Hlavní obsah

Barcelona s dětmi: Jak si to užít? Proložte památky zábavním parkem a žraloky a odpočiňte si na pláži

Foto: Lukasz Szwaj, Shutterstock.com

Foto: Lukasz Szwaj, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Katalánská metropole je sice protkaná památkami a uměním, jde ale také o child-friendly místo, které si užijí i vaši malí spolucestující. Co nevynechat, když do Barcelony cestujete s dětmi?

Článek

Poměrně krátká doba letu (dvě a půl hodiny), spousta slunečního svitu, skvělé jídlo a aktivity, které uspokojí celou rodinu. Pokud si chcete vytyčit další cestovatelský cíl, naplánujte si cestu do Barcelony.

Chcete-li si město pohodlně projít, vyhněte se parnému létu a vyrazte sem v průběhu celého roku. A klidně i v zimě. Ačkoli místní nosí už od konce října teplé bundy, teploty, které se i v lednu šplhají až k patnácti stupňům, jsou pro nás pocitově příjemné a na poznávání ideální.

Vstup do Sagrady si rezervujte dopředu

Nechcete si nechat ujít prohlídku jedinečného chrámu Sagrada Família, který je nejvýznamnější stavbou proslulého katalánského architekta Antoniho Gaudího? Pak si nezapomeňte lístky objednat předem.

Podle průvodkyně místem denně projde kolem 10 000 turistů, a protože je kapacita chrámu omezena, budete potřebovat rezervaci na konkrétní čas. My jsme letenky kupovali na poslední chvíli a tři dny předem už byly všechny časové sloty plné. Nakonec jsme ulovili místa na komentovanou prohlídku v angličtině, která byla skvělá, jde ale o další výdaj navíc (s průvodcem je cena asi o 20 eur na osobu dražší). Sagrada Família je prý nejkrásnější navečer, kdy se do oken opírají paprsky zapadajícího slunce, a v tuhle dobu jsme se do ní podívali i my.

O trochu lépe je na tom s dostupností Gaudího Park Güell, i tady ale doporučujeme vstupenky rezervovat alespoň tři dny dopředu. Procházka parkem bude bavit i děti, obzvlášť, když jim slíbíte, že cestou natrefíte na malé hřiště.

  • Chcete-li navštívit obě místa, můžete si dopředu pořídit zvýhodněnou vstupenku.
Foto: TTstudio, Shutterstock.com

Interiér chrámu Sagrada Família rozhodně stojí za vidění. Na rezervaci si ale musíte vzpomenout včasFoto: TTstudio, Shutterstock.com

L’Aquàrium se skleněným tunelem

Program se nám osvědčilo skládat tak, aby byla každý den nějaká aktivita jak pro nás, tak i pro pětiletého syna. Místo, které se bude líbit celé rodině, je rozhodně barcelonské akvárium se skleněným vodním tunelem, kudy vás pomalu posouvá jezdící pás. Kolem plave spousta ryb, rejnoků a samozřejmě žraloků. Čas strávený v akváriu vám natáhnou i dětské atrakce, které čekají na konci prohlídky. Krásný zážitek představuje krmení ryb z malé lahvičky, již si můžete za pár eur koupit na přilehlé pokladně.

K akváriu se dostanete přes most u přístavu Port Vell a jen kousek před ním je Kolumbův památník, ze kterého je nádherný výhled na celou Barcelonu. Na malý ochoz, kam se vejde jen pár lidí, vás vyveze výtah, a pokud máte rodinnou kartu, i tohle máte, stejně jako akvárium, v ceně.

All inclusive karta vám ušetří peněženku

Chystáte se do Barcelony na pár dnů a chcete přitom oběhnout maximum míst? Pak se vám vyplatí pořídit si některou z městských karet. Pro rodiny s dětmi je určená Barcelona Card Family, která je takovou all inclusive vstupenkou a jejíž cena se odvíjí podle toho, jestli jste ve městě na tři, čtyři, nebo pět dní. Stojí sice výrazně víc než klasická Barcelona Card, která pokrývá městskou dopravu a vstupy do muzeí, rodinná verze však nabízí množství vstupů, např. do akvária, zábavního parku Tibidabo, městské zoo, muzea čokolády, Kolumbova památníku či vědeckého muzea CosmoCaixa. V ceně je i výlet lodí. Karta na 72 hodin, tedy 3 dny, stojí 75 eur, pro děti ve věku 4–12 let je to 60 eur.

V parku Tibidabo si postojíte

Cílem, kam ve velkém míří rodiny s dětmi, je zábavní park Tibidabo, který se rozprostírá na stejnojmenné hoře (opět se těšte na krásný výhled), a vyveze vás k němu lanovka. Tibidabo patří k nejstarším parkům na světě a otevřen byl už v roce 1905 a (nejen) o víkendech je narvaný k prasknutí. Návštěvu znepříjemňují poměrně dlouhé fronty, u kterých máte navíc pocit, že jsou neefektivní a ne úplně dobře zorganizované. Zatímco já jsem s láskou vzpomínala na německý Legoland a těšila se, až zmizíme, syn byl z parku, asi jako většina dětí, nadšený.

Zrelaxujte se v parku de la Ciutadella

Jestli si budete chtít na chvíli odpočinout od všeho toho běhání, příjemné vydechnutí vám nabídne nádherný Parc de la Ciutadella, jehož středobodem je impozantní fontána Cascada. Můžete si tu udělat piknik, za pár eur si zaveslovat na loďce na rybníčku, ze kterého rostou stromy, a dát si u stánku sangríi, zatímco děti budou chytat mýdlové bubliny, které tu pravidelně někdo za dobrovolný příspěvek vyfukuje. Poté, co se zrelaxujete, můžete skočit ještě do zoo, jejíž vstup je položený přímo v jedné části parku.

  • Tip: 10 až 15 minut chůze směrem od parku je vyhlášená Churrería Laietana, kde si můžete dát ty nejlepší tradiční churros s čokoládou. Do mapy si zadejte adresu Via Laietana 46.

Hurá na pláž

Co byste při návštěvě Barcelony rozhodně neměli vynechat, je návštěva městské pláže. Od podzimu se sice v moři koupou jen otužilci (průměrná teplota moře je v listopadu přibližně 18–19 °C), dá se tu ale skvěle posedět a užívat si mořského vzduchu. Z písku budou nejvíc nadšené děti, které se v něm s chutí vyválí a některé z něj možná i něco postaví. Nejznámější barcelonskou pláží je Barceloneta, jež se řadí mezi nejlepší městské pláže vůbec, místo na odpočinek si ale můžete udělat i kdekoli jinde na pobřeží.

Související témata:
Katalánsko
Sagrada Familia
Antoni Gaudí

Načítám