautů na orbitálních stanicích nebo si díky virtuální realitě sami vyzkoušíte start rakety a přistání na Měsíci. Výstava je otevřena až do 1. září. Vstupenky je dobré koupit si s předstihem na www.spacemission.cz.

Foto: Space Mission

Na výstavě se můžete podívat, jak to vypadá v kokpitu raketoplánuFoto: Space Mission

Nová expozice na zámku Dobříš

Od konce března otevřel zámek Dobříš novou moderní expozici, která mapuje historii rodů Colloredo a Mannsfeld. Prohlídka je multimediální, proto zaujme i malé návštěvníky. Otevřena je od středy do neděle a současně s ní můžete navštívit i francouzský park s nově zrekonstruovanou oranžerií. Je to tak skutečně výlet na celý den. Tím spíš, že je možnost dokoupit si i komentovanou prohlídku výstavy Kouzlo objevování – od hieroglyfů k Tutanchamonovi v galerii JCM, jež je součástí zámku.

Foto: Archiv zámek Dobříš

Dobříšský zámek láká na novou expoziciFoto: Archiv zámek Dobříš

Začínají čarodějnické reje

Blíží se tradiční pálení čarodějnic a s ním i spousta akcí. Ten správný den je sice úterý 30. 4., ale proč se s těmito bytostmi nesetkat už o víkendu?

  • Na zámku Čechy pod Kosířem v Olomouckém kraji si v sobotu od 14 do 21 hodin můžete vyrobit ochranné amulety proti nadpřirozeným bytostem, projít strašidelná zákoutí místního parku nebo se naučit čarodějnou abecedu. Na akci je třeba se dopředu přihlásit a počítejte s tím, že počasí ji může překazit.
  • Čarodějnice můžete potkat i na Pohádkovém zámku v Horní Libchavě v Libereckém kraji, a to v sobotu od 16 do 22 hodin. Je připravena pohádka, zahraje děčínská kapela Countrybus, vystoupí čarodějnice s hadem a můžete si vyrobit i svoji figurku čarodějnice, kterou pak lze spálit na velké vatře. Po setmění vypukne velkolepá ohňová show. Základní vstupné je 130 Kč a snížené 90 Kč.
  • Strašidelný zámek Draxmoor v Dolní Rožínce na Vysočině je místem, kde čarodějnice nepálí, protože je mají rádi. Takže se tam můžete přijít v sobotu pobavit od 10 do 17 hodin. Lze si tu na ohni opékat třeba špekáčky nebo špízy s marshmallow. Zámek chystá klasickou prohlídku i tu s 3D kinem. Základní vstupné je 250 Kč, rodinné 660 Kč.
  • V Benešově nad Ploučnicí v Ústeckém kraji se to bude čarodějnicemi jen hemžit 27. i 28. 4. Jedna z nich bude dokonce průvodkyní na místním zámku, a to v 11.00, 11.45, 13.30 a 14.15 hodin.
  • Poslední tip je ze Slezské Ostravy v Moravskoslezském kraji, kde se pálení čarodějnic bude konat na Slezskoostravském hradě. Od 16. hodiny vypukne na nádvoří diskotéka Baby Jagy, po ní rej masek s vyhlášením Miss čarodějnice a Mistra čaroděje a v hradním paláci je připravena od 14.30 do 19 hodin čarodějnická škola. Vstupné je 120 Kč, rodinné 310 Kč.
Foto: Eduard Goricev, Shutterstock.com

Tradiční den pálení čarodějnic je v úterý, ale už o víkendu můžete trénovatFoto: Eduard Goricev, Shutterstock.com

Načítám