Hlavní obsah

Oslavte Josefa, objevte mozek a vyrazte na brouky: Kam vyrazit o víkendu

Foto: Stanislav Heloňa / MAFRA / Profimedia

Foto: Stanislav Heloňa / MAFRA / Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chvíli slunce a skoro jaro, ve chvíli pak déšť, nebo dokonce sníh. To je počasí posledních dní a podle předpovědí takové ještě chvíli vydrží. Proto je dobré mít o víkendu v záloze aktivity venku i uvnitř, abyste mohli operativně měnit plány.

Článek

Na horách to ještě chvíli bude na lyžování, ale pokud už máte letos sněhu a zimy dost a chcete se zaměřit na jiné aktivity, máme pro vás pár tipů, jak prožít nadcházející dny.

For Model 2023 v Olomouci

Milovníci modelářství a sběratelství by si neměli nechat ujít výstavu For Model 2023, která se uskuteční od 17. března do 19. března na olomouckém Výstavišti Flora. Akci si jistě užijí rodiny s dětmi, protože právě děti ocení spoustu modelů – od veteránů přes ponorky či plachetnice až po letadla se spalovacími motory i elektromotory. Malí i velcí mohou obdivovat autodráhy, modely stavebních strojů, hasičských aut či tanků nebo drony. Navazující expozice 3D tisku modelů letadel a příslušenství pro modeláře bude tento rok rozšířena o 3D tištěná pohyblivá zvířátka.

Dnes a zítra můžete na výstavu dorazit od 9 do 18 hodin, v neděli od 9 do 17 hodin. Vstupné je 120 Kč on-line a na místě 150 Kč.

Foto: Výstaviště Flora Olomouc

Výstaviště Flora v Olomouci je připravené uvítat všechny milovníky modelů, hraček, stavebnic a sběratelství na výstavě For ModelFoto: Výstaviště Flora Olomouc

Skanzen ve Středočeském kraji

Zvyky a obyčeje, které naši předci ctili a dodržovali, můžete zažít na vlastní kůži v rámci již tradiční výstavy Jaro na vsi, která od 17. března do 23. dubna obsadí celý areál skanzenu v Přerově nad Labem ve Středočeském kraji. Můžete si připomenout vše, co patří k masopustu, i tradiční zabijačku, nebo naopak k postnímu období před Velikonocemi. Zjistíte, proč a jak se vynášela smrtka nebo jak se zdobily kraslice právě tady v Polabí.

Skanzen má otevřeno od úterý do neděle od 9 do 17 hodin. Rodinné vstupné je 300 Kč.

Foto: Archiv Skanzen Přerov nad Labem

Jaro bylo a je ročním obdobím, kdy se toho hodně děje v přírodě, ale dělo se i ve zvycích a obyčejích. Můžete je poznat třeba v Polabském národopisném muzeu v Přerově nad LabemFoto: Archiv Skanzen Přerov nad Labem

Oslavte svátek Josefa

Tato neděle patří podle kalendáře Josefům. Jelikož jich je po republice spousta, je to skvělá příležitost, jak jejich svátek patřičně oslavit. Můžete to udělat doma s něčím dobrým ve sklence i na talíři, anebo jít někam ven. Josefské slavnosti jsou totiž už tradiční a oblíbené. Takže kam lze vyrazit?

Rožnov pod Radhoštěm – Masarykovo náměstí nabízí dvoudenní Josefský jarmark, který se koná v pátek a sobotu. Kromě jiného si tu užijete dechovkou a cimbálovou muziku, najdete tu spoustu míst k občerstvení a děti i tvůrčí dílničku.

Vracov u Hodonína – tradiční Josefský košt vín organizují 18. 3. od 13 hodin zahrádkáři Vracov ve sportovní hale. Součástí akce je bohatá tombola, občerstvení i taneční zábava. Slosovatelná vstupenka vyjde na 400 Kč.

Procházka pražským Josefovem – oslava může být i netradiční, třeba při procházce pražské čtvrti Josefov. Koná se 18. března od deseti dopoledne a provede vás šesti synagogami a starým židovským hřbitovem a uvidíte i mnoho dalšího. Místo ve skupině je třeba předem rezervovat, vstupné je 250 Kč.

Moravský Krumlov – 15. ročník Josefského koštu vín pořádá 18. 3. i Skupina moravskokrumlovských vinařů Orel jednota Rakšice. Vstupné je 400 Kč.

Foto: hydra viridis, Shutterstock.com

Oslavy svátku Josefa můžete strávit na pražském JosefověFoto: hydra viridis, Shutterstock.com

Týden mozku v Praze i jinde

Týden mozku je festival nejnovějších objevů a trendů ve výzkumu mozku a neurovědách. Tradici v České republice inicioval český neurovědec profesor Josef Syka v roce 1998. Na organizaci Týdne mozku se podílí Středisko společných činností AV ČR, Ústav experimentální medicíny AV ČR a Česká společnost pro neurovědy. Zajímavé přednášky, třeba o procesu učení, chorobách mozku, jak posílit paměť nebo se snáz učit, probíhají v sídle AV na pražské Národní třídě, doprovodný program je pak různě po republice. Všechny akce festivalu jsou přístupné zdarma.

Foto: Archiv festivalu

Mozek a jeho schopnosti jsou naprosto fascinující, přesvědčte se o tom na akci Týden mozkuFoto: Archiv festivalu

Výstava brouků v Rokycanech

Od 3. března je v Muzeu Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech zajímavá výstava fotografií entomologa Vlastimila Procházky, která se jmenuje Náš soused brouk. Až do 25. června se můžete díky jeho snímkům seznámit s pavoučky – skákavkami, na které se specializuje, ale i nosatci, krasci a dalšími brouky, kteří žijí v okolí Rokycan. Některé můžete na výstavě vidět i ve 3D provedení. K výstavě bude i doprovodný program.

Foto: Vlastimil Procházka

Znalosti ze světa všelijakého hmyzu se vám mohou při jarních a letních procházkách hodit. Načerpáte je na výstavě Náš soused broukFoto: Vlastimil Procházka

Načítám