Hlavní obsah

Místo dějepisu aneb Nejlepší filmy z české historie: Jan Žižka plný hvězd, Masaryk i Anthropoid

Foto: , Profimedia.cz

Foto: , Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Senzace, na kterou diváci i vlivem covidové pandemie tak dlouho čekali, je konečně tu. Dnes do českých kin vstupuje historický snímek s hvězdným obsazením – Jan Žižka režiséra Petra Jákla. Pokud je vám česká historie blízká, máme pro vás tipy i na další filmy, které se jí věnují.

Článek

Připomínat si okamžiky z české historie je důležité, protože, jak říká staré rčení, minulost by neměla být zapomenuta, pokud nechceme, aby se opakovala. Jestli vás nikdy moc nebavilo ležet v učebnicích dějepisu, alespoň základní přehled vám poskytnou následující historické filmy a série.

Jan Žižka (2022)

Samotnému natáčení velkofilmu o českém vojevůdci Janu Žižkovi předcházelo dlouhých osm let příprav. První klapka proběhla v roce 2018 a teprve nyní je snímek v kinech. Je za tím nejen perfekcionismus režiséra Petra Jákla (48), ale také dlouhý proces shánění financí, hvězdného hereckého obsazení a v neposlední řadě může za zpoždění i pandemie covidu.

V hlavní roli se divákům představí Ben Foster (41) a lorda Boreše si zahrál Michael Caine (89). A zřejmě to bude velkolepá podívaná, náklady na výrobu se totiž vyšplhaly na 450 milionů korun.

Foto: Profimedia.cz

Ben Foster jako Jan ŽižkaFoto: Profimedia.cz

Hlas pro římského krále (2016)

Tento televizní film nechává nahlédnout diváky do toho, co se dělo nejen v českých zemích ve čtrnáctém století. Řeší se v něm zejména tehdejší politika, otázka nástupnictví a nejrůznější intriky. V hlavní roli Karla IV. se představil Kryštof Hádek (40). Jeho filmového otce Jana Lucemburského si zahrál Stanislav Majer (44), který je ve skutečnosti jen o tři roky a pár měsíců starší. A jeho matku Elišku Přemyslovnu dokonce ztvárnila o něco mladší Hana Vagnerová (39).

Foto: Ladislav Němec / MAFRA / Profimedia

Matěj Hádek jako Karel IV. se svou filmovou manželkou Blankou z Valois v podání Terezy Ramby (33)Foto: Ladislav Němec / MAFRA / Profimedia

Anthropoid (2016)

Velmi vyhledávaným tématem je mezi filmaři období kolem druhé světové války. Předmětem jejich zájmu se stal i atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, ke kterému došlo v květnu 1942 a který měl krycí název operace Anhtropoid.

Převedení této látky na filmové plátno se odehrálo ve spolupráci Velké Británie, Francie a České republiky, a tak jsou ve filmu herci různých národností. Atentátníky Jozefa Gabčíka (✝30) a Jana Kubiše (✝28) si zahráli Cillian Murphy (46) a hvězda erotické trilogie Padesát odstínů Jamie Dornan (40). Ze zástupců českého hereckého rybníčku lze ve filmu vidět například Aňu Geislerovou (46) nebo Alenu Mihulovou (57).

Foto: Profimedia.cz

Jamie Dornan v roli Jana KubišeFoto: Profimedia.cz

Masaryk (2016)

Další historický snímek nepojednává o prvním československém prezidentovi, ale o jeho synovi Janu Masarykovi, který působil jako diplomat a politik. Děj se odehrává ve třicátých letech před druhou světovou válkou a zobrazuje ho jako do jisté míry nevyrovnaného člověka utápějícího se v závislosti na alkoholu a drogách. Ztvárnil ho Karel Roden (60) a zajímavostí je, že si ve stejném roce zahrál i T. G. Masaryka – a to v dvoudílné historické detektivce Zločin v Polné (2016), která pojednává o procesu se Židem Leopoldem Hilsnerem (✝51), který byl z vraždy falešně obviněn.

Foto: Profimedia.cz

Film Masaryk získal 12 Českých lvůFoto: Profimedia.cz

Jan Hus (2015)

Předlohou třídílné televizní série o kazateli Janu Husovi se tvůrcům stala kniha spisovatelky a historičky Evy Kantůrkové. Hlavní role se ujal český herec Matěj Hádek (46), který ve snímku došel až ke kostnické hranici (ve skutečnosti ale hořela ve středočeském městečku Kutná Hora). Natáčecích lokací byla celá řada. Patřily mezi ně například pražský Anežský klášter, hrad Lipnice nebo Zvíkov. Hádek se nechal slyšet, že Husa považuje za velkou morální autoritu a že po smrti Václava Havla v Česku někdo takový chybí.

Foto: Profimedia.cz

Scéna upálení na hranici se točila několik hodin a zrovna bylo velmi teplé počasíFoto: Profimedia.cz

Cyril a Metoděj – Apoštolové Slovanů (2013)

Poslední film v našem výčtu se dívá hlouběji do historie – konkrétně do devátého století, do období počátků šíření křesťanství, na čemž se výraznou měrou podíleli slovanští věrozvěstové Cyril a Metoděj. Film se poměrně věrně snaží rekonstruovat tehdejší poměry a spory mezi panovníky a církví, a tak místy působí spíše jako dokument než jako hraný film. Cyrila si zahrál Ondřej Novák (37) a Metoděje Roman Zach (49).

Foto: Slávka Červená / CNC / Profimedia

Vlevo je Ondřej Novák jako Cyril, vpravo Metoděj v podání Romana ZachaFoto: Slávka Červená / CNC / Profimedia

Reklama

Načítám